Premierul Victor Ponta s-a tinut de cuvant si a prezentat astazi  listele cu persoanele fizice care stau in locuinte inchiriate de la stat, cu cei care detin locuinte de protocol, cu persoanele care ocupa o casa a statului  chiar daca nu mai au acest drept si cu cei care beneficiaza de locuinta de serviciu.

Listele facute publice de Ponta contin si destul de multe surprize. Printre chiriasii statului figureaza si un miliardar de top. Este vorba despre omul de afaceri Ion Tiriac. Fostul tenisman are un imobil cu cinci camere, partial in administrarea RA-APPS, pentru care plateste 26.897,09 euro. Pe listele transmise presei il punem identifica si pe Gelu Voican Voiculescu. Acesta ocupa un imobil cu sapte camere, chiria fiind de 3.488,64 de euro. El se confrunta cu „pretentii+reziliere+evacuare”, dupa cum rezulta din document. Si europarlamentarul Adrian Severin sta intr-un apartament cu patru camere, pentru care achita 790,35 de euro.

Intre detinatorii unui apartament cu trei camere se numara si Nicolae Matcas, fost ministru al Educatiei in Republica Moldova (1990-1994), angajat ulterior in guvernul de la Bucuresti. El plateste 546,46 de lei. Si fostul detinut de la Tiraspol, Ilie Ilascu (senator PRM in legislatura 2004-2008), are un apartament cu cinci camere, costurile cu chiria ajungand la 429,73 de euro. Uimitor, dar intr-o casa RA-APPS locuieste si Elena Ceausescu. O persoana cu acest nume apare in baza de date prezentata de Guvern. Ea locuieste intr-un apartament cu patru camere, platind o chirie de 561,99 de euro. Ea s-ar confrunta cu „pretentii+reziliere+evacuare”, se noteaza in dreptul numelui ei.

Pe lista neagra a celor aflati in litigiu cu statul pentru o locuinta RA-APPS o gasim pe Mioara Roman. De altfel, cazul sau a fost destul de mediatizat in ultima perioada de presa. Fosta sotie a lui Petre Roman se judeca pentru o vila formata din sapte plus doua camere de serviciu. Suprafata totala a imobilului este de 366,53 metri patrati, iar chiria lunara stabilita de stat este de 6.205,8 euro. Printre chiriasii statului apare si interpretul Gabriel Cotabita, care beneficiaza de un apartament cu trei camere pentru care plateste o chirie de 216,02 euro/luna. De asemenea, Mircea Geoana este trecut la “ cazuri speciale”. El ocupa un imobil cu opt camere, cu o suprafata de 246,34 metri patrati, pentru care achita lunar 3.195,79 euro. Si fiul lui Adrian Paunescu, Andrei, locuieste intr-un apartament cu trei camere. El achita pentru un spatiu de 67,34 metri patrati o chirie de 185 euro/luna.

Exista si o lista cu persoane fizice despre care Guvernul Ponta spune ca nu mai au dreptul sa detina locuinte de serviciu. Aici apare Samuel Calota, fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. El ocupa o vila cu cinci camere ( plus o camera de serviciu) si este in curs de evacuare. Pe lista “ de evacuare” ii gasim si pe Ioan Mircea Pavelescu, fost vicepresedinte AVAS; pe fostul ministru al Transporturilor , Alexandru Nazare.

Ponta a facut publica si lista persoanelor care detin o locuinta de protocol.Este vorba despre fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu. Acum el detine functia de consilier prezidential si ocupa un imobil de cinci camere si o camera de serviciu. De asemenea, Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, sta intr-o locuinta de protocol care are patru camere, plus una de serviciu. Trebuie precizat ca in aceasta situatie, institutiile in cadrul carora sunt angajati chiriasii suporta contravaloarea chiriei, intretinerii si utilitatilor, dar nu mai mult de 1.550 lei/luna, diferenta fiind suportata de chiriasi .