Potrivit cercetarilor din domeniul psiho-sociologiei toamna avem nevoie de mai multa afectiune, deziluziile suferite in acest anotimp fiind chiar periculoase.

Studii ale antropologilor americani au aratat ca, pentru 70% din femeile si barbatii din rasa alba, toamna este anotimpul ideal pentru procreere, pentru ca nasterea sa aiba loc in anotimpul cald. Ca urmare, 70% din europeni si americani au o dispozitie afectiva foarte puternica n anotimpul toamnei, manifesta printr-o mai intensa dorinta de stabilire a unei noi relatii cu sexul opus. Din nefericire, acest aspect duce deseori la infidelitate sau relatii nepotrivite.

Bioritmul hormonal

Endocrinologii au descoperit ca locuitorii din zonele temperate au un anume ritm de secretie a endorfinelor, hormoni ai placerii si ai iubirii. Astfel, s-a constatat ca, la 65% din femei si 75% din barbati toamna scade brusc secretia bazala, constanta a hormonilor creierului. Efectul este aparitia unei usoare stari de neliniste, asemanatoare sevrajului. Stimularea ideala de care are nevoie creierul pentru restabilirea starii de liniste este implicarea afectiva. In cele mai frecvente cazuri, apare o noua relatie cu sexul opus. Chiar si in cazul unei relatii stabile, aflate la inceput, atunci cand nu si-a facut aparitia monotonia, apare totusi dorinta de apropiere sentimentala de altcineva. Datele recente publicate in revista Institutului Berkeley C.U. California, arata ca 30% din actele de adulter petrecute in SUA toamna se datoreaza direct tendintelor infidele provocate de scaderea secretiei unor endorfine.

Lipsa de stimuli

In majoritatea zonelor temperate de pe glob, luna octombrie, dar mai ales noiembrie este total lipsita de culori naturale. Astfel, disparitia nuantelor de verde sau aramiu ale vegetatiei, ca si luminozitatea scazuta creeaza o atmosfera total improprie pentru om, ca specie tropicala. Altfel spus, stimulii vizuali cu care specia este obisnuita de peste un milion de ani dispar n proportie de 80% si, ca urmare, creierul este nevoit sa caute noi stimuli naturali pentru a-si restabili echilibrul. Cercetatorii n stiinte comportamentale au constatat ca omul reuseste sa-si suplineasca foamea de stimuli naturali prin implicarea ntr-o noua relatie sentimentala. Asa se face ca 10% din infidelitatile barbatilor si 6% din ale femeilor sunt puse pe seama foamei de stimuli din acest anotimp.

Dezordinea afectiva

Toamna apar o multime de probleme de organizare a controlului constient al manifestarilor afective, emotionale si instinctive. Astfel, s-a demonstrat ca peste 60% din barbati si 40% din femei pierd partial controlul, n timp ce latura emotionala ia deciziile. Acest lucru se petrece uneori mai intens iarna, insa toamna, aceasta stare este asociata frecvent cu o crestere a dorintei de intimitate. In unele cazuri, apare o accentuata dorinta de a fi alaturi de cineva anume de sex opus, iar pentru cei cu un temperament labil,acest fapt poate deveni fatal, deoarece apare o atractie oarba, n care nu se tine cont de realitatile obiective ale viitoarei relatii, controlul rational fiind minimal. Acest lucru se poate petrece att la vrsta adolescentei, cat si la varsta tanara sau adulta.

Depresia de toamna

Starea de tip depresiv ce apare toamna favorizeaza si ea apropierea de persoane de sex opus. In acest caz, este vorba de o incercare de nvingere a starii depresive prin comunicare si daruire afectiva ntr-un nou context. Pentru cei care sunt singuri sau nu au o relatie de cuplu foarte fericita, noua relatie are un efect bine-venit si mpiedica activ conturarea unei reale depresii. Cum lupti cu tendintele infidele induse de toamna? Iata cateva sugestii:

1.Fii mai putin sedentar, pentru a oferi o stimulare permanenta a sistemului nervos si o irigare buna a creierului, pentru functionarea optima a glandelor endocrine.

2. Comunica mai mult cu partenerul tau pe teme de interes comun.

3. Incearca sa-ti pastrezi controlul rational prin lectura sau vizionarea pieselor de teatru ori a filmelor de calitate.

4. Mergi cat mai des intr-un loc intim, la tara sau la munte.

5. Evita noptile albe si somnul in exces dupa-amiaza. Acestea dezorganizeaza compartimentul afectiv si pot creste astfel tendintele catre infidelitate.

6. Asculta cat mai frecvent, mpreuna cu partenerul, muzica relaxanta, alegand piesele care va plac in egala masura. Apropierea afectiva prin muzica este un secret al stabilitatii cuplului.

7. Ai mai multa grija de viata erotica a cuplului, cautand timp pentru relaxarea in doi, in conditii de odihna si totala lipsa de stress

8. Nu fuma si nu consuma alcool cu 20-30 de minute inainte de culcare. Mai ales noaptea, bauturile si tigarile pot deregla mecanismele de control ale unor emotii sau instincte.

Dezamagirea e perceputa mai intens

Dezamagirile sentimentale sunt evenimente din viata prin care am trecut sau vom trece toti cel putin o data, fie la vrsta adolescentei, fie mai trziu. Statistic, s-a dovedit ca, n medie, toti cei care au mplinit vrsta de 65 de ani au trecut prin aceasta experienta trista de 4 sau 5 ori. Dar sociologii au descoperit ca deziluzia n dragoste este mult mai traumatizanta daca evenimentul se petrece toamna. Cresterea tensiunii psihice in aceasta perioada s-a dovedit extrem de nociva pentru unele functii cerebrale. Iar deceptia sentimentala determina un si mai mare dezechilibru al sistemelor de control al functiilor constiente.

Lucrurile se petrec astfel: n conditiile aparitiei unei deziluzii sentimentale, se instaleaza o puternica tulburare a zonelor nervoase implicate n afectivitate. Ca urmare a acestui dezechilibru, intregul sistem de control al creierului constient este afectat. Explicatia oferita de biopsihologii americani se refera la reactivitatea afectiva, mult mai crescuta toamna, si mai ales la evenimentele negative, deoarece organismul uman trebuie sa reactioneze mult mai intens la stimuli pentru a lua decizii adaptative importante pe masura schimbarilor specifice acestui anotimp. Asadar, orice dezamagire este perceputa mult mai intens si, ca urmare, pot aparea decizii gresite, foarte radicale si uneori periculoase, cum ar fi razbunarea sau sinuciderea.

Creste agresivitatea

In multe cazuri, suprapunerea depresiei induse de o deziluzie peste depresia usoara de toamna, prezenta la 80% din populatie, poate avea chiar un efect fatal. Psihologii americani au constatat ca o deceptie sentimentala intensa, care se intampla la sfrsitul toamnei, poate creste cu peste 100% riscul aparitiei gndului de sinucidere. Cercetatorii britanici arata ca o situatie asemanatoare apare si n cazul sinuciderii din dragoste n tarile europene, inclusiv Romnia.

Studiile antropologilor au aratat ca toamna creste activitatea unor zone din creier implicate n interpretarea negativa a oricarei informatii, conferind eticheta de negativ, nselator sau periculoas oricarei informatii nou sosite n creier. Deci o deceptie sentimentala n acest anotimp va fi perceputa mult mai intens negativ. Consecintele acestei amplificari a interpretarii negative se regasesc si n cresterea secretiei unor serotonine care au rolul transmiterii de informatie si de creare a unor anume stari psihice. Din nefericire, aceasta determina o activitate intensa a agresivitatii si, implicit, a dorintei de razbunare. Astfel, cel care traieste deziluzia sentimentala este deseori mpins catre acte de razbunare agresive, violente si nu rareori criminale, premeditate.

Placerea de a face rau

Deziluziile n dragoste determina ntotdeauna si o mica revolutie hormonala. Cercetatorii englezi au constatat ca, toamna, toti cei care sufera deziluzii prezinta semnele unei secretii intense de hormoni steroizi, asemanatori hormonilor sexului, care accentueaza instinctul distructiv si autodistructiv. Ca urmare, ntregul creier este controlat de dorinta distructiva, tradusa uneori prin rautate sau placere bolnavicioasa, sadica, de a face rau. Se pare ca aceasta descoperire foarte recenta poate explica n mare masura placerea absurda a unor semeni de a face rau fara un motiv ntemeiat.

Pentru a tine depresia la distanta, cu toate consecintele ei, ar fi bine sa-ti ocupi n ntregime timpul liber. Comunica deschis, ct mai mult, cu prietenii de ncredere si incearca sa eviti total disputele cu persoanele din jur. Dormi atunci cnd ti se face somn, bea un pahar de vin rosu dupa masa de seara, evitnd total alte bauturi alcoolice si citeste ceva relaxant nainte de culcare Consuma zilnic fructe bogate n vitamine, mai ales banane sau pere. Nu analiza cauzele deziluziei dimineata, dupa trezire, sau nainte de culcare!