O mare manifestatie sindicala care, conform organizatorilor sai, a reunit 200.000 de oameni in Piata Sf. Ioan din Lateran, la Roma, a fost raspunsul din aceasta sambata la atacul de acum o saptamana asupra sediului CGIL, cel mai vechi sindicat al muncitorilor italieni, de o parte din militantii grupului neofascist Forza Italia si militantii miscarii no vac impotriva vaccinurilor.

La Milano, intre timp, militantii care resping vaccinarea obligatorie impotriva Covid-19 au manifestat din nou.

Sediul CGIL a fost grav avariat saptamana trecuta si mai multe grupuri au incercat vineri, 8, sa ajunga la Palatul Chigi, sediu al guvernului, pentru a-l ocupa.

La mitingul de sambata de la Roma, liderii celor trei mari sindicate au cerut guvernului si Parlamentului sa promoveze „dizolvarea tuturor grupurilor neofasciste”.

Mitingul popular a avut loc sub sloganul „Niciodata fascistii” . Din toata Italia, au sosit 800 de autobuze, zece trenuri speciale, doua nave si avioane contractate, care s-au alaturat marsurilor care au mers inca de dimineata spre Plaza de San Juan.

Maurizio Landini, liderul muncitorilor metalurgici si mecanici, secretar general al CGIL, a spus multimii ca „aceasta nu este o demonstratie a unui singur partid, o facem pentru a apara democratia pentru toata lumea din tara noastra”.

Landini a subliniat avalansa de „sprijin solidar pe care l-am primit din toata lumea” si a spus ca este necesar sa mergem mai departe si „dam viata unei retele antifasciste intercontinentale in apararea democratiei pentru toti, in special pentru muncitori”.

Mii de steaguri ale miscarii sindicale italiene au fluturat ore intregi, in timp ce participantii au cantat in mod repetat „Bella Ciao”, cantecul partizanilor antifascisti care au luptat impotriva ocupatiei nazi-fasciste a Italiei.

Solidaritatea premierului Mario Draghi

Landini, care a primit o vizita de simpatie a premierului italian, Mario Draghi, cu care s-a imbratisat, la sediul agresat al CGIL, a declarat ca „atacul la adresa sindicatului este in realitate un atac la demnitatea muncii in intreaga tara.”

Dupa ce a cerut guvernului si Parlamentului sa dizolve organizatiile neofasciste, asa cum este stabilit prin Constitutia Nationala din 1947, liderul sindical a spus ca „trebuie sa trecem de la solidaritate la actiuni concrete”.

Nu erau steaguri de partide politice, dar au fost prezenti numerosi lideri. Absenta liderilor aliantei de centru-dreapta a fost evidenta , acestia refuzand sa participe pentru ca au afirmat ca este un miting „lateral”.

Landini a amintit ca tocmai in aceasta zi, 16 octombrie, a fost o noua aniversare a rapirii a 1.020 de evrei in cartierul evreiesc din Roma, in 1943, de catre trupele de ocupatie naziste cu colaborarea legionarilor fascisti.

„Din acei mii de compatrioti, doar 16 s-au intors in viata”, a amintit liderul sindical. Landini a cerut ca Italia sa-si aminteasca acea tragedie cu o opera culturala importanta. De asemenea, a transmis solidaritatea si afectiunea tuturor celor prezenti senatorului pe viata Liliana Segre, 91 de ani, care a primit in ultimele zile insulte de la unii membri ai miscarii no-vac.

Segre a fost capturata in copilarie la Milano impreuna cu familia ei si trimisa intr-unul dintre trenuri in lagarul de exterminare de la Auschwitz. Ea a fost singura supravietuitoare din familia ei.

La eveniment au vorbit si alti lideri de sindicat. Alaturi de Landini a fost parintele Luigi Ciotti, un celebru preot anti-mafia care a fondat asociatia Libera.

El le-a spus reporterilor ca „disidenta este sarea democratiei, iar violenta este negatia ei. Violenta fascistilor, a rasistilor si a suveranistilor se naste din otrava unei societati dezintegrate si a unei democratii palide, unde prea multe drepturi sunt cuvinte care nu se materializeaza.

Un impunator dispozitiv de politie s-a ocupat de mentinerea ordinii dar nu au fost inregistrate incidente.

Alegeri municipale

La Roma este o tensiune politica puternica pentru ca in aceasta duminica si luni se voteaza al doilea tur al alegerilor municipale care trebuie sa-l consacra pe noul primar al capitalei italiene.

Candidatul de centru-dreapta, Ettore Michetti, si unul de centru-stanga, Roberto Gualtieri, care a fost prezent la concentrarea sindicatelor din Plaza de San Juan, se infrunta.

Rezultatul este foarte important pentru ca victoria lui Michetti ar inviora miscarile impotriva vaccinarilor, in timp ce victoria lui Gualtieri ar intari pozitia guvernului in favoarea cresterii presiunii de a continua vaccinarile in masa.

In Italia, 81% dintre cei peste 12 ani au fost imunizati, iar pandemia este sub control.

Pasaport de sanatate

Decizia guvernului de a extinde Pasaportul de sanatate la 23 de milioane de lucratori a inceput sa fie aplicata vineri.

Scopul sau principal este de a folosi acest instrument, care indica vaccinarea detinatorului sau, pentru a forta patru milioane de persoane aflate in intretinere sa fie vaccinate, deoarece cine nu prezinta asa-numitul „permis verde” nu isi poate indeplini sarcinile de serviciu si nu isi va primi salariul.

Ziua, anuntata drept vineri neagra, a inregistrat mai presus de toate protestele sindicatelor portuare, in special la Trieste si Genova. Uriasul sector industrial italian, pe de alta parte, a inregistrat doar mici proteste.

In timp ce la Roma s-a celebrat marsul antifascist al sindicatelor, doar la Milano a avut loc o noua demonstratie a miscarii „no vac. Aproximativ doua mii de oameni au defilat pe strazile din centrul orasului, dar politia i-a impiedicat sa ajunga in cladirile publice si la sediul presei pe care anti-vaccinurile le detesta.