Cresterea exploziva a populatiei latino-americane din Statele Unite impotriva scaderii numarului de cetateni albi a fost una dintre concluziile remarcabile ale recensamantului din 2020. Populatia generala a crescut cu 7,4% in ultimul deceniu, cea mai mica crestere de la depresiunea din 1930. 

Procentul de albi a scazut, de asemenea, de la 63,7% acum 11 ani la 57,8% in 2020. Albii raman cel mai mare grup rasial sau etnic, desi nu in California, unde 39,4% sunt latino si 34,7% sunt albi.

Unii demografi spun ca procentul de oameni albi din acea natiune nu este in scadere atat de mult, deoarece nu se mai identifica ca fiind total albi si isi asuma o identitate multirasiala. Numarul persoanelor care au spus ca apartin a doua sau mai multe rase aproape s-a de patru ori, de la 9 milioane in 2010 la 33,8 milioane raportate in recentul recensamant, ceea ce reprezinta 10 la suta din americani.

Aceasta crestere a fost alimentata de boom-ul populatiei latino, care a crescut cu aproape un sfert in 10 ani. Spre comparatie, cresterea restului populatiei a fost de 4,3 la suta.

Exista 62,1 milioane de latino-americani in tara, reprezentand 18,7 la suta. In 2010, acestea erau de 16,3 la suta. Statele cu cea mai mare crestere a comunitatii hispanice au fost Florida, Texas, New York, Illinois si California. Numarul rezidentilor albi din acel stat sudic a scazut cu 24% intre 2010 si 2020, confirmand ca acesta este unul dintre cele trei state – impreuna cu New Mexico si Hawaii – in care nu sunt cel mai mare grup etnic.

Cei de origine asiatica, intre timp, sunt cu o treime mai mult si astazi numara 24 de milioane de oameni.

„Hispanicii, asiaticii si oamenii din doua sau mai multe rase sunt singurele sectoare de minori care sunt in crestere”, a spus William Frey de la Brookings Metropolitan Policy Program. „Multe dintre aceste minoritati tinere sunt importante pentru cresterea noastra viitoare, nu numai in populatia de tineret, ci si in forta noastra de munca viitoare.”

Hispanicii au reprezentat aproximativ jumatate din cresterea populatiei din Statele Unite.

„Recensamantul din 2020 a confirmat ceea ce stim de ani de zile: viitorul tarii este latino”, a spus Arturo Vargas, directorul Fondului Educational al Asociatiei Nationale a Functionarilor Alesi si Numiti Latino.

Numararea populatiei se face la fiecare 10 ani din 1790 si este pentru prima data cand numarul albilor a scazut, de la 196 milioane in 2010 la 191 milioane in 2020.

Latinii i-au depasit pe albi, fiind cel mai mare grup etnic din California in 2014.

Statisticile recente arata ca comunitatea latino-americana din California a crescut cu 11% la 15,5 milioane de oameni, ceea ce reprezinta aproape 40% din cei aproape 40 de milioane de locuitori ai statului.

Pe de alta parte, sustinatorii migrantilor au criticat ieri politicile de azil ale presedintelui Joe Biden, considerand ca expulzarile la granita de sud si alte masuri de descurajare au fost „crude, ilegale si ineficiente”.

Intr-o scrisoare catre Biden si oficiali de rang inalt, peste 100 de organizatii l-au indemnat pe presedintele democrat sa restabileasca capacitatea tuturor migrantilor de a solicita azil in Statele Unite si sa previna orice noi politici care limiteaza accesul.

Promitand o abordare mai umana, Biden a inversat multe dintre politicile restrictive ale predecesorului sau republican, Donald Trump.

Cu toate acestea, presedintele democrat a mentinut un decret cunoscut sub numele de Titlul 42, una dintre cele mai restrictive masuri ale lui Trump care permite autoritatilor americane sa expulzeze migrantii prinsi trecand granita inapoi in Mexic.

Sute de americani centrali aflati in miscare – multe familii cu copii – returnati de Statele Unite cu zboruri catre sudul Mexicului au fost aruncati saptamana aceasta intr-un avanpost indepartat din jungla de la granita cu Guatemala.

Ei intra in acea natiune din America Centrala cu copiii in brate si putinele lor bunuri in pungi de plastic, majoritatea recunosc ca sunt dezorientati de sosirea brusca intr-o tara terta in 24 de ore. In parte, acesta este ideea. Noua masura americana are scopul de a-i descuraja sa incerce sa ajunga la granita SUA.

Printre cei expulzati se numara honduranii si salvadorenii. Unii incep sa mearga spre sud, sa faca autostopul sau sa caute un autobuz daca au bani.

Urmatoarea comunitate este mica, se afla la 18 kilometri departare si in mijloc este doar o jungla intrerupta de fermele cu ziduri. Unii dintre migranti asigura ca vor incerca din nou sa ajunga la marele vecin din nord.