Manifestarea in Nicaragua este deja o crima. Guvernul condus, cu mana grea, de sandinistul Daniel Ortega a informat vineri printr-un comunicat emis de Politia Nationala interzicerea protestelor care cer incetarea regimului. Si mai ameninta sa ii puna in judecata pe cei care organizeaza noi demonstratii.

Pentru autoritatile tarii din America Centrala, cufundate in cea mai grava criza politica de la sfarsitul razboiului civil din anii 1980, protestele sunt „ilegale” si o amenintare la adresa pacii si securitatii. In ultimele luni, violenta a luat viata a 326 de persoane, potrivit Comisiei Inter-Americane pentru Drepturile Omului (IACHR). Majoritatea sunt civili care au murit din cauza represiunii declansate de Stat.

„Politia Nationala reitereaza ca, in cazul oricarei modificari si/sau amenintari la adresa linistii, muncii, vietii si drepturilor persoanelor, familiilor si comunitatilor, persoanele si organizatiile care le convoaca vor fi responsabile si vor raspunde in fata justitiei. deplasari ilegale din care s-au promovat si sunt promovate actiuni criminale, distructive si penale”, se arata in nota emisa de Politie si transmisa corespondentilor straini de catre prima doamna si vicepresedinte, Rosario Murillo.

Aceasta ultima miscare este o incercare disperata a regimului de a opri miscarea sociala care din aprilie cere incetarea a 11 ani de guvernare autoritar, in care Ortega a preluat controlul asupra puterilor si institutiilor statului si a infiintat o familie de regim. cu scopul de a forma o noua dinastie in Nicaragua. Exista un precedent: somocismul, care a condus tara latino-americana mai bine de 40 de ani si care a cazut odata cu revolutia sandinista din care a facut parte Ortega. Regimul Ortega pare sa calce pe urmele acelei dictaturi, care in 1979 a facut ca demonstratiile sa fie ilegale intr-o tara in plina desfasurare. In acel an, Somoza a declarat si opririle de munca si grevele ilegale.

Sambata trecuta, Ortega a alertat oamenii de afaceri ca va trimite politia sa mentina deschise fortelor afacerile care decid sa se alature unei noi greve nationale. Presedintele acuza initiativa privata de impunerea „terorismului economic” in aceasta tara.

Avertizarea politiei vine la o zi dupa ce au fost anuntate noi demonstratii pentru weekendul din Nicaragua, inclusiv un protest numit „Nicaragua in rebeliune”. Guvernul a ordonat simpatizantilor sai si lucratorilor de stat sa mentina o mobilizare permanenta ca forma de intimidare a oponentilor care protesteaza din aprilie in Managua si in diferite orase din interiorul tarii. Una dintre cele mai recente demonstratii de opozitie a fost reprimata violent sambata trecuta. In atacul grupurilor armate loiale Guvernului, un adolescent de 16 ani a murit si alte sase persoane au fost ranite, inclusiv jurnalistul Winston Potosme, care a fost impuscat in bratul drept. Ramane de vazut daca anuntul Politiei din aceasta vineri va reusi sa demobilizeze urmatoarele proteste.

Vineri dupa-amiaza, Politia a facut perchezitii si in birourile Institutului de Studii Strategice si Politici Publice (IEEPP), un think tank axat pe probleme de securitate si transparenta publica. Executivul Ortega a acuzat IEEPP si directorul sau, Felix Maradiaga, ca finanteaza acte de „terorism” pentru a destabiliza Executivul sandinist. Politia a confiscat documente si computere de la birourile IEEPP, situate in cartierul central San Juan de Managua.

Autoritatile emisesera deja un mandat de arestare impotriva lui Maradiaga, exilat in Statele Unite. „Cea a Politiei este o declaratie neconstitutionala, o incalcare directa a celor mai elementare reguli ale statului de drept. Este o pozitie stangace a regimului, care a vrut sa mentina o anumita normalitate, dar cu aceasta afirmatie ceea ce face este sa oficializeze un model dictatorial”, a declarat Maradiaga pentru EL PAIS, intr-o convorbire telefonica din tara nord-americana. Expertul a descris, de asemenea, raidul in birourile IEEPP drept „inca un scandal impotriva societatii civile” din Nicaragua.

Maradiaga a participat la inceputul lunii septembrie la sedinta Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite in care, la cererea Statelor Unite, a fost discutata pentru prima data criza din Nicaragua. In acel for, fostul secretar al Ministerului Apararii, sub Administratia lui Enrique Bolanos (2002-2007), a denuntat cu acea ocazie incalcarile drepturilor omului si incriminarea protestelor de catre Ortega.

La mijlocul lunii iulie, Parlamentul din Nicaragua – controlat de Ortega – a aprobat o lege controversata impotriva spalarii banilor, finantarii terorismului si „proliferarii armelor de distrugere in masa”, care a fost descrisa de organizatiile pentru drepturile omului drept un instrument al regimului. .sa-si criminalizeze criticii. ONU a avertizat cu acea ocazie ca „textul este foarte vag si permite o interpretare ampla care ar putea face ca persoanele care isi exercita pur si simplu dreptul la proteste sa fie inclusi ca teroristi”.

De atunci, potrivit cifrelor oficiale, peste 200 de persoane acuzate de „terorism” au fost arestate. Organizatiile pentru drepturile omului considera ca numarul detinutilor din inchisorile tarii ar putea depasi 300, majoritatea pentru protestele impotriva regimului. Miercuri, CIDH a recomandat guvernului sa „suprime” detentiile ilegale si sa „reconsidere” acuzatiile de terorism la adresa cetatenilor care protesteaza impotriva regimului.