Profesorii spirituali ne-au spus ca viata se desfasoara in prezent si ca exista doar momentul prezent. Oamenii de stiinta precum Albert Einstein au confirmat acest lucru. Credem ca timpul este liniar, dar asta pentru ca nu percepem acum. Mintea noastra se muta constant din trecut (amintiri) in viitor (asteptari).

Ambele stari de spirit sunt terenuri de reproducere pentru frica, in special pentru viitor. Gandurile la ceea ce s-ar putea intampla sau la ceea ce ar putea fi ne duc pe un traseu dificil. Dar aceste scenarii imaginate se intampla rar asa cum credem ca vor avea loc – si plasarea credintei in ele lasa frica sa preia. Ceea ce trebuie sa facem este sa ne readucem atentia asupra momentului prezent, ceea ce face ca frica noastra sa dispara. Monahul budist Thich Nhat Hanh a spus ca ,,frica ne tine concentrat pe trecut sau ingrijorat de viitor. Daca ne putem recunoaste frica, ne putem da seama ca acum suntem in regula „. Practicati aceste trei strategii pentru a va deplasa in prezent si a va detasa de fricile voastre:

Depuneti marturie asupra propriilor ganduri

Alegem intotdeauna ce ganduri sa energizam. Cand apar ganduri aleatorii, majoritatea oamenilor se ataseaza de ele si le iau intr-o directie sau alta. Dar cand incepem sa depunem marturie despre propriile noastre ganduri, acestea isi pierd puterea pentru ca ne-am desprins de ele si am activat o parte superioara din noi, partea care depune marturie.

Martorul gandurilor noastre este o practica spirituala recomandata, una denumita in mod obisnuit atentie. Observati cum un gand duce la altul si la altul, pana cand au construit un lant intreg. Veti observa ca aceste ganduri sunt intotdeauna legate de ceva din trecut sau de ceva ce credeti ca se poate intampla in viitor.

Renuntati la concentrare asupra timpului

,,Zona” este acea stare de spirit despre care sportivii vorbesc adesea, in care, in mijlocul tuturor, timpul pare sa se opreasca. Cu totii am experimentat acea stare in care pierdem din timp. Dar majoritatea oamenilor nu au incredere in experienta. Ei nu vad acele priviri ocazionale in prezent ca fiind reale, deoarece se intampla atat de rar. Sau cred ca singura modalitate de a le experimenta este sa faci ceva extraordinar, cum ar fi sa urci un munte sau sa alergi un maraton. Senzatia de a fi pur in prezent poate fi inspaimantatoare, deoarece este atat de departe de gama noastra normala de experiente.

Dar aceasta este starea in care esti eul tau cel mai adevarat si in care frica nu poate supravietui. Incercati sa accesati frecvent aceasta stare si permiteti-va sa vizitati cat mai mult posibil. Eliberati-va de barierele din aceasta stare, centrandu-va in acum. Incercati acest exercitiu: Uitati-va foarte incet la ceea ce este in jurul vostru. Uita-te la contururile mainii tale si asa mai departe. Fiti prezent la modul in care va intoarceti capul atunci cand faceti aceste lucruri. Vedeti-va ca ati facut aceste actiuni. Ce parte din voi asista la asta?

Centreaza-te in inima ta

Centrarea in acum ne plaseaza si in inima, care este sediul constiintei noastre: campul electromagnetic care vine din inima este de 60 de ori mai mare decat cel care vine din creier. Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice, a spus: ,,Viziunea ta va deveni clara doar atunci cand te poti uita in propria inima. Cine priveste afara, viseaza; care se uita inauntru, se trezeste „.

Recunostinta este cheia pentru a te concentra in inima si acum. Functionarea dintr-un spatiu cardiac ne deschide spre o mai mare compasiune pentru noi insine si pentru ceilalti si disipeaza acel sentiment de frica – precum si vina si judecata. Cel mai frecvent implicit este vina, asa ca trebuie sa fim atenti la gandurile noastre si sa trecem constient la o constientizare a inimii. Intreaba-te ce vrei sa pui in lume si daca asa ai vrea sa fii tratat.

Centrarea in inima si acum ne ajuta sa ne vedem problemele intr-o alta lumina. Cu cat practicam mai mult acest lucru, pur si simplu prin constientizarea noastra crescanda asupra faptului ca se intampla, cu atat se va intampla mai mult. Doar intarim ceea ce exista deja versus consolidand ceva fals. Ne concentram pe ceea ce este real.

Cand ne concentram in inima si acum si incetam sa reactionam inconstient de frica, putem face alegeri incredibil de vindecatoare. Putem alege dragostea in locul fricii, compasiunea in fata judecatii, iertarea in locul urii si harul in locul condamnarii. Toate deciziile noastre vor fi exponential mai eficiente si mai potrivite pentru noi si pentru toti cei implicati.

In timp ce stati aici citind, concentrandu-va doar pe aceste cuvinte, totul este in perfecta ordine. Abia cand iti permiti gandurile sa se indrepte spre viitor – ca in ,,Cum voi gasi un loc de munca mai bun?” sau trecutul, ca in ,,As vrea sa nu fi spus ceea ce am spus aseara” ca apar temerile si apar problemele. Adevarul este ca poti crea un numar nesfarsit de probleme. Dar daca ramai acum, esti bine.

Asadar, fiti recunoscatori pentru lucrurile simple, cum ar fi faptul ca sunteti in viata, respirati si puteti citi aceste cuvinte. Alegerea ta face loc pentru bucuria prezentului. In acel spatiu, in prezent, nu exista loc pentru frica.