Cu totii am fost inspirati de mari lideri si de calitatile lor de conducere. Pur si simplu, conducerea este capacitatea de a-i influenta pe ceilalti in atingerea unui obiectiv comun. Nu este ceva ce poate fi atribuit unei singure caracteristici sau calitati, ci mai degraba este o combinatie a mai multor.

Se nasc sau se fac lideri buni? In timp ce unii oameni par sa aiba calitati naturale de conducator, daca cititi biografiile marilor lideri, puteti vedea ca au devenit lideri prin greutatile sau luptele pe care le-au indurat in viata lor si prin practica si actiunile lor deliberate. Practicand aceste calitati sau atribute de conducere, poti fi sigur ca vei fi pe drumul cel bun spre a fi un mare lider.

1. Viziune

Ii sarbatorim pe cei care viseaza mare si au o viziune despre ceva mai bun pentru viitor. A avea o viziune este una dintre calitatile de conducere de top pe care trebuie sa le aiba un lider. Intr-o organizatie, o viziune este scopul sau visul unei stari viitoare de lucruri pe care liderul o imparte cu echipa pentru a o atinge.

Multi dintre noi suntem retinuti doar de propriile noastre credinte de auto-limitare. Daca ar trebui sa ne suspendam indoielile cu privire la motivele pentru care nu ne putem transforma visele intr-o realitate si sa avem libertatea mentala de a ne gandi la ceea ce vrem cu adevarat din viata, vom pune stacheta la inaltime nu numai pentru noi, ci si pentru familiile, comunitatile si organizatiile cu care suntem asociati.

Daca nu aveti o viziune, trebuie sa creati una. Nimic grozav nu s-a realizat vreodata fara viziune si entuziasm pentru a va transforma viziunea intr-o realitate. Concentrarea pe sarcini pe termen scurt este buna, dar trebuie sa va ganditi si pe termen mai lung la locul in care doriti sa va duceti viata sau organizatia.

2. Concentrati-va

Focusul este unul dintre cele mai bine cotate calitati de lider. Exista un proverb rus care spune ,,Daca urmariti doi iepuri, nu veti prinde nici unul”. Un lider bun are prioritatile stabilite si ramane nedepasit, indiferent de obstacolele care intervin in cale. Abia atunci poate conduce echipa catre obiectivul care trebuie atins.

Sunt atat de multe lucruri care ne cer atentia, se intampla atat de mult zgomot care ne distrage atentia. Focusul este abilitatea de a reduce zgomotul si de a acorda o atentie neclintita prioritatii care este de cea mai mare importanta pentru realizarea viziunii voastre.

3. Incredere

Increderea este increderea sau convingerea pe care o ai despre potentialul tau. Gandurile noastre determina actiunile noastre si actiunile noastre determina tipul de viata pe care il vom trai. Este extrem de important ca un lider sa creada in sine si in capacitatea lor. Acest lucru va intari credinta celorlalti in ele si va ajuta la construirea unei echipe puternice care sa poata sta in spatele liderului lor.

Increderea poate fi dezvoltata in diferite moduri. Daca sunteti sub incredere, va puteti creste increderea crescand competenta, cunostintele si incepand de la mici si trecand treptat la obiective mai mari.

4. Comunicare

O comunicare excelenta este una dintre caracteristicile unui mare lider. Un lider trebuie sa fie capabil sa-si comunice echipei gandurile, viziunea si planul sau de actiune, pentru a se asigura ca are cumparaturile. Adesea, pot exista conflicte in cadrul echipelor sau necesitatea de a determina alte echipe sa coopereze, acolo unde comunicarea abilitatile sunt cruciale pentru atingerea obiectivelor conform planului.

Comunicarea poate fi verbala, non-verbala, vizuala si scrisa. Chiar si arta ascultarii este un tip de comunicare. Comunicarea poate fi dezvoltata prin practica si punandu-te acolo si interactionand cu ceilalti, chiar si in situatii dificile. Daca sunteti un introvertit in lumea corporativa , poate fi necesar sa depuneti eforturi suplimentare pentru dezvoltarea acestei abilitati.

5. Integritate

Un lider trebuie sa aiba integritate pentru a avea incredere in adeptii sai. Caracterul unui lider este egal cu competenta. Cand un lider demonstreaza integritate si corectitudine, acesta inspira incredere in adeptii lor. Istoria este plina de exemple de lideri si directori care au cazut din gratie din cauza unei erori in judecata lor morala. Atunci cand un lider isi asuma o pozitie de conducere, exista un acord implicit de a sta deoparte si de a da un exemplu intr-un mod bun.

6. Decizie

Un lider trebuie sa poata lua decizii in timp util pentru a inspira incredere in echipa sa. Un lider fara abilitati puternice de luare a deciziilor poate fi timid sau lipsit de incredere. In plus, luarea deficitara a deciziilor sau amanarea luarii deciziilor poate avea un impact financiar si organizational serios. Luarea deciziilor poate fi uneori necesara fara multe puncte de date, dar un lider trebuie sa fie capabil sa ia decizii inteligente bazandu-se pe experienta lor sau cautand consilieri de incredere.