Produsul intern brut (PIB) al Chinei a fost mai mare decat cel al Japoniei in cel de-al treilea trimestru al acestui an, insa nu si in primele noua luni ale lui 2010, a anuntat guvernul nipon pe 9 decembrie.

Cele doua puteri asiatice sunt intr-o continua lupta pentru locul de a doua economie a lumii, pe care China, care se bucura de o crestere puternica, este pe cale sa i-l fure Japoniei, care il detine din 1968.

Totusi, PIB-ul nominal al Japoniei a fost mai ridicat decat cel al Chinei in perioada ianuarie-septembrie 2010, a tinut sa precizeze un responsabil al guvernului japonez.

“Pentru Japonia, (PIB-ul nominal) a ajuns la 3.959,4 miliarde de dolari, in timp ce al Chinei a fost de 3.946,8 miliarde de dolari”, a explicat acelasi responsabil, citat de AFP.

Insa, “intre iulie si septembrie, cel al Chinei este mai mare, de 1.415,4 miliarde de dolari, fata de 1.369,3 miliarde de dolari al Japoniei”, a recunoscut responsabilul nipon.

PIB-ul chinez a fost deja mai mare decat cel japonez in cel de-al doilea trimestru al anului, insa produsul intern brut al Japoniei a fost cu mult mai mare in primele trei luni.

Potrivit analistilor, China, a carei crestere economica se apropie sau chiar depaseste 10% in fiecare trimestru, ar trebui sa treaca in fata Japoniei pe ansamblul acestui an, in timp ce cresterea arhipelagului este asteptata sa incetineasca si chiar sa fie negativa in ultimul trimestru al lui 2010.

Pentru realizarea acestor calcule, guvernul de la Tokyo a folosit drept baza ratele de schimb interbancare practicate in Japonia pentru yen si rata medie folosita de Fondul Monetar International (FMI) pentru yuan.

Yuanul este inca subevaluat, iar daca autoritatile de la Beijing si-ar lasa moneda sa evolueze liber, China ar fi deja cu mult inaintea Japoniei, chiar si in primele noua luni ale acestui an.