Scandalul aflatoxinei a pus la pamant industria laptelui, scaderile inregistrate de acest sector fiind estimate de directorul general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru la 45% din valoarea totala a acestei piete. “Vanzarile de lapte erau cazute acum doua zile cu 30% comparativ cu cele din urma cu doua saptamani, insa trendul este in prezent pe o scadere de 45%. Nu pot sa evaluez ca bani la cat se ridica aceasta pierdere, dar cred ca este in momentul de fata de zeci de milioane de euro”, a precizat Cojocaru, miercuri, dupa intalnirea cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si cu alti reprezentanti ai ministerului.

Fermierii considera ca principala vina in acest razboi apartine Autoritatii Veterinare. Un punct de vedere similar are si Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, care acuza faptul ca anumite persoane din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au declansat acest razboi impotriva industriei alimentare romanesti, prin aruncarea pe piata de informatii. “Am cerut, in continuare, presedintelui interimar al ANSVSA (Vladimir Manastireanu, n.r.) sa ia pozitie vizavi de toti cei care, in cadrul ANSVSA, au declansat acest razboi impotriva industriei alimentare romanesti (…) Parerea noastra este ca sunt anumite persoane care au aruncat aceste lucruri. Sigur, ca aceste controale sunt binevenite, dar sunt anumite persoane care au aruncat informatiile si ne-au adus in situatia de fata”, a spus Frumosu.

Exista insa voci care sustin ca o vina la fel de mare apartine si ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care nu a stiut sa gestioneze corect situatia. Oficialul guvernamental neaga aceste acuzatii sustinand ca “ problema aflatoxinei nu putea fi ignorata, pentru ca este o problema reala, care a existat in Romania, dar care este sub control. Am identificat toate fermele cu probleme, sunt cazuri izolate, iar procentul este foarte mic. S-au controlat 700 de ferme si au fost identificate pana in prezent in jur de 20- 25 de ferme. Maine (joi n.r.) vom avea cifrele finale. In majoritatea fermelor cu probleme furajele au fost inlocuite, iar o parte livreaza deja lapte curat pe piata, pentru ca a trecut acea perioada de doua trei zile pana cand se elimina aflatoxina”.

Intrebat daca se afla in spatele acestui scandal , pentru ca ar exista interese din partea Partidul Conservator pe un laborator de analize, Constantin a negat acest lucru, afirmand ca nu este interesat decat de sanatatea consumatorilor. ,,Am primit la acel moment de la ANSVSA, institutie pe care o coordoneaza ministrul, o informatie pentru care aveam o certitudine, respectiv ca au existat ferme unde laptele are aflatoxina peste limita. Cand aveti o informatie de genul acesta va ganditi la sanatate in primul rand si la cum sa va protejati familia mai bine. Daca acea informatie nu era publica, probabil azi discutam de ce am tinut informatia ascunsa si nu am informat populatia ca avem afaltoxina”, a adaugat Daniel Constantin.

Oficialul guvernamental a recunoscut ca in acest moment industria laptelui inregistreaza o serie de probleme, iar cea mai grava dintre ele este aceea ca a scazut increderea consumatorilor in produsele romanesti. De altfel, un studiu realizat de Rogalski Grigoriu Public Relations arata ca increderea romanilor in siguranta laptelui vandut in magazine a scazut in urma mediatizarii intensive si comunicarii precare pe tema contaminarii cu aflatoxina, doi din cinci consumatori declarand ca nu au mai cumparat lapte in ultima saptamana. “In Romania, avem 20 de milioane de consumatori. Faptul ca s-au identificat anumite lucruri care erau suspecte, cred ca este in beneficiul acestor consumatori. Tot ce este acum pe raft este bun de consum. Trebuie reglata relatia intre producatori si procesatori”, a afirmat ministrul Agriculturii.