Despartita din motive in mare parte financiare in doua pelicule, ultima carte semnata Stephenie Meyer, Zori de zi, ne aduce fata in fata cu mult asteptatul deznodamant al epicei saga: vor reusi oare Edward si Bella sa isi aduca iubirea pe taramurile nemuririi, invingandu-i pe inamicii din clanul Volturi si imortalizand astfel povestea de dragoste preferata a adolescentilor?

Inainte de a da piept insa cu armatele de vampiri conduse de regalitatea volturiana, Breaking Dawn bucura inimile fanilor cu cel mai asteptat eveniment din universul Amurg: nunta Bellei si a lui Edward. Odata ce alegerea adolescentei a pus capat pentru totdeauna sperantelor lui Jacob de a o cuceri, iar transformarea ei in vampir se apropie cu pasi repezi, ne putem intreba: ce mai sta in calea fericirii cuplului de aur al peliculelor pentru adolescenti? Povestea imaginata de Meyer merge insa pe cai nebanuite si isi rastoarna in mod spectaculos propriul echilibru, contrazicandu-si regulile stabilite cu grija: in luna de miere, Bella ramane insarcinata, dar fetusul, om-vampir, ii ameninta viata, tinandu-ne pe toti cu sufletul la gura.

Protagonistii din Amurg revin in a patra ecranizare, cu nicio noutate notabila. Kristen Stewart reimbraca hainele Bellei, iar Edward Pattinson reincearca sa (se) convinga de propria atractivitate si de pozitia fruntasa in topul celor mai frumosi vampiri adolescenti. Taylor Lautner il readuce pe Jacob, cu sau fara camasa, care trebuie sa infrunte o viata fara marea iubire Bella. Restul castului penduleaza in jurul acestor trei figuri centrale. In ceea ce priveste regia, Summit il aduce la carna universului fantastic pe Bill Condon, care ne oferise Dreamgirls-ul lui Beyonce. Nimic nou pentru scenariu, semnat de aceeasi Melissa Rosenberg. Iar transformarea Bellei in vampir urmeaza drumul batatorit de trei filme incoace.

Povestea ardenta de iubire se manifesta si in Zori de zi prima parte drept cel mai puternic punct pozitiv, nunta si sfarsitul triunghiului amoros oferind ocazia cuplului Bella-Edward sa straluceasca si mai strident. Fanii infocati se vor delecta cu nunta mult asteptata, iar decorurile, rochia de mireasa a Bellei, toaletele fetelor Cullen si emotia care tresare la fiecare discurs al membrilor familiei compenseaza pentru toate defectele cu care Twilight ne-a obisnuit. Tempoul lent e insa intim, iar desfasurarea destul de antrenanta din ultima jumatate de ora compenseaza momentele pierdute in reverie, in timp ce Bella si Edward joaca sah pe o plaja superba din Isle Esme. Departamentul de make-up se remarca prin punerea in scena a unui machiaj foarte bine realizat, Bella distrusa din interior de propriul copil aratand sfasietor. Iar momentul pe care l-am asteptat cu totii e la o simpla aruncatura de bat : transformarea e pe cale sa se infaptuiasca, modificand radical parametrii universului cu vampiri.

De partea cealalta, minusurile tresar ritmic, in aceeasi obscuritate. Zori de zi e probabil cel mai lent film al seriei, suferind extrem de tare de pe urma impartirii ultimei carti in doua pelicule, pe modelul Harry Potter, dar cu mult mai putin succes. Scene intregi sunt astfel rupte din paginile cartii si fortate pe ecran, acolo unde nu isi gasesc cel mai adesea locul. Evenimentele din finalul filmului sunt atat de socante, straine in lumea aparent inofensiva de pana acum. Rabdarea de fan Twilight e pusa pe rand la grea incercare de sarcina Bellei, de « imprintingul » lui Jacob de copilul marii lui iubiri, de scenele nefolositoare de dezbateri ale familiei Cullen, in care personaje placute de public isi pierd intreaga semnificatie. Efectele speciale folosite pentru a reda haita de varcolaci sunt aproape hilare, iar jocul actoricesc pare sa se scufunde in plictiseala.

Dar loialitatea fan base-ului se dovedeste mai puternica decat toate obstacolele, iar Breaking Dawn are aceeasi reusite de box-office precum predecesoarele, adunand aproape 300 de milioane de dolari pe teritoriul SUA. In ultima scena, ochii rosii ai Bellei, care anticipeaza continuarea in care adolescenta stangace va deveni in sfarsit un vampir inzestrat, anihileaza orice temere cu privire la viitorul Twilight.