Una dintre cele mai celebre pelicule pentru adolescenti si un punct de referinta in istoria ecranizarilor Young Adult, Twilight spune povestea adolescentei care se indragosteste de un vampir, cuvinte care rezoneaza inca puternic in cinematografia mondiala. 

Cine nu stie povestea? Bella Swan, adolescenta cu nimic speciala care se muta in ploiosul oras Forks pentru a se indragosti de atragatorul vampir Edward, simbol al perfectiunii masculine, si a pune astfel bazele celei mai epice iubiri, de la Romeo si Julieta incoace, ocupa locul celebrei protagoniste. Supunandu-se permanent pericolului de a fi mancata de iubitul ei sau de familia sa, Bella risca totul pentru dragoste. Lucrurile se complica insa atunci cand un grup de vampiri nomazi malefici ameninta sa o ucida, iar restul…e legenda.

Initial necunosut, castul din Twilight s-a bucurat de una dintre cele mai rapide ascensiuni din lumea cinematografica, imensul succes de box-office transformandu-i pe tinerii neexperimentati, cu o mana de pelicule la activ, in idoli ai adolescentilor de pretutindeni. Astfel, Kristen Stewart s-a dovedit perfecta pentru a o intruchipa pe stangacea si timida Bella, in timp ce parul rebel si sarmul britanic al lui Robert Pattinson i-au dat viata (sau nu?) atragatorului Edward. Regia este semnata Catherine Hardwicke, cu experienta notabila in filmele pentru adolescenti, iar scenariul ii apartine Melissei Rosenberg (The OC California, Dexter).

Twilight a devenit unul dintre cele mai celebre filme pentru adolescenti ale tuturor timpurilor abordand teme universale precum iubirea, dorinta, obsesia, posesivitatea, gelozia si vulnerabilitatea acelei prime dati care ne ramane pentru totdeauna perforata in minte. Confuzia, sentimentul eternitatii, teama si pericolul muscator pe care il presupune iubirea la 17 ani sunt perfect redate atat de autoarea Stephanie Meyer, cat si de regizoare si de cei doi protagonisti. Kristen si Robert se pierd intr-adevar in personaje, parand ca s-au nascut pentru a-i juca pe Bella si Edward. Fiecare fata se poate identifica cu eroina care nu are nimic special si fiecare fata se poate suprapune Bellei indragostite de perfectul Edward. Emotiile complicate ale adolescentei sunt manevrate cu indemanarea unui jongleur profesionist, iar cadrele si tonalitaea filmului dovedesc ca regizoarea e familiara cu universul tinerilor. Seria de carti best-seller care a stat la baza, alaturi de succesul de box-office impresionant, sunt mai departe marturie a puterii de atractie a francizei. Iar chimia din cuplul Robsten e arzator de palpabila. 

Pe de alta parte, filmul e prea bogat in clisee pentru a fi luat in serios de critica, mizand mai degraba pe intensitatea sentimentelor si stangacia specifica adolescentei decat pe profunzime si complexitate. Bella nu e nici pe departe cel mai potrivit model pentru tinerele fete, ideea de a sacrifica orice interes pentru dezvoltarea personala in favoarea iubiiri nefiind tocmai o filosofie de imbratisat. Melodrama care abunda si jocul oarecum intepenit al celebrului cuplu vin sa completeze lista de asa nu. CGI-ul folosit e rudimentar, iar efectele speciale lasa de dorit. Tonalitatea de albastru care domina ofera impresia de rece si are o doza de mister care da fiori, dar si o tusa de ieftin suparatoare. Notele mici ale criticii si ironiile proferate de non-fani stau la dispozitia tuturor celor care sunt in cautarea motivelor pentru care Amurg nu a luat niciun Oscar. Si da, scenografia, editarea, machiajul si scenariul se numara printre ele, de asemenea. 

Pentru epicul povestii de dragoste, succesul de box-office care a transformat casa de productie Summit intr-un guru al filmelor pentru adolescenti (cele 37 de milioane din buget s-au transformat in aproape 200 de milioane, numai in America) si piatra de hotar pe care o constituit-o, Twilight trebuie vazut.