Cand Danemarca a devenit luna trecuta prima tara europeana care a revocat statutul de resedinta pentru mai mult de 200 de refugiati sirieni, s-a confruntat cu condamnarea din partea parlamentarilor UE, a agentiei ONU pentru refugiati si a grupurilor pentru drepturile omului.

Autoritatile din Copenhaga sustin ca parti din Siria sunt acum suficient de sigure pentru ca refugiatii sa se intoarca.

Dar problema s-a dovedit diviziva, iar activistii si grupurile comunitare au planificat miercuri proteste in mai multe orase in sprijinul refugiatilor.

Pentru o tara cu reputatie liberala, Danemarca a devenit cunoscuta pentru ca si-a inasprit in mod repetat politicile de imigratie in ultimii ani.

Intr-o miscare separata, a semnat recent un acord de migratie cu Rwanda, ceea ce a condus la speculatii ca intentioneaza sa deschida acolo o unitate de procesare a azilului.

Autoritatile daneze au informat familia lui Sara in februarie ca ea, parintii si fratii mai mici nu mai pot ramane.

„Toata viata mea este aici. Cum ma pot intoarce in Siria acum?” spune tanara de 19 ani, care vorbeste fluent limba daneza si urmeaza sa sustina examenele finale de liceu luna viitoare. Viseaza sa devina arhitect, dar dupa sase ani in Danemarca viitorul ei in Danemarca este acum indoielnic.

Acestia se numara printre peste 200 de cetateni sirieni carora li s-a retras rezidenta pe motiv ca Damasc si regiunea inconjuratoare sunt acum considerate sigure.

Sirienii aleg printre resturile din jurul bombardate ramasitele unei cladiri a consiliului local lovit intr-un atac aerian efectuat de fortele aliate cu regimul al-Assad la opozitia detinuta Douma, la periferia Damascului, Siria, 30 decembrie 2015

Tatal ei Mohammed era avocat in Siria, dar a venit in Danemarca in 2014, cand viata lui a fost pusa in pericol. Restul familiei a fugit din razboi un an mai tarziu, calatorind prin Turcia si Grecia.

Cu doua saptamani in urma recursul lor a fost respins si li s-a acordat 60 de zile pentru a pleca.

Se tem de arest si tortura sub conducerea presedintelui Bashar al-Assad. ,,Este riscant ca fiecare persoana care a parasit Siria sa se intoarca”, spune ea.

Tatal ei conducea un restaurant si a spus: ,,Am incetat sa mai luam bani de la guvernul [danez] acum patru ani.”

La mai bine de un deceniu dupa izbucnirea conflictului in Siria, aproximativ 35.000 de cetateni sirieni locuiesc in Danemarca.

In ultimul an, serviciul de imigrare a reevaluat cazurile a peste 1.200 de refugiati din regiunea mai larga a Damascului. „Conditiile din Damasc in Siria nu mai sunt atat de grave incat exista motive pentru acordarea sau prelungirea permiselor de sedere temporare”, a spus acesta.

Multi dintre cei cu permise de refugiat temporare sunt femei sau varstnici, deoarece barbatilor mai tineri care riscau sa fie recrutati in mod militar li s-a acordat de obicei o protectie diferita. Guvernul spune ca a fost intotdeauna clar ca protectiile pe care le-a oferit au fost temporare.

Potrivit cifrelor preliminare, Serviciul danez pentru imigrare a decis 300 de cazuri din ianuarie. Aproximativ jumatate au dus la autorizatii noi sau extinse

154 de refugiati au fost revocati sau nu au fost reinnoiti, peste 100 de persoane care l-au retras in 2020

Treizeci si noua de persoane din zona Damasc au primit o respingere finala de la Consiliul pentru Refugiati

Mohammed Almalees, in varsta de 30 de ani, va putea ramane, impreuna cu fratii sai. Dar parintilor si surorii sale li s-a spus recent ca vor trebui sa plece, oferind familiei nopti nedormite.

,,Am trait trei-patru ani sub razboi”, spune el. Casa familiei este acum distrusa. „Soldatii au venit in orasul nostru. Au vrut sa ne aresteze, pentru ca am protestat”, a spus el.

El si un frate au ajuns in Danemarca in 2014, dupa o calatorie cu barca de trei zile din Libia in Italia. Un an mai tarziu, mama sa Awatif si sora Maya au calatorit prin Turcia si Grecia.

El este neclintit daca se intorc, vor fi inchisi. „Regimul are numele persoanelor care au manifestat impotriva lui Assad atat in   Siria, cat si in Danemarca. Ei monitorizeaza retelele sociale”.

Guvernul si-a bazat decizia de raportare a Serviciului danez pentru imigrare. Cu toate acestea, 11 din cei 12 experti citati intr-un raport din 2019 s-au distantat de constatarile sale – iar al 12-lea este un general sirian care conduce departamentul de imigratie al tarii. Sara Kayyali, cercetator sirian pentru Human Rights Watch citat in document, spune ca evaluarea Danemarcei este defectuoasa.

Nu este sigur pentru intoarcerea refugiatilor. Riscurile arestarii arbitrare, persecutiei si torturii de catre serviciile de securitate siriene continua pana in prezent.