Ieri, 19 noiembrie, ora 10:00, la sala mare a Consiliului Judetean Arges, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arges, Salvati Copiii Romania si Filiala Salvati Copiii Arges au marcat  Ziua Mondiala de prevenire a abuzului copilului, iar astazi, 20 noiembrie, vor marca aceasta data ca fiind Ziua Internationala a Drepturilor Copilului.

Dezbaterea din cadrul acestor evenimente deosebite a fost moderata de catre: Dumitra Sima – Presedintele Filialei Salvati Copiii Arges, Irina Petrea – Coordonatorul de Program al Organizatiei Salvati Copiii Romania, Adrian Macovei- Director General si Florian Pena- Directorul General Adjunct al D.G.A. S.P.C. Arges si Florin Tecau- Vicepresedintele Cnsiliului Judetean Arges. Despre campania impotriva violentei, Irina Petrea a firmat ca: „Romania este implicata in campania de protejare si de promovare a drepturilor copilului din anul 2000, iar in majoritatea campaniilor promovate s-a introdus si un articol (85, Legea 272), care interzice orice forma de violenta si de tratament umilitor impotriva copilului. Romania are una din cele mai bune legislatii privind drepturile copilului si este printre primele 17 tari din lume, care a interzis total orice forma de violenta impotriva lui. Se stie foarte bine ca de la vorba la fapta este o cale lunga… Prima tara care a interzis violenta impotriva copilului a fost Suedia si a trebuit sa treaca ceva timp, ca mentalitatile sa inceapa sa se schimbe”. Au avut loc prezentarea a doua campanii anti-violenta intitulate: „Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca” si „Violenta naste violenta”.

„Mainile tale ar trebui sa ocroteasca nu sa pedepseasca“

Prima campania, „Mainile tale ar trebui sa ocroteasca, nu sa pedepseasca”, s-a urmarit transmiterea unui mesaj clar: copiii au dreptul sa fie protejati fata de toate formele de violenta si sa beneficieze de protectie egala in fata legii, sa sprijine prin noi masuri politice existente, sa asigure o mai buna aplicare a lor si o mai buna informare pentru cei care lucreaza cu copiii si familie. Totodata, scopul acestei campanii este sa informeze publicul larg asupra drepturilor copilului, sa schimbe atitudini si comportamente. O data cu prezentarea informativa a acestei campanii, a fost marcata si implinirea a 19 ani de la adoptarea „Conventiei ONU cu privire la Drepturile Omului”. Conform articolului 85, alineatul 1 din Legea nr. 272 / 2002: „Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva oricaror forme de violenta, abuz, rele tratamente sau neglijare”, iar articolul 29, „Copilul are dreptul sa depuna singur plangeri referitoere la incalcarea drepturilor sale fundamentale”. Aceasta campanie de sensibilizare a populatiei, beneficiaza la nivel national de sprijinul: Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si implicit, de sprijinul Inspectoratului Judetean Arges, al Consiliului Copiilor SPUNE si a Consiliului Elevilor. „Violenta naste violenta“

Cea de-a doua campanie: „Violenta naste violenta” este initiata de catre Organizatia Salvati Copiii Romania  si Filiala Arges a acestei organizatii, dar si cu participarea Fundatiei Marius Ivan. Obiectivul campaniei este promovarea educatiei pozitive a copilului, atat in randul profesionistilor, cat si a parintilor, asimilarea si utilizarea de catre profesori si parinti a metodelor non-violente in educarea copilului. Strategia campaniei urmareste stoparea aplicarii pedepselor fizice si umilitoare, care are consecinte grave asupra nivelului fizic, psihologic si social al copilului, si promovarea unei culturi a respectului in relatiile dintre adulti si copii. Irina Petrea este de parere ca: „Fiecare om invata de la proprii parinti cum sa se poarte fata de sot, de sotie si fata de proprii copii. Invatam prin observatie si imitare si izolam din copilarie comportamente pe care nu le aplicam neaparat imediat, ci, mai tarziu in viata, atunci cand suntem pusi in situatia de a deveni parinte. Parintii nu trebuie sa reactioneze atunci cand sunt suparati, maniosi, furiosi. Sunt sentimente normale, dar atunci cand suntem prada unor sentimente negative, nu putem lua niciodata cele mai bune decizii si nu putem face cele mai bune lucruri. De multe ori sanctiunea, pedeapsa aplicata, nu are nici o legatura cu fapta copilului si nu e de natura sa i-o corijeze, ci mai mult sa se descarce de emotiile negative provocate de ceea ce s-a intamplat la momentul X”. Totodata, Irina Petrea a cerut sa mentioneze ca: „Lucram cu scolile, cu cadre didactice si profesionisti, dar si cu parinti. Prin cele 14 filiale pe care le avem in tara, incercam sa promovam cat mai mult metodele non-violente de educare a copilului, de respectul adultului fata de copil si a copilului fata de adult. Incercam sa constientizam publicul larg de efectele violente asupra copilului si nu ma refer doar la violenta fizica sau verbala, ci si la cea emotionala care are efecte dintre cele mai periculoase“. „Uitam sa vedem realitatea prin ochii unui copil“

Din experienta ei ca eleva, scenarista de televiziune, coordonatoare de organizatii „Salvati copiii“ si autoare a cartilor: „Supernanny1. Cum sa-ti cresti copiii“ si „Supernanny2. Copilul si scoala“, (carte ce va fi lansata joi, 27 noiembrie, ora 17:00, la Targul de Carte din Bucuresti), omul deosebit, Irina Petrea a tras concluzia: „Educatia fara dragoste neconditionata nu poate duce la o dezvoltare mentala si fizica sanatoasa, a unui copil“. Aceasta a subliniat faptul ca, un copil trebuie mai mult apreciat decat criticat, deoarece „critica submineaza increderea in sine a unui copil“. Oamenii sunt, de asemenea, niste copii mari care trebuie apreciati, „Din greseala trebuie deprinsa intotdeauna o lectie, iar din critica, o apreciere“. Liliana Anton Ene, asistenta la Facultatea de Teologie a asistat la o discutie cu un copil care povestea din experienta sa urmatoarele: „Ma simt mereu ca o virgula intre mama si tata (in cazul parintilor mei), iar parintii mei nu stiu ca virgula nu se pune intre subiect si predicat”.