E cel mai la moda fantasy. E cel mai in voga bestseller. E cel mai urmarit serial TV. Seria “Cantec de gheața și foc / A Song of Ice and Fire” e epopeea, miracolul și destinul scriitorului american George R. R. Martin (foto). Ajuns, iata, la 65 de ani, dupa o mulțime de ani de cautari in science fiction și televiziune, succesul lui mondial se datoreaza astazi unei povești dintr-o lume imaginara al carui final e inca așteptat de milioane de fani.

George R. R. Martin

Nascut in Bayonne, New Jersey, pe numele sau complet George Raymond Richard Martin, și-a caștigat destul de tarziu faima, dupa mai multe nuvele de un succes limitat și dupa unele colaborari TV, printre altele la seriile “Zona crepusculara” și “Frumoasa și bestia”. In 1996 insa, a dat lovitura.

Primele “urzeli”

Atunci publica romanul “Urzeala tronurilor / A Game of Thrones”, primul din serie “Cantec de gheața și foc”. Potrivit propriilor spuse, lucra la carte inca din 1991, primele surse de inspirație fiind “Razboiul celor doua roze” și povestea lui “Ivanhoe”. De altfel, meticulozitatea va fi o constanta a seriei și unul dintre elementele de tensiune in legatura sa cu fanii. Deși inițial a fost programata in maxim cinci volume, intriga, inspirația, dar și succesul comercial au dus seria spre nu mai puțin de șapte volume, din care n-au aparut decat cinci!

“Trecut-au anii…”

Volumul doi, “Incleștarea regilor / A Clash of Kings”, apare relativ repede, in 1998, urmat in anul 2000 de a treia carte a seriei: “Iureșul sabiilor / A Storm of Swords”. De aici lucrurile se complica, cititorii lui Martin, din ce in ce mai mulți și mai patimași, avand de indurat ani grei pentru a afla continuarea poveștii. In 2005 apare volumul patru, “Festinul ciorilor / A Feast for Crows”, și abia in 2011 volumul al cincilea: “Dansul dragonilor / A Dance with Dragons”. Ar mai trebui sa urmeze cel puțin inca doua volume, “The Winds of Winter” și ”A Dream of Spring”, dar la ritmul in care au aparut primele carți, cititorii vor avea de așteptat cel puțin inca zece ani pentru a afla finalul poveștii.

Cei doi R. R.: Martin vs. Tolkien

Firul narativ al seriei “Cantec de gheața și foc” este cel al unui fantasy clasic, de proporții monumentale, succesul de vanzari al carților aducand inevitabila comparație cu maestrul genului, J. R. R. Tolkien. Dar, din punctul de vedere al scriiturii, diferențele sunt notabile. Daca la Tolkien “Stapanul inelelor / The Lord of the Rings” este o poveste construita dupa toate rigorile literaturii clasice, beneficiind și de aportul unui vocabular extrem de variat și bine dozat, la Martin totul e neșlefuit, brut, chiar brutal pe alocuri. La Tolkien personajele evolueaza lin, dar frumos și iși gasesc imediat rolul in puzzle-ul bine intreținut al poveștii, la Martin caracterele sunt construite cu migala doar pentru a disparea intr-o clipa. In ciuda popularitații din epoca internetului caștigata de seria lui George R. R. Martin, J. R. R. Talkien iși pastreaza statutul de nemuritor.

Firul narativ

Dar ce a putut declanșa totuși un val de popularitate atat de mare pentru o poveste dintr-un taram imaginar? In “Cantec de gheața și foc” firul conducator al narațiunii e lupta pentru putere. Și aici totul e posibil, totul e imprevizibil. Regi mor brusc, in culmea gloriei, alții se nasc peste noapte. Personaje care pareau favorizate de soarta dispar brutal și ineficient, pentru ca altele, și altele sa incinga lupta pentru supremație intr-un taram dominat de oameni aleși pe spranceana. Daca la inceput magia e doar intrezarita, ulterior incep sa apara miracolele. Dragonii care par disparuți, reapar firav pentru a-și juca rolul in goana nebuna dupa putere. Un zid ce separa lumea oamenilor de lumea salbaticilor este firav aparat de o mana de soldați care, de-a lungul seriei, vor lucra uneori cot la cot cu dușmanul pentru a alunga un rau mult mai apasator.

De ce dispar personajele

Un lucru specific lui Martin este nesabuința literara cu care scapa de personajele cu nuanțe pozitive. Truc artistic sau doar inabilitate de a continua construcția unui caracter, se pare ca acest joc al autorului cu cititorii sai i-a crescut popularitatea. In ciuda furiei fanilor la moartea vreunui erou favorit, dorința de a afla finalul poveștii inca nescrise e mai mare decat parerea de rau. Așa cum vin, așa pleaca pare sa fie mesajul literar, semn ca pentru autor atracția principala e lumea insași creata de imaginația sa și nu cei care o populeaza temporar. Stilul neșlefuit de comunicare a realitaților din aceasta lume imaginara este și el o parte a explicației succesului acestui fantasy inepuizabil.

“Urzeala tronurilor”, filmul

Și pentru ca succesul de casa sa fie complet, seria “Cantec de gheața și foc” a inceput sa fie ecranizata de HBO. Insuși George R. R. Martin s-a implicat activ in scenariu, iar rezultatul a fost un serial extrem de popular astazi, dar care reda aidoma acțiunea carții. Daca la vizionarea trilogiei “Stapanul inelelor” filmul te lasa uneori cu respirația taiata grație scenelor de lupta și peisajelor din Noua Zeelanda, in cazul “Urzelii tronurilor / Game of Thrones”, titlul sub care a fost lansat serialul HBO, ramane doar respectarea cu strictețe a paginilor carților. Și cartea, și filmul par in acest caz cam mult pentru un cititor/telespectator. Oricum, personajele din film sunt extrem de bine inchegate, dand viața portretelor din seria fantasy inca neterminata. Serialul a ajuns deja la a treia serie, fiind anunțata și a patra. Așa ca primele cinci volume ale carții se vor ecraniza repede, in totalitate, urmand ca apoi toata lumea sa aștepte urmarile mult promise de George R. R. Martin.

Vol. 1: “Urzeala tronurilor / A Game of Thrones” (1996)

Vol. 2: “Incleștarea regilor / A Clash of Kings” (1998)

Vol. 3: “Iureșul sabiilor / A Storm of Swords” (2000)

Vol. 4: “Festinul ciorilor / A Feast for Crows” (2005)

Vol. 5: “Dansul dragonilor / A Dance with Dragons” (2011)

Vol. 6: “The Winds of Winter” (Urmeaza sa apara)

Vol. 7: ”A Dream of Spring” (Urmeaza sa apara)Primele cinci volume deja aparute au fost traduse in limba romana la editura Nemira.

“Game of Thrones / Urzeala tronurilor” – Serie HBO

Seria I: 10 episoade (2011)

Seria II: 10 episoade (2012)

Seria III: 10 episoade (2013)

Seria IV: Urmeaza sa apara in sezonul 2013/2014