Armata americana a respins militantii sustinuti de Iran care au ranit mai multe trupe in Irak, potrivit oficialilor americani. Militantii au lansat un atac cu rachete balistice dintr-un camion impotriva fortelor americane la baza aeriana al-Asad din vestul Irakului, lasand mai multi membri ai serviciului cu rani usoare, potrivit oficialilor americani.

„Pot confirma un atac aseara al militiilor sustinute de Iran, folosind o racheta balistica cu raza scurta de actiune impotriva fortelor americane si ale coalitiei la baza aeriana al-Assad din Irak, care a dus la mai multe raniri negrave si unele daune minore la infrastructura”, a spus deputatul. Secretarul de presa al Pentagonului, Sabrina Singh.

„Putem confirma un atac aseara al militiilor sustinute de Iran folosind o racheta balistica cu raza apropiata impotriva noastra si a fortelor coalitiei de la baza aeriana Al-Asad, care a rezultat in opt raniri si avarii minore la infrastructura. Imediat dupa atac, o armata americana Avioanele AC-130 din zona au efectuat o lovitura de autoaparare impotriva unui vehicul al militiei sustinut de Iran si a unui numar de membri ai militiei sustinute de Iran implicati in acest atac”, a declarat Secretarul de presa al Pentagonului.

Singh a spus ca aceasta a fost prima data cand o racheta balistica cu raza apropiata a fost folosita pentru a tinti fortele americane de cand a inceput valul actual de atacuri impotriva lor in Irak si Siria pe 17 octombrie. Militantii au tras doua dintre aceste rachete in baza, potrivit unui oficial american.

Potrivit lui Singh, raspunsul SUA a fost „imediat”.

„Imediat dupa atac, un avion militar american AC-130 din zona a efectuat o lovitura de autoaparare impotriva unui vehicul al militiei sustinut de Iran si a unui numar de membri ai militiei sustinute de Iran implicati in acest atac”, a spus Singh.

„Aceasta lovitura de autoaparare a dus la unele decese ostile”, a adaugat ea.

Singh nu a detaliat celelalte lovituri de autoaparare neplanificate, imediate, atunci cand a fost intrebat de Elizabeth Schulze, de la ABC News, la briefing. Singh, de asemenea, nu a spus daca AC-130 statea in zona in asteptarea unui astfel de scenariu de lovitura-contra-greva atunci cand a fost intrebat de ABC News.

ABC News a intrebat si daca aeronava americana ar fi putut interveni pentru a preveni atacul asupra fortelor americane.

„Nu cred ca a fost in masura sa previna. Cred ca a fost in aer si am vazut ca se intampla in timp real”, a raspuns ea.

Au existat cazuri anterioare nepublicate in care armata americana a ripostat in acest mod, potrivit Singh.

„Am avut alte cazuri in care am raspuns ca razbunare cand am putut identifica punctul de origine, asa ca nu este prima data”, a spus ea.

Ea a precizat ca aceste contraatacuri imediate nerecunoscute anterior sunt separate de cele trei runde de atacuri aeriene pre-planificate impotriva militantilor legati de Iran pe care SUA le-au anuntat incepand cu 17 octombrie.

„Am luat trei lovituri in autoaparare, dar acestea au fost planificate in prealabil. Deci, putin diferit aici in ceea ce priveste nuanta felului in care vorbim despre acest atac de autoaparare pe care l-am luat”, a spus ea.

O nava americana AC-130 care se afla in aer in regiune la momentul respectiv a observat atacul si a urmarit vehiculul militantilor si apoi a tras inapoi. SUA evalueaza ca cativa dintre luptatorii legati de Iran au fost ucisi in contraatacul rapid.

Atacul cu rachete asupra lui al-Asad este al 66-lea atac de acest fel al reprezentantilor Iranului impotriva fortelor americane din Irak si Siria din 17 octombrie, cand a inceput o val de agresiune aproape zilnica. Aproximativ 70 de militari americani au suferit rani minore sau traumatisme cerebrale in acel timp, potrivit Pentagonului.

Saptamana trecuta, avioanele de lupta americane au lovit o unitate de depozitare a armelor si un centru de comanda si control din Siria despre care secretarul Apararii Lloyd Austin si alti oficiali au declarat ca au fost folosite de grupurile sustinute de Iran pentru a-si conduce atacurile. SUA au lansat alte doua runde de atacuri aeriene similare de razbunare de la jumatatea lunii octombrie asupra instalatiilor legate de Iran, dar, spre deosebire de contraatacul AC-130 de marti, acestea au fost planificate in avans, spre deosebire de a fi vizate in timp real.

SUA au trupe in Irak si Siria ca parte a misiunii sale de a invinge ramasitele Statului Islamic.