Sursă foto:  shutterstock.com

Terapia fizică este o ramură a medicinei care se concentrează pe recuperarea, întreținerea și îmbunătățirea capacității de mișcare și funcționalității corpului uman. În contextul durerii cronice, terapia fizică are ca scop atenuarea durerii și îmbunătățirea calității vieții prin intermediul unor tehnici non-chirurgicale și non-medicamentoase. 

Beneficiile terapiei fizice pentru durerea cronică

Terapia fizică este o abordare eficientă în gestionarea durerii cronice, oferind multiple beneficii pacienților care se confruntă cu această problemă. Printre avantajele terapiei fizice se numără ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității și a forței, reducerea dependenței de analgezice și educația pacientului, aspecte despre care poți afla mai multe detalii de  aici.

Ameliorarea durerii este unul dintre cele mai importante beneficii ale terapiei fizice. Prin utilizarea unor tehnici precum electroterapia, terapia termică, masajul, hidroterapia și exercițiile de mobilitate și întărire, fizioterapeuții pot ajuta la relaxarea mușchilor, ameliorarea inflamației și îmbunătățirea circulației, toate contribuind la reducerea intensității durerii. 

Îmbunătățirea mobilității și a forței este un alt beneficiu important al terapiei fizice. Exercițiile de terapie fizică pot ajuta la întărirea mușchilor, îmbunătățirea flexibilității și echilibrului, ceea ce poate duce la o mai bună mobilitate și funcționalitate în activitățile zilnice. Aceasta înseamnă că pacienții cu durere cronică pot avea o viață mai activă și mai independentă, ceea ce le îmbunătățește semnificativ calitatea vieții.

Reducerea dependenței de analgezice este un alt aspect important al terapiei fizice. Prin gestionarea eficientă a durerii prin terapie fizică, pacienții pot reduce sau elimina nevoia de analgezice sau alte medicamente pentru durere, care pot avea efecte secundare negative. 

Educația pacientului este, de asemenea, un beneficiu esențial al terapiei fizice în managementul durerii cronice. Fizioterapeuții pot educa pacienții despre cauzele durerii lor și despre cum să gestioneze durerea în mod eficient în viața de zi cu zi. Această educație poate ajuta pacienții să se simtă mai în control asupra durerii lor, reducând stresul și anxietatea asociate cu durerea cronică. 

Afecțiuni pentru care se recomandă terapia fizică

Iată unele dintre afecțiunile pentru care se poate recomanda fizioterapia, cu scopul de a contribui la reducerea durerii:

Afecțiuni ale coloanei vertebrale

Unul dintre cele mai comune domenii în care terapia fizică joacă un rol semnificativ este managementul durerii cronice asociate cu afecțiunile coloanei vertebrale. Acest lucru poate include condiții precum hernia de disc, stenoza spinală, spondiloza sau osteoartrita. Fizioterapia poate ajuta la ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității și prevenirea deteriorării ulterioare prin exerciții de întărire, întindere, mobilizare și tehnici de postură. 

Afecțiuni reumatice

Terapia fizică poate fi recomandată și pentru afecțiuni reumatice, cum ar fi artrita reumatoidă. Aceste condiții pot provoca durere cronică, rigiditate și oboseală, iar fizioterapia poate contribui la ameliorarea simptomelor prin exerciții de întărire, mobilizare articulară, terapie cu căldură sau frig și educație privind autoîngrijirea.

Afecțiuni neurologice

Fizioterapia poate fi benefică pentru managementul durerii în condiții neurologice precum scleroza multiplă, boala Parkinson sau accidentul vascular cerebral. Terapia poate ajuta la gestionarea durerii, îmbunătățirea coordonării, a echilibrului și a forței musculare, precum și la îmbunătățirea funcționalității generale.

Leziuni musculo-scheletice

Fizioterapia poate fi recomandată după leziuni musculo-scheletice cum ar fi entorse, torsiuni sau fracturi. Terapia poate ajuta la ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității și la accelerarea procesului de vindecare. 

Este important de menționat că afecțiunile pot varia în severitate și în răspunsul la terapia fizică, iar pacienții ar trebui să consulte întotdeauna un specialist înainte de a începe orice tratament. 

În concluzie, terapia fizică aduce multiple beneficii pacienților cu durere cronică, inclusiv ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității și a forței, reducerea dependenței de analgezice și educația pacientului. Această abordare holistică poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și bunăstarea celor care se confruntă cu durerea cronică.

Surse de informare:

1. “Physical Therapy for Chronic Pain: What to Expect.” WebMD, WebMD, 3 Feb. 2005, www.webmd.com/pain-management/physical-therapy. Accessed 21 July 2023; 

2. “20 Diseases Treated by Physical Therapy.” Xcell Orthopaedics Physical Therapy, 22 Jan. 2020, www.xopt1.com/blog/diseases-treated-by-physical-therapy/. Accessed 21 July 2023.