Prin tireotoxicoza se intelege expunerea organismului la cantitati crescute de hormoni tiroidieni, cu consecinte multiple si importante asupra metabolismului si functiei tuturor organelor si sistemelor.

Excesul de hormoni tiroidieni poate proveni din tiroida – prin mai multe mecanisme sau din alte surse.

Cea mai frecventa situatie este aceea, in care tiroida bolnava fabrica in cantitate crescuta hormoni pe care ii elibereaza in sange – numai in acest caz se numeste hipertiroidie.

Bolile asociate cu hipertiroidie sunt: boala Graves-Basedow, adenomul toxic tiroidian si gusa polinodulara hipertiroidizata.

Boala Graves-Basedow este de cauza autoimuna, adica in corp exista niste anticorpi anormali numiti TRAb (TSH-Receptor Antibody) care actioneaza asupra tiroidei in sens stimulator. Ei determina cresterea in volum a tiroidei determinand aparitia gusei si accelereaza toate etapele sintezei hormonilor tiroidieni ducand la producerea acestora in cantitate mare. Aceeasi anticorpi actioneaza si asupra structurilor din spatele globilor oculari (muschi si tesut gras) determinand exoftalmia (ochii proemina in afara orbitei) si tulburarile de miscare oculara cu diplopie (vedere dubla) caracteristice acestei boli.

Adenomul toxic tiroidian reprezinta un nodul tiroidian unic, vechi si mare (> 2,5 – 3 cm), care incepe sa fabrice independent, necontrolat, cantitati mari de hormoni tiroidieni. Mecanismul nu este autoimun, ci presupune aparitia unor mutatii genetice care fac celulele insensibile la mecanismele de reglare.

Acelasi lucru se intampla si in unul sau mai multi noduli dintr-o gusa polinodulara veche care devine hipertiroidizata. Aceste doua boli, neavand o cauza autoimuna, nu asociaza tulburari oftalmologice.

Tiroida este formata din numeroase sfere mici numite foliculi tiroidieni, marginite de un strat exterior de celule tiroidiene si avand in interior coloid, o substanta gelatinoasa. Coloidul este un depozit de hormoni tiroidieni. In anumite situatii, cand tiroida este distrusa prin procese inflamatorii, foliculii se sparg si hormonii din depozit sunt eliberati ajungand in sange in cantitate mare. Situatia se numeste tireotoxicoza de distructie si apare in tiroidite (inflamatii ale tiroidei).

Tiroidita subacuta este de cauza virala si apare la 1 – 2 saptamani dupa o infectie a cailor respiratorii superioare.

Tiroidita postpartum apare in primele 3 – 4 luni dupa nastere. Pe perioada sarcinii exista o stare de supresie a sistemului imun. Dupa nastere, imunitatea revine la normal, trecand printr-o faza tranzitorie de exagerare a proceselor imune. Daca o femeie avea anticorpi ATPO (antitireoperoxidazici) inainte de sarcina, concentratia acestora scade mult pe perioada sarcinii iar dupa nastere poate creste brusc. ATPO in cantitate crescuta ataca tiroida ducand la distructie.

Este important de stiut ca, spre deosebire de hipertiroidie, tireotoxicoza din tiroidite este autolimitata, ea terminandu-se o data cu epuizarea rezervelor intratiroidiene de hormoni. De aceea tratamentul este diferit.

Exista situatii foarte rare in care hormonii provin din tesut tiroidian cu localizare anormala, de exemplu in ovar, intr-o tumora care se numeste struma ovari (gusa ovariana). Carcinomul tiroidian folicular foarte bine diferentiat poate da metastaze care fabrica hormoni tiroidieni in exces.

Frecvent, tireotoxicoza este de cauza externa: pacienti care iau hormoni tiroidieni cu scopul de a slabi (tireotoxicoza factitia) sau carora medical le administreaza in mod gresit doze prea mari de hormoni (tireotoxicoza iatrogena).