Totul despre suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare sunt omniprezente pe piata – in magazinele fizice, cele online, in farmacii sau le vedem chiar si in Social Media, pe retetele de socializare, unde sunt promovate drept remedii miraculoase pentru diferite afectiuni pe care orice persoane le poate avea. Insa, putini stiu cu adevarat rolul pe care-l pot avea aceste suplimente asupra organismului tau, indiferent ca ele sunt indicate in tratarea unor afectiuni sau cu scopul de a ne usura anumite situatii neconfortabile. De aceea am pus astazi la cap toate informatiile cunoscute privind aceste suplimente alimentare si va venim in ajutor cu un ghid care sa va ajute sa alegeti si sa utilizati responsabil, la nevoie, toate aceste suplimente.

Suplimente alimentare naturale – mit sau realitate?

Cu siguranta ati intalnit pe parcursul vietii voastre cel putin o data afirmatia privind beneficiile si rolul unor astfel de suplimente naturale.

Dar cat de naturale sunt aceste suplimente? Suplimente naturale sunt cu adevarat un mit, denumirea de “natural” avand menirea de a debusola cumparatorii. In compozitia chimica a suplimentelor exista o serie de conservanti care le permite sa aiba un termen lung de valabilitate la raft si odata ajuns la utilizatori, fapt ce combate pe deplin ideea si afirmarea de produs “natural”.

Bineinteles, unele suplimente pot fi bio sau organice, bazate pe extracte din plante. Dar de asemenea, in formula sunt adaugati acei conservanti de sinteza care nu mai reflecta caracterul natural al acestor suplimente.

Efectele adverse ale suplimentelor alimentare

Cati dintre voi si-au facut timp cel putin o data sa studieze efectele adverse pe care le pot avea aceste suplimente alimentare. In cazul unui disconfort sau a lipsurilor financiare, utilizatorilor le este mult mai simplu sa se indrepte catre o farmacie sau catre un magazin de unde-si pot procura aceste suplimente, fara a se complica cu vizita si programarile la medicii de specialitate. Acest lucru este insa gresit deoarece suplimentele alimentare pot avea numeroase efecte adverse. Unele substante sau concentratii pot interfera cu cele ale altor suplimente sau medicamente, ducand la iritatii, la aparitia sau agravarea unor afectiuni existente.

De asemenea, deseori aceste suplimente nu reusesc sa trateze eficient o serie de afectiuni, ci doar amelioreaza simptomele astfel incat problema de baza nu va fi niciodata vindecata si a carei evolutie nu va fi estompata in mod eficient. Mentionam de asemenea ca putini sunt cei care analizeaza eticheta si care respecta intru tocmai indicatiile de utilizare, dar si dozele zilnice recomandate, astfel incat suplimentele alimentare pot duce in cele din urma chiar si la deces.

Cat de eficiente sunt suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare ofera efecte doar pe scurte perioade de timp, astfel ca nu putem spune ca o afectiune este vindecabila pe deplin prin utilizarea acestora. O parte din ele pot avea un scop preventiv, in timp ce altele necesita a fi completate cu un stil de viata sanatos, cu o serie de tratamente specializate adecvate, eliberate de catre medicul in cauza. Astfel, suplimentele alimentare nu au o eficienta 100% garantata, acestea nefiind capabile sa inlocuiasca analizele si recomandarile specialistilor.