Tratamentul prolactinomului este in primul rand medicamentos, raspunsul fiind in marea majoritate a cazurilor foarte bun: nu numai ca reduce secretia si consecutiv concentratia prolactinei, dar reduce semnificativ si dimensiunile tumorii hipofizare.

Primul medicament folosit a fost Bromocriptina, alcaloid extras din secara cornuta. Se gaseste sub forma de comprimate de 2,5mg. Doza folosita este variabila 4-12 comprimate/zi. Este greu de tolerat, mai ales la doze mari, deoarece are ca reactii adverse greata, hipotensiune si ameteala la ridicarea in picioare, obstructie nazala, demascarea sau exacerbarea unei depresii preexistente. Este motivul pentru care tratamentul se incepe cu doze mici, administrate seara, care se cresc treptat (la 1-2 saptamani).

Tratamentul prolactinomului si sarcina

Cea mai folosita la ora actuala este Cabergolina, un preparat cu actiune similara, dar mult mai puternica si de durata mai lunga. De aceea se administreaza doar de 2 ori pe saptamana. Se gaseste sub forma de comprimate de 0,5mg, iar doza folosita este de 1-2 comprimate x 2/saptamana. De asemenea, este mult mai bine tolerata, fiind lipsita de reactiile adverse ale bromocriptinei. Unele studii au aratat ca administarea indelungata (> 2ani) se asociaza cu un risc scazut de afectare a valvelor inimii, motiv pentru care, in aceste cazuri, se recomanda ecografia cardiaca periodica.

Concentratia plasmatica a prolactinei se normalizeaza in cateva zile de la primele administrari. Ciclul menstrual se regleaza in cateva luni, dar sarcina este posibila inainte de reluarea menstrelor, de aceea masurile de protectie sunt obligatorii.

Operatia transsfenoidala sau radioterapia externa sunt necesare doar in cazuri rare de rezistenta sau intoleranta la tratamentul medicamentos.

Sarcina este o perioada in care in mod fiziologic numarul de celule care fabrica prolactina creste foarte mult sub actiunea estrogenilor, ducand la dublarea volumului hipofizei si la cresterea de 10 ori a concentratiei de prolactina. Pacientele cu prolactinom netratat nu pot ramane gravide datorita insuficientei ovariene. Dar, in scurt timp, dupa inceperea tratamentului fertilitatea revine, uneori chiar inainte ca ciclul menstrual sa redevina regulat. Este de preferat ca sarcina sa survina dupa ce prolactinomul a fost tratat corect minim 2ani, deoarece estrogenii determina si cresterea adenomului.

In cazul microprolactinoamelor studiile au aratat cresteri nesemnificative, dar nu la fel stau lucrurile in cazul macroadenoamelor. De aceea, pacienta cu prolactinom trebuie sa planifice sarcina si sa tina cont de recomandarile medicului endocrinolog care o trateaza.

Cand se confirma sarcina la o pacienta cu microprolactinom se recomanda intreruperea tratamentului. Lunar sau la 2 luni se masoara campul vizual. Daca apar cefalee, tulburari de vedere, astenie fizica extrema se reia tratamentul medicamentos. Numeroase studii au aratat ca bromocriptina nu da malformatii fetale, nu creste riscul de avort spontan sau de nastere prematura, motiv pentru care se poate continua tratamentul pe perioada sarcinii, cu doza minima necesara, la pacientele cu macroprolactinom.

Despre cabergolina sunt mai putine studii, rezultatele par promitatoare in sensul ca pana acum s-a dovedit a fi lipsita de reactii adverse asupra fatului. Experienta este inca limitata si nu exista un consens in privinta folosirii lui in timpul sarcinii.

Nu se recomanda alaptarea.