Discutiile purtate de presedintele Basescu cu Boc in privinta infiintarii unui Minister al Afacerilor Europene devin din ce in ce mai concrete, azi anuntandu-se care ar fi rolul acestui potential minister. Se pare ca acesta ar urma sa coordoneze Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), aflata, in momentul de fata, in subordonarea premierului, dar si, probabil, Autoritatea pentru Audit de pe langa Curtea de Conturi. Acest minister nu ar urma sa se implice in coordonarea autoritatilor de management, care ar ramane sub controlul diverselor ministere.

Mediafax anunta ca surse oficiale au declarat, la finele intalnirii comitetului interministerial privind absorbtia fondurilor europene, urmatoarele: „Noul minister va coordona ACIS si, probabil, Autoritatea de Audit, dar nu si autoritatile de management, care au proiecte in derulare. Nu poti schimba regulile in timpul jocului.” Nu putem decat sa ne intrebam, in acest context, care ar fi rolul de fapt al acestui minister. Aceleasi surse citeaza pozitia oficiala: „Noul minister va reprezenta pe toata lumea la Bruxelles in ceea ce priveste fondurile UE”, ceea ce ar insemna ca rolul acestuia ar fi de a asigura o mai buna absorbtie a banilor de la Uniunea Europeana.

Ministerul ar urma sa controleze Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, al carui rol este de a asigura asistenta in relatia antreprenorilor cu UE, dar si, probabil, Autoritatea de Audit, al carei scop este de a efectua audit public pentru toate fondurile nerambursabile primite prin programe europene de genul PHARE, SAPARD si ISPA, dar si al fondurilor structurale si de coeziune, pentru Fondul European de Garantare in Agricultura, pentru Fondul European pentru Pescuit, pentru Fondul European pentru Agricultura si de Dezvoltare Rurala, dar si pentru toate celelalte fonduri acordate ulterior aderarii Romaniei la EU.De asemenea, initiatorii proiectului isi doresc sa numeasca un responsabil politic, a carui functie sa fie aceea de a gestiona pe orizontala problematica fondurilor europene, fara a prelua insa si functiile de management de la celelalte ministere.

Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca noul minister nu ar coordona desfasurarea proiectelor, dar ar gestiona alte aspecte, cum ar fi licitatiile. Sa fie deci cinismul meu de ieri unul gratuit? Oare la cati se vor imparti sumele obtinute la licitatiile care se termina mereu, in Romania, in spatele cortinei?