Dupa doi ani de austeritate, argesenii asteapta vesti bune in ceea ce priveste economia nationala si, in general, evolutia tarii si a zonei in care traiesc. Potrivit specialistilor, bugetul anului 2012 este unul „prudent”, masurile guvernamentale incluzand inghetarea salariilor bugetare si a pensiilor, introducerea coplatii in sistemul medical si privatizarea anumitor companii ale statului, in speranta ca – prin astfel de masuri – deficitul bugetar se va reduce la o valoare de 1,9% din PIB, in 2012.
 
In ceea ce priveste atitudinea populatiei, aproape jumatate dintre argeseni au declarat, intr-un sondaj, ca sunt convinsi ca recesiunea va dura mai mult de trei ani, iar doua treimi sustin ca au fost afectati de reducerile si taierile salariale. Daca din punct de vedere economic si social situatia este una complicata si sensibila, nici zona de politic nu se arata extrem de luminoasa, in conditiile in care partidele intra in linie dreapta pentru doua categorii de alegeri, fie ele si comasate, moment in care – in mod traditional – se bulverseaza, pentru luni bune, functionarea sistemelor de drept, legislatia si linistea cetateanului de rand. „Ancheta” a stat de vorba cu unii dintre cei mai importanti si puternici oameni ai Argesului despre ce ne asteapta in anul 2012, despre cum vor evolua economica, societatea si politica intr-unul dintre cele mai complexe si nesigure contexte din istoria postdecembrista a tarii.
 
Constantin Nicolescu, Consiliul Judetean Arges si USL: „Un an in care toata lumea va astepta soarta alegerilor”
 
„Din punct de vedere economic, anul viitor va fi la fel de complicat ca si anul acesta, cu restrictii si cu diminuari. Din pacate, este posibil sa scada si productia si dupa ea veniturile, iar in ceea ce priveste cresterea economica pe care o intrevede acest guvern nu cred ca ea se va realiza la nivelul la care a fost presupusa. Relansarea economica trebuie sa se produca pe baza unui nou model economic, bazat pe incurajarea initiativei private, pe sustinerea de investitii si crearea de locuri de munca. Al doilea element foarte important de care trebuie tinut seama este faptul ca actuala putere se complica cu alegerile si, din aceasta perspectiva, este clar ca lucrurile care se stabilesc, in general, in plan economic sunt perturbate de ceea ce va fi o vizibila preocupare politica.
 
Putini sunt cei care se uita si iau in seama oamenii cinstiti ramasi someri, copiii buni fara bani de scoala, cei care nu-si mai pot plati creditele, tinerii care termina facultatea si nu au o optiune, deoarece posturile sunt blocate. Ori, toate acestea sunt probleme reale si dureroase ale societatii romanesti, problemele care ar trebui rezolvate incepand cu anul viitor. Sustin din nou faptul ca nu cred in realizarea unor lucruri deosebite din punctul de vedere al perspectivei economice a Romaniei, dat fiind faptul ca anul despre care discutam va fi unul de alegeri. Daca ar fi alegeri anticipate si ar fi un guvern mai rapid, atunci poate ca s-ar contura situatia mai repede. Din punctul meu de vedere, va fi un an de tatonare, un an in care toata lumea va astepta alegerile pentru a vedea daca se intampla ceva sau nu.”

Constantin Stroe, Dacia Renault: „Va fi un an de examen pentru toata lumea”

„Din punct de vedere economic, 2012 se anunta un an de examen pentru toata lumea, as indrazni sa spun. Raportandu-ne strict la Romania, la noi, Dacia este un actor de prim rang prin contributia la export si imi asum riscul de a afirma ca anul 2012 va fi unul mai bun la nivel national. Cred ca in industria auto exporturile de automobile si de componente vor creste anul viitor, undeva in jurul cifrei de 11 miliarde de euro, o contributie importanta urmand sa revina grupului Renault in Romania. Ma bazez in aceste prognoze, in mod deosebit, pe activitatea de la Dacia, avand in vedere ca 82% din portofoliul de contracte este deja semnat. Vom lansa un alt automobil, vom pune in functiune o noua fabrica de motoare si o noua capacitate pentru cutii de viteze. De asemenea, la export, va contribui, cu siguranta, Uzina Ford de la Craiova, precum si producatorii de componente auto. Acestea sunt, in linii mari, aspectele care ma determina sa gandesc pozitiv in ceea ce priveste anul care vine. Din punct de vedere politic, prefer sa ma abtin de la o analiza detaliata a situatiei si sa mentionez o singura observatie, si anume aceea ca aceasta tara se afla intr-o continua campanie electorala, o campanie in care toata lumea promite, dar nimeni nu face nimic.”

Virgil Dumitru, AOA Arges si Grupul Comesad: „Trebuie sa unim fortele din care se compune societatea romaneasca”

„Anul 2012 va fi unul extrem de important atat pentru Europa, cat si pentru tara noastra. Consider ca masurile care vor fi luate in Uniunea Europeana si in zona euro trebui sa vizeze redresarea economiei europene si ca Romania trebuie sa adere la tratatul financiar, aplicand in consecinta masurile luate in zona euro. Altfel, ne vom indeparta de marile forte ale Europei, iar redresarea nu va fi una in termenii asteptati de noi. Anul 2012 este cu atat mai important pentru Romania, cu cat dorim o redresare economica si cresteri pe aceasta line intr-o perioada cu alegeri generale, deci intr-o perioada cand politicile adoptate atat la nivel european, cat si la nivel national sunt obligate sa se respecte pentru a avea sperante in cresteri economice, in redresare, in cresterea nivelului de trai.  In aceste momente destul de dramatice, este primordial sa ne schimbam mentalitatile la toate nivelurile si sa incercam ca – prin unitatea tuturor fortelor care compun societatea romaneasca – sa cream parghiile necesare redresarii economice din tara noastra, pentru crearea conditiilor optime pentru performanta si pentru bunastarea populatiei. Noi, reprezentantii mediului de afaceri, ne-am dori ca anul 2012 sa nu fie influentat de alegerile din Romania in mod negativ, pentru ca de fapt este sansa noastra sa ne asezam politicile economice cand toate fortele din Europa isi dau mana. Acestea fiind spuse, cu ocazia sarbatorilor de iarna vreau sa doresc multa sanatate si realizari profesionale vietii sociale din judetul Arges.”

Gheorghe Badea, GIC: „An greu fara resurse bancare, resurse ale romanilor din afara si capital strain”

„Nu se intrevad minuni in ceea ce priveste economia si sunt tentat sa spun ca 2012 nu va fi cu mult diferit fata de anul pe care il incheiem si ca nu intrevad sansa de a iesi din recesiune. In Europa,  sunt semne mari de intrebare in ceea ce priveste functionalitatea Uniunii si zona Euro, situatie care nu poate genera, in mod evident, semnale pozitive. Nu sunt factori, conditii, elemente de influenta care sa ne transmita astfel de semnale. Existenta si accesarea mai multor fonduri europene ar putea aduce o nota pozitiva, de avantaj, dar atata timp cat lipsesc resursele bancare, resurse romanilor din afara tarii si capitalul strain, de unde ar putea aparea speranta de mai bine?  Ca urmare a sectorului economic slab, se intrevede un an dur si pe partea sociala. Atata vreme cat aceasta ramura nu este si nu a fost de 22 de ani o preocupare deosebita a politicienilor si a guvernantilor, nu au cum sa apara solutii la problemele natiunii. Mediul de afaceri nu mai este la fel de primitor si nu mai creeaza locuri de munca in contextul actual, managerii romani incercand sa se descurce cu angajatii pe care ii au momentan. Din cauza politicii gresit interpretate, s-a distrus si comertul nostru traditional, produsele si preturile aflandu-se tot la mana dictatorilor. Astfel, aflandu-se intr-o oarecare globalizare, multinationalele isi fac jocul, iar guvernele – prin institutiile lor – nu reusesc sa mentina in termeni rezonabili costurile si preturile si sa stabileasca o concurenta loiala intre comercianti, prin impunerea unor norme si a unor reguli. Daca s-ar intampla asa, nu ar mai exista debandada aceasta.  In plan politic, nu pot spune ca am pricepere, dar m-as limita la a analiza istoria si la a constata ca mari minuni nu s-au intamplat niciodata in tara noastra. Ma indoiesc sa se infaptuiasca anul viitor. Nu cred ca vor aparea elemente deosebite pe scena politica in viitorul apropiat. Ceea ce mi s-ar parea insa normal si sanatos sa se intample – pentru o Romanie curata – ar fi ca invatamantul (coloana verticala a unei natii) si sanatatea sa fie domenii apolitice. Din punctul meu de vedere, politicul n-are ce cauta aici. In restul sectoarelor, bine ar fi ca totul sa se opreasca la nivel de director si tot ce e mai jos sa nu intre in schema politica. Doar asa ar disparea luptele acestea aprigi intre oameni si in acest fel ei s-ar concentra mai mult pe activitatea lor si mai putin pe influenta politica.”

Mircea Andrei, PDL Arges: „Va fi un an al deciziilor”

„Dupa parerea mea, 2012 va fi un an al deciziilor din toate punctele de vedere. In ceea ce priveste economia Romaniei, as spune ca pe plan intern aceasta este stabila, chiar daca nu bogata. Dezechilibrele mari au fost rezolvate prin masuri de care romanii nu au fost prea incantati si pe care guvernul Boc le-a luat cu curaj avand convingerea ca in timp isi vor dovedi utilitatea. Este adevarat ca regretam efectul pe care aceste decizii l-au avut pentru fiecare om, insa in fata iminentei intrari in incapacitate de plata a Romaniei ele trebuiau luate. Astazi, economia tarii, chiar daca lent, creste si speram ca in anii care vin sa revenim asupra acestor masuri. In planul macro-economic, in cursul anului viitor, Romania va trebui sa decida daca va merge inainte cu statele occidentale in efortul de a pastra zona euro si o economie europeana unita sau se izoleaza din nou economic, social si politic. Cred ca incepand cu anul care vine oamenii vor fi ceva mai siguri cu privire la viitorul lor, dat fiind faptul ca deja statul are posibilitatea sa-si previzioneze evolutia economica.Din punct de vedere politic, consider ca anul viitor va fi unul de mari schimbari, 2012 reconfigurand intr-o mare masura partidele politice. Este posibil sa asistam la constructii noi si cu siguranta vom privi cum dispar, unul cate unul, actori care nu mai joaca un rol important pe scena politica. Si in judetul Arges, anul viitor va fi unul al schimbarii in politica. Este si firesc sa se intample asa, pentru ca este vizibil ca dupa 20 de ani de manageriere a judetului de catre PSD se incheie un ciclu de evolutie (sau de involutie). Personalitatile politice care au reprezentat aceasta conducere nu mai pot fi astazi locomotivele care sa pozitioneze judetul pe un loc fruntas in raport cu capitala. Argesul nu poate fi un judet care, asa cum se intampla astazi, nu are niciun reprezentant la Bucuresti sau un judet care nu primeste investitii in infrastructura si proiecte si, nu in ultimul rand, Argesul nu are voie sa fie codas in clasamentul judetelor tarii. Acesti oameni care au condus judetul au obosit, s-au erodat, au imbatranit, nu mai au interes insa nu trebuie si nu le facem o culpa din asta. Ii vom invinovati daca nu inteleg ca pentru interesul judetului trebuie sa promoveze o alta echipa, mai tanara si mai vie. ”

Gheorghe Davidescu, Prefectura Arges: „Se anticipeaza locuri de munca in agricultura, turism si in investitiile de infrastructura”

„Eu sunt, prin excelenta o persoana optimista si imi mentin aceasta stare de spirit inclusiv in ceea ce priveste evolutia noastra in anul 2012, sustinandu-mi optimismul prin cateva argumente clare. In primul rand, a trecut mai mult de un an si jumatate de cand s-a declarat oficial ca Romania este in recesiune si de cand – la insistentele presedintelui si ale reprezentantilor guvernului – s-a aplicat o serie de reforme structurale in economia romaneasca. Desi imaginea politicienilor aflati la putere a avut de pierdut pe urma acestor decizii, cetatenii neintelegand initial necesitatea masurilor aplicate, evolutia ulterioara a economiei europene a dovedit clar ca masurile erau necesare si ca au fost binevenite. Decat sa fi ajuns in situatia in care se afla tari precum Spania, Italia sau Grecia (pentru ca – vrem sau nu sa acceptam – starea lor este incomparabila cu cea a Romaniei), consider ca aceasta stramtorare ne-a prins mai bine si ca fara ea situatia ar fi fost mult mai grava. Acum suntem in curs de redresare si sunt convins ca anul 2012 va fi mai bun.  Alte aspecte pe care le am in vedere sunt referitoare la evolutia pozitiva a agriculturii si a consumului, deoarece una e sa produci si sa consumi la tine acasa si alta e sa importi si sa blochezi productia ta. Un alt domeniu important, care va genera locuri de munca, il reprezinta turismul si aici pot da ca exemplu un proiect de care m-am ocupat personal. In 2012, va incepe investitia de la Molivis, care presupune un adevarat complex turistic, cu hoteluri, cu zona de schi, sport, agrement, SPA. Proiectul va fi finantat in ianuarie, suma ajungand la 72 milioane lei, jumatate din bani provenind din fonduri europene, iar cealalta jumatate din fondurile asociatiei formate din localitatile Arefu, Cicanesti si Bradulet. De asemenea, un alt proiect turistic se contureaza pe zona Albesti de Muscel. Un alt motor de crestere economica este reprezentat de proiectele de investitii care vor fi finantate dupa 2014 incolo, proiecte absolut necesare, deoarece sunt de anvergura si presupun investitii majore. Tronsoanele de autostrada care vor fi construite la anul, reabilitarea drumurilor nationale si judetene, toate acestea sunt, la randul lor, generatoare de locuri de munca. In ceea ce priveste sfera politica, din cauza statutului meu, prefer sa nu ma pronunt prea mult pe aceasta tema. Ceea ce pot sa spun este ca actualul guvern isi va incheia mandatul dovedind ca masurile luate in contextul recesiunii economice au fost cele corecte. In perspectiva viitoarelor alegeri, visul oricaror formatiuni sau aliante politice de a obtine peste 50% si de a schimba configuratia politica ramane doar vis. Singurul lucru cert este ca, la anul, vom organiza alegeri comasate.”

Dorin Falca, Directia Finantelor Publice: „Masurile bugetare vor asigura stabilitatea in domeniul fiscal

Orice previziune pentru anul 2012 trebuie sa tina cont de conjunctura economica actuala si de principalele caracteristici ale politicii bugetare din Romania in perioada viitoare. 2011 a fost un an greu pentru economia mondiala, caracterizat de criza datoriilor din zona euro si de masuri de austeritate aplicate de unele tari. 2012 nu se anunta mai usor, deoarece Romania s-a angajat sa continue reformele fara a se da niciun pas inapoi si fara a merge pe masuri care nu au acoperire in economie. In acest sens, bugetul anului 2012 va fi unul prudent, iar masurile bugetare prevad mentinerea cotelor la impozitele, taxele si contributiile sociale administrate de ANAF, respectiv TVA si contributii sociale, tocmai in ideea asigurarii unei stabilitati in domeniul fiscal.

Se vor mentine in continuare facilitatile acordate contribuabililor, respectiv esalonarea la plata a datoriilor, precum si reducerea cu 50 % a penalitatilor de intarziere si a unei cote de 50 % din majorarile de intarziere, daca obligatiile principale la 31.08.2011 si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare in prima parte a anului viitor. In anul 2012, romanii trebuie sa se astepte la prudenta, moderatie si echilibru, pentru a consolida stabilitatea macroeconomica, inceputa in 2011.In plan social, masurile de austeritate care au impus guvernelor statelor Uniunii Europene sa reduca drastic cheltuielile si sa diminueze bugetele de stat ar putea conduce la posibile proteste pe plan social, cauzate de aceste masuri. Pentru romani, ceea ce conteaza este faptul ca in anul 2012 puterea de cumparare nu se va mai contracta.

Personal, sunt de parere ca seriozitatea si perseverenta in atingerea obiectivelor propuse ne vor ajuta sa mentinem un echilibru economico-social.Din punct de vedere politic, asa cum bine se stie, vor avea loc alegeri locale si parlamentare. Deoarece PDL este principala forta politica din Romania in acest moment consider ca are capacitatea de a continua reformele si programele initiate in mandatul actual. In calitate de candidat pe Colegiul Campulung pentru Camera Deputatilor imi doresc din tot sufletul sa am parte de reusita. Spun asta,  deoarece sunt un om dinamic, plin de energie, iar timpul mi-a demonstrat ca prin lucruri marunte pot schimba in bine vietile oamenilor din mijlocul carora am plecat. Si tocmai de aceea am propus o noua abordare a modului de a face politica, ce presupune deschidere catre cetateni, catre mediul de afaceri si fapte concrete.”

Tudor Pendiuc, Primaria Pitesti: „Mai multe responsabilitati si mai putini bani”

„Avand in vedere masurile de austeritate luate pana acum la nivel national, precum si o oarecare stabilitate economica anuntata de statisticile nationale, consider ca anul viitor poate sa fie la fel ca anul acesta sau chiar un pic mai bine. Aceasta stare economica si sociala va depinde insa atat de deciziile interne, cat si de contextul international. Indiferent de cum ar arata anul viitor, eu sunt oarecum linistit, deoarece nicio guvernare nu mi-a dat bani pentru Primaria Pitesti, motiv pentru care sunt obisnuit sa ma gospodaresc singur si sa gasesc solutii pentru problemele care apar. Spre deosebire de anul trecut, cand aveam mai putine responsabilitati si mai multi bani, la anul vom avea mai multe responsabilitati si mai putini bani. Au fost multe taieri pe partea sociala, s-au redus subventiile la caldura, la transport etc. Un lucru pozitiv este insa reprezentat de faptul ca anul viitor se vor derula mai multe proiecte cu finantare europeana, bani care vor intra probabil chiar la inceputul anului. In acelasi timp trebuie sa fim constienti ca, de multe ori, binele vine si de la fiecare dintre noi, de la modul cum actionam, de la modul realist, gospodaresc si echilibrat in care privim lucrurile.”

Cristi Matei, CNSLR Fratia: „Fara opinie civica nu se va schimba mare lucru”

„Este destul de greu sa faci previziuni in ceea ce priveste anul 2012, data fiind situatia actuala din Europa. Daca acolo lucrurile vor sta rau, la noi este imposibil sa fie bine. Din punctul meu de vedere, si populatia este de vina pentru situatia in care am ajuns, in conditiile in care oamenii se complac intr-o situatie defavorabila si – chiar daca aceasta nu le convine –  prefera sa stea si sa suporte decat sa iasa si sa-si spuna punctul de vedere. Asteapta tot timpul sa faca altii pentru ei. Ori, astfel nu vom castiga niciodata nimic. Din aceasta perspectiva, eu nu consider ca avem oameni nemultumiti in tara asta.

Am mers la nenumarate manifestari la Bucuresti in ultimii ani si – desi ne aflam acolo pentru a cere niste drepturi care poate i-ar fi vizat si pe bucuresteni – acestia au ramas impasibili la protestul nostru. Nimeni nu ni s-a alaturat. De aici, eu trag concluzia ca oamenii nu sunt nefericiti. Majoritatea asteapta ca sindicatele sa faca totul, ori sindicatele reprezinta pana la urma salariatii si nu toti cetatenii Romaniei. Noi ne-am extins revendicarile si pentru pensionari si pentru alte categorii de oameni, insa singuri nu putem ajuta prea mult. Avem nevoie de ajutorul cetatenilor intrucat fara opinie civica nu se va schimba mare lucru. Sindicatele sunt bulversate de modificarile care au aparut acum in legislatie si cred ca se incearca prin orice modalitate sa dispara si aceasta forma de opozitie care mai exista prin  sindicate.

Cu privire la clasa politica, nu stiu ce sperante mai sunt sa se indrepte lucrurile. Avand in vedere modul in care este condusa tara la momentul actual, este mult prea putin probabil ca anul viitor sa se intample minuni. Dupa parerea mea, ceva ar trebui sa se schimbe. Nu spun ca vor fi neaparat schimbari benefice, dar cel putin ar exista o speranta, caci intotdeauna – cand intervin anumite modificari – lumea se reanimeaza, se motiveaza in speranta de mai bine. In general, nu sunt un om pesimist, insa realitatea ma tine cu picioarele bine infipte in pamant si imi arata in fiecare zi care este situatia reala din tara noastra.”…