Sistemul clasic al foilor de observatie este depasit, indiferent daca documentul medico-legal pe hartie este inca necesar pentru arhivare, conform legislatiei in vigoare. Lipsa de informatizare a sistemului de sanatate are efecte tot mai vizibile, cu impact atat asupra pacientilor si actului medical, cat si asupra costurilor operationale interne:

• Peste 10% dintre analizele de laborator solicitate sunt pierdute, sau nu sunt comunicate la timp.

• Peste 10-15% dintre rezultatele investigatiilor radiologice sunt trimise prea tarziu, dupa ce decizia terapeutica a fost luata.

• 5% dintre investigatii sunt repetate nejustificat.

• 1% din documentele medicale se pierd fizic in fiecare an.

Viteza mica de transmitere a datelor, pierderile analizelor de laborator, precum si a rezultatelor lor, accesabilitatea redusa la informatii si intarzierile mult prea mari, in cazul rezultatelor investigatiilor radiologice, repetarile nejustificate a unor analize, si pierderea documentelor medicale imping institutiile medicale, fie ele private sau publice, spre informatizarea proceselor.

Insa, acest demers nu este unul simplu. Cum activitatea unui spital are cel mai complex sistem de functionare din aria medicala, nu se pot trata informatizarea si automatizarea unor fluxuri din cadrul spitalului ca o serie de solutii punctuale, cuprinzand calculatoare care nu sunt conectate si deci tratateaza individual, eterogen, datele medicale ale pacientilor. De altfel, din 450 de spitale si sanatorii, sub 30% au un anumit grad de informatizare si, dintre spitalele informatizate, mai putin de 20% de unitati au platforme informatice integrate.

Un sistem informatic integrat la nivelul sanatatii publice din Romania se traduce prin proiectarea, dezvoltarea si implementarea unui sistem informatic specializat pe doua directii clare de activitate: una cu caracter economic, in scopul determinarii si eficientizarii costurilor reale pe pacient, cu impact in constructia si administrarea corecta a bugetelor si a doua, cu caracter medical, mult mai complexa, de asigurare a trasabilitatii pacientilor intre institutiile medicale din teritoriu, cu o vizibilitate perfecta asupra fisei pacientului, bolilor din trecut, tratamentelor si medicatiilor curente, alergii sau alte complicatii.

Un astfel de sistem este adaptat constrangerilor bugetare ale sistemului sanitar romanesc, este conform cu cerintele DRG, cu raportarea SIUI, va permite evidentierea costurilor unitare, pe pacient, pe sectie, pe medic, sau orice alta entitate medicala, si se va interfata cu aparatele medicale. Acestea sunt doar cateva beneficii aduse, fara a uita de suportul decizional prin accesul direct la informatii, fara redundante in sistem, mecanisme complexe de raportare si audit in timp real, productivitate sporita a muncii depuse, controlul si alocarea optima a resurselor.

Cu ajutorul unui sistem informatic, pe baza istoricului pacientului si a rezultatelor analizelor, medicul poate recomanda tipul si doza de medicamente necesare, si poate fi alertat asupra unor compusi chimici la care pacientul este alergic. Istoricul pacientului a dus la crearea unui dosar unic al pacientului. Iar forma lui electronica se dovedeste acum a fi un instrument important atat in sprijinul pacientilor si medicilor, cat si a Institutiilor de Sanatate, ajutand la evaluarea in timp real a starii sanatatii populatiei, la identificarea principalelor probleme de sanatate si luarea deciziilor referitoare la situatia medicala a pacientilor.

Investitia intr-un sistem informatic integrat se amortizeaza rapid prin accesul la o imagine completa, asamblata automat, a activitatii si resurselor folosite. Posibilitatea programarilor si consultatiilor on-line sau informarea corecta, la timp, a rezultatelor investigatiilor prin Internet va duce atat la scaderea costurilor operationale, cat si la cresterea loialitatii clientilor. Laboratoarele medicale isi pot integra analizoarele direct in sistemul informatic, eliminand timpi morti si oferind accesibilitate la rezultatele de laborator din orice loc, in orice moment.

Un astfel de sistem informatic integrat, la nivelul tuturor institutiilor medicale din Romania, care sa respecte cerintele si standardele Uniunii Europene de crestere a eficientei serviciilor publice electronice, va permite atat cetatenilor romani care circula pe teritoriul Uniunii Europene, cat si medicilor, sa aiba acces la dosarele de sanatate oricand vor dori, oriunde vor avea nevoie.