Coreea de Sud a decis sa suspende partial un acord militar din 2018 cu Coreea de Nord, care a declarat ca a lansat cu succes primul sau satelit militar spion pe orbita, a informat agentia de stiri Yonhap. „Coreea de Nord demonstreaza in mod clar ca nu are vointa de a respecta acordul militar din 19 septembrie [2018], menit sa reduca tensiunea militara in Peninsula Coreeana si sa construiasca increderea”, a declarat prim-ministrul de Sud, Han Duck-soo, intr-o declaratie extraordinara. sedinta cabinetului care a aprobat suspendarea tranzactiei.

Consiliul de Securitate Nationala din Seul a declarat ca suspendarea va insemna restabilirea operatiunilor de recunoastere si supraveghere in jurul liniei de demarcatie militara.

Miscarea a venit dupa ceea ce se crede a fi a treia incercare a Coreei de Nord de a plasa un satelit spion pe orbita anul acesta. Cele doua anterioare au esuat.

Fotografiile publicate de presa de stat nord-coreeana pareau sa-l arate pe liderul regimului, Kim Jong-un, urmarind lansarea unei rachete.

Oficialii din Coreea de Sud si Japonia, care au raportat pentru prima data lansarea, nu au putut verifica imediat daca un satelit se afla pe orbita. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat ca armata americana evalueaza daca lansarea a fost un succes.

Presedintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, se afla in Marea Britanie pentru o vizita de stat si a condus anterior o intalnire a consiliului de securitate nationala cu unii ministri si seful informatiilor nationale prin link video. Suspendarea acordului intermilitar este de asteptat sa intre in vigoare dupa ce acesta isi va da aprobarea.

Pactul din 2018, cunoscut sub numele de acord militar cuprinzator, a fost semnat la un summit din 2018 intre fostul presedinte sud-coreean, Moon Jae-in, si Kim Jong-un.

Cele doua parti au convenit sa tamponeze zonele in care au fost suspendate exercitiile cu foc real, precum si zonele de excludere a zborului, eliminarea unor posturi de paza din zona demilitarizata care separa tarile si mentinerea liniilor de asistenta telefonica, printre alte masuri.

Criticii spun ca a limitat capacitatea Coreei de Sud de a monitoriza actiunile Nordului in jurul granitei.

Satelitul Malligyong-1 a fost lansat cu o racheta Chollima-1 de la baza de lansare a satelitului Sohae, marti, la 22:42 si a intrat pe orbita la 22:54.

Coreea de Nord a notificat Japonia ca intentioneaza sa lanseze un satelit intre miercuri si 1 decembrie.

Secretarul sef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a criticat Coreea de Nord pentru ca a efectuat lansarea inainte de a incepe fereastra. Prin intermediul sistemului sau de transmisie de urgenta, guvernul japonez le-a spus oamenilor din Okinawa sa se acopere in interiorul cladirilor sau in subteran. Mai tarziu, a spus ca racheta parea sa fi zburat peste Okinawa si pe langa Oceanul Pacific si a ridicat avertismentul de urgenta.

Purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a numit lansarea „o incalcare nespusa a multiplelor rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU” si a spus ca „creste tensiuni si risca sa destabilizeze situatia de securitate in regiune si nu numai”.

Lansarea nord-coreeana de marti a fost prima de cand Kim s-a intalnit cu Vladimir Putin la o instalatie spatiala rusa in septembrie, pentru un summit la care presedintele rus a promis ca va ajuta Phenianul sa construiasca sateliti.

Oficialii sud-coreeni au spus ca cea mai recenta lansare a inclus cel mai probabil asistenta tehnica de la Moscova, ca parte a unui parteneriat in crestere in cadrul caruia se crede ca Coreea de Nord a trimis milioane de obuze de artilerie in Rusia. Rusia si Coreea de Nord au negat ca au incheiat tranzactii cu arme, dar promit public o cooperare mai profunda.

Unii experti in rachete, totusi, au spus ca ar putea fi prea devreme pentru ca asistenta tehnica rusa sa fi fost pe deplin incorporata in satelit sau racheta.

„Trebuie sa vedem cat de corect este operat acest lucru”, a spus Lee Choon-geun, expert in rachete la Institutul de Politica pentru Stiinta si Tehnologie din Coreea de Sud.