Nu e usor sa fii parinte de adolescent. Mai ales atunci cand, intr-o zi, realizezi cu groaza ca piticul care te idolatriza s-a transformat intr-un/o tanar/a artagos/oasa, turbulent/a, scapat/a de sub control. Unde ai gresit? te intrebi in pragul disperarii.

Controlul pe care parintele il detine asupra copilului in primii ani de viata e neconditionat, natural, instinctiv. Legile firii dicteaza copilului sa se raporteze la tata sau la mama, sa ii asculte, sa ii respecte. Odata cu inaintarea in varsta, regulile simple din copilarie se diversifica, relatiile devin nuantate si complexe. Controlul se transforma in influenta, autoritatea in compromis. Vom incerca sa scoatem la lumina acele atitudini gresite, daunatoare, din cauza carora adolescentul tau scapa de sub control.     

Copil rasfatat – viitor adolescent cu probleme  

Multi parinti, din prea multa dragoste, isi inconjoara copilul cu un strat de grija, permeabilitate excesiva, privilegii nenumarate si reguli inexistente. Adolescentul creste convins ca totul i se cuvine si nimeni nu are dreptul de a se opune capriciilor sale. De aici pana la atitudini violente la adresa celor care nu ii fac pe plac nu e decat un pas. Intr-un copil rasfatat excesiv sta samburele unui adolescent scapat de sub control, deoarece parintele ultraiubitor nu mai are niciun strop de autoritate asupra sa.  

Fermitate inexistenta, toleranta in exces  

Un parinte intelegator e un adevarat zeu pentru copilul sau. Insa, acolo unde nu exista reguli, nici obligatii, nu va domni respectul, iar autoritatea va fi facuta zob. E important sa fii apropiat/a de adolescent, dar nu comite greseala de a-i deveni prieten la toarta, pentru ca are deja destui. Ce ii trebuie lui/ei un parinte intelept, echilibrat, dar puternic, care sa ii insufle principii de viata solide, sa il/o corecteze cand greseste si eventual sa il/o pedepseasca cand persista in greseala.  

Prea mult control strica

De partea cealalta, un parinte mult prea autoritar poate crea un adolescent cu grave tulburari de comportament. Atunci cand e in permanenta tinut in frau, adolescentul are tendinta de a se opune ingraditorului sau. Regulile, obligatiile, limitarile sunt utile pentru a creste un/o tanar/a respectuos/oasa, echilibrat/a, dar atunci cand intrec orice masura sufoca personalitatea, dau nastere tentatiilor, favorizeaza indepartarea de parinte, agresivitatea, caderea in capcana violentei, a drogurilor, a criminalitatii. O mare parte din adolescentii cu probleme de comportament provin dintr-un mediu familial autoritar, din parinti care impun fara a explica, fara a asculta, fara a incuraja. E atata adevar in dictonul „parintii nu trebuie sa isi controleze copiii, ci sa se controleze pe ei insisi”!  

Inconstanta din relatia parinte-adolescent  

Poate fi letala si permite de multe ori adolescentilor sa scape de sub control. Psihologii indeamna la unison: „nu spune ca vei face nimic din ceea ce nu poti sau nu vrei sa faci si fa tot ceea ce ai spus ca vei face”. E imposibil sa nu fi cazut in capcana: iti ameninti fiul/fiica adolescent/a ca il/o vei pedepsi pentru o saptamana, dar dupa doua zile deja te-ai inmuiat. Sau ii promiti ca vei fi in sala la meciul de baschet, dar preferi sa stai peste program la serviciu. Un adult care nu isi respecta cuvantul, care nu seteaza reguli pentru adolescent, care reactioneaza diferit, in functie de dispozitie, transforma prea des „da” in „nu” si „nu” in „da” va dezvolta o relatie plina de incertitudine cu copilul sau. Supusa riscului de a scapa de sub control.