Astazi continuam prezentarea portretelor de artisti ai Festivalului, cu Alexandra Dariescu, o aparitie fascinanta cu un palmares artistic impresionant la  varsta de numai 27 de ani.

Mai multe despre ea puteti afla in continuare:

„Aflata in varful ultimului val al tinerelor talente ale lumii, pianista Alexandra Dariescu poate fi cel mai bun ambasador al Romaniei.

Ascensiunea tinerii artiste romane Alexandra Dariescu a fost fulminanta. A ajuns sa cante cu marile orcheste din Europa, in special cu Orchestra Regala, in Londra, unde si-a definitivat studiile, facand inclusiv masteratul, si unde locuieste acum.

A castigat Premiul Verbier CUBS la Festivalul Academiei Verbier in Elvetia (2008), Premiul Guildhall Wigmore si premiul Ambasadorului Roman pentru contributia extraordinara la promovarea imaginii Romaniei in Regatul Unit, precum si Premiul Maurice Ravel din Franta.

Este prima pianista indrumata de Imogen Cooper la Royal Philharmonic Society/YCAT Philip Langridge Mentoring Scheme. A facut parte si din clasa lui Andras Schiff la Festivalul Yehudi Menuhin din Elvetia.

Numita de BBC Music Magazin drept „o stea in devenire”, Alexandra Dariescu s-a nascut in Romania, a studiat la Iași, la Școala Pocklington și la Colegiul de Muzica Royal Northern din Marea Britanie, unde i-a avut ca profesori pe Nelson Goerner, Mark Ray, Alexander Melnikov si Dina Parakhina și a fost sustinuta de catre Associate Board al Royal Schools of Music. A absolvit in 2008 cu Medalia de Aur, cea mai mare distinctie oferita de Colegiu. A luat diploma de Masters of Performance, la Guidhall School of Music & Drama din Londra, unde a studiat cu Ronan O’Hara. A fost premiata cu GSMD Piano Fellowship anul 2010-2011.

A debutat la Carnegie Hall in New York, alaturi de Andras Schiff. De atunci, concerteaza regulat in Marea Britanie cu orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra si Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Sinfonia ViVA, Northern si colaboreaza cu dirijori precum Vasily Petrenko, Jiri Belohlavek, Ryan Wigglesworth, Andrew Litton, Andrew Gourley, Andre de Ridder, Jamie Phillips, Barry Wordsworth.

A dirijat de la pian Orchestra de Camera a U.E. in Germania si Northern Chamber Orchestra, a fost in turneu in Argentina si in Insulele anglo-normande, a participat la Festivalul International de Vara de la Geneva și a concertat in cadrul Festivalului „Les Nouveaux Interpretes” din Elveția. CD-ul sau de debut (Champs Hill Records, 2012) a primit o recenzie de 4 stele in BBC Music Magazine si a intrat si in top 10 al celor mai bune CD-uri ale anului la Manchester Evening News. Au urmat trei discuri cu preludii complete (Chopin și Dutilleux, 2013).

In 2012 a sustinut concertul de pian „Mesmerism”, scris special pentru ea de catre compozitoarea britanica Emily Howard. Concertul, care a castigat premiul British Composer 2012, a fost transmis de BBC Radio 3. Alexandra a cantat in Marea Britanie cu Orchestra St Paul la LSO St Luke si a interpretat in premiera concertului in stil clasic al lui Dinu Lipatti (susținuta de ICR Londra).

In vara acestui an, Alexandra Dariescu (27 de ani) va deveni prima pianista din Romania ce va concerta la Royal Albert Hall, acompaniata de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. „