Angajatii de la Muzeul Whitney de Arta Americana si Hispanic Society of America  sunt cei mai noi lucratori ai muzeului din New York care doresc sa se sindicalizeze, urmand urmele  institutiilor din toata tara. Petitia Societatii Hispanice a fost depusa la Consiliul National pentru Relatii cu Munca pe 7 mai, iar Whitney’s a urmat exemplul pe 17 mai, relateaza New York Times .

Muncitorii de la ambele muzee sunt in cautarea sa se alature tehnice, Oficiul si Uniunea Profesionala, locala 2110, parte a United automobile lucratorilor  Uniunii (UAW), care a reprezentat personalul de la New York  , Muzeul de Arta Moderna  si Societatea istorica New-York ,  deoarece anii 1970 si Muzeul Artelor Bronx  din 2005.

,,Whitney respecta dorinta personalului de a se angaja intr-un dialog despre negocierile colective si ramane angajat sa sprijine tot personalul, indiferent de apartenenta sindicala”, a declarat un reprezentant al muzeului pentru Artnet News intr-un e-mail.

Negocierile prelungite privind salariile  dintre  MoMA si sindicatul sau in 2018 au contribuit la declansarea recentului impuls de sindicalizare in alte muzee. Apoi , concedierile si fortele declansate de pandemie au starnit dorinte mai mari de securitate a muncii.

Whitney si-a redus aproximativ 20% din forta de munca in doua runde de disponibilizari in timpul pandemiei.

„Multi dintre noi suntem in cautarea unei mai mari sigurante a locurilor de munca in cadrul rolurilor noastre de la Whitney”, a declarat Karissa Francis, asistenta de servicii pentru vizitatori la Whitney, care ajuta eforturile organizatiei , intr-un comunicat. ,,Concedierile au fost un apel de trezire la necesitatea unei protectii mai bune si ne-am dat seama ca va trebui sa ne unim pentru a negocia conditii de munca mai bune.”

,,Exista un val mare de sindicalizare in randul lucratorilor din institutiile culturale, deoarece oamenii se confrunta cu o inegalitate salariala reala. La multe dintre aceste institutii, exista consilii corporative si lideri foarte bine platiti, si totusi oamenii de pe teren care fac munca primesc salarii foarte mici „, a declarat Maida Rosenstein, presedintele Local 2110, pentru Artnet News.

Societatea Hispanic a inchis pentru renovari in urma cu peste patru ani si, desi lucrarile au fost finalizate in 2019, nu exista inca o data de redeschidere stabilita. Ingrijorarile legate de situatie au contribuit la motivarea impulsului sindical, alaturi de decizia institutiei de a elimina planul de pensii al angajatilor. Planul nu a mai fost oferit noilor angajati in 2015 si a fost eliminat complet in februarie, fara a se ajusta salariile. Personalul muzeului sustine ca pensiile au fost modalitatea institutiei de a compensa salariile sub piata.

,,Muzeul s-a inchis in ianuarie 2017 si inca nu exista un plan viabil pentru redeschiderea muzeului si expunerea colectiei permanente”, a declarat Monica Katz, managerul colectiilor muzeului, intr-un comunicat. ,,Deciziile recente ale consiliului au pus in pericol colectarea, au subminat prioritatile personalului si au pus in discutie viitorul organizatiei.”

Unitatea de negociere a 25 de persoane a societatii include curatori, conservatori, bibliotecari, educatori si personalul din facilitati. La Whitney, aproximativ 180 de angajati, inclusiv curatori, conservatori, editori si portari cauta reprezentare sindicala.

In ultimele luni , UAW a organizat, de asemenea, personal de la Muzeul de Arte Frumoase din Boston , Muzeul de Arta Portland din Maine si Muzeul de Arta Contemporana din Massachusetts  din North Adams, precum si studioul nonprofit din New York intr-o scoala .

Alte institutii care s-au  sindicalizat cu succes in ultimii  ani  includ Muzeul Guggenheim din New York, Muzeul de Arta Philadelphia si Muzeul de Arta Contemporana din Los Angeles.  Angajatii de la Shed ,  New Museum si Lower East Side Tenement Museum din New York s-au alaturat tuturor UAW.

Muzeul Tenement a semnat un contract pe 10 luni in ianuarie dupa 17 luni de negocieri, oferind drepturi de retragere pentru lucratorii concediati in timpul pandemiei – care a inclus 80 la suta din membrii unitatii de negociere.

„Pandemia a fost foarte galvanizanta, deoarece a devenit foarte clar ca acolo unde au existat concedieri, personalul avea foarte putina agentie si putere”, a spus Rosenstein. ,,Organizarea este o modalitate de a aborda aceste dezechilibre. Oamenii organizeaza un sindicat, astfel incat sa aiba mai multa voce si mai multa influenta la locul de munca atunci cand vine vorba de conditiile de angajare „.

,,Lucrurile se schimba la nivel national pentru lucratorii din domeniul artei si noi, ca membri ai personalului Whitney, dorim sa facem parte din aceasta schimbare pozitiva”, a adaugat Francis.