Tot ce trebuie să știi despre rolul jucat de aplicațiile mobile în timpul crizei sanitare în relaxarea oamenilor. Informații utile în articol!

Criza sanitară a reprezentat o piață de încercare pentru toată omenirea, cu pierderi masive în multiple sectoare economice (de exemplu, turismul a înregistrat pierderi de 1, 3 trilioane de dolari în 2020), dar și cu o reconfigurare a stilului de viață. În această perioadă, aplicațiile au jucat un rol esențial în stabilirea și menținerea legăturilor dintre oameni, ajutând la depășirea barierelor culturale, sociale și politice la nivel global.

Aplicațiile ne-au ajutat să suportăm mai ușor efectele crizei sanitare?

Internetul a reprezentat sursa oamenilor de distracție, de a munci și de trăi în timpul pandemiei. Sectorul aplicațiilor a realizat încasări de 23, 4 miliarde de dolari în această perioadă, peste 31 de miliarde de descărcări fiind înregistrate în întreaga lume. Aplicațiile pentru sistemul de operare Android au crescut cu 20% în popularitate.

Oamenii au ales să muncească de la distanță (o creștere de până la 70% în sectoarele unde acest lucru a fost posibil), să joace pe platformele online cu bonus fără depunere (creștere de peste 90% în România în 2020) și să urmărească platformele de streaming video (Netflix, de exemplu, a ajuns la peste 201 milioane de abonați în intervalul 2020-2021).

Nivelul popularității aplicațiilor a crescut în mod spectaculos în această perioada, cele mai descărcate fiind aplicațiile pentru conferințele pe web (+627%), telemedicină (+613%) și semnătura electronică (+511%). Pe locurile următoare se poziționează aplicațiile pentru muncă de la distanță (+281%), platformele video (+ 265%), webinariile (226%), portalurile web (+199%) și live chat (+194%).

Aplicațiile financiare au crescut de la 35% la 85%, iar cele de gaming, media și divertisment, sănătate și îngrijire și social media au înregistrat creșteri la nivelul descărcărilor între 25% și 126% mai mari față de perioadele similare din anii precedenți. Oamenii și-au găsit surse alternative pentru a se distra acasă, în condițiile în care accesul la cinematografe, teatre, muzee și alte facilități de relaxare și divertisment a fost restricționat la maxim.

Cât de mult au influențat aplicațiile mobile confortul și relaxarea oamenilor în pandemie?

Luna martie a anului 2020 a reprezentat punctul zero al crizei sanitare pentru multe state ale lumii (a fost decretată starea de lockdown). Acesta a fost momentul în care oamenii au văzut în mediul digital cea mai importantă sursă de relaxare. Platformele de streaming video au înregistrat creșteri importante: Disney + a raportat o creștere de 46%, iar Netflix o creștere de peste 55%.

Aplicațiile de jocuri au fost la fel de descărcate în această perioadă, cele cu jocuri de cărți, fiind instalate pe 21% mai multe dispozitive mobile, aplicațiile dedicate cuvintelor (încrucișate, rebusuri, etc) cu 14%, iar cele de tip board games cu 13%. Platformele mobile de social media s-au transformat în principala sursă de transmitere a informațiilor online. Facebook a raportat o creștere de 35, 8% în această privință, rețeaua fiind urmată de Twitter (17%), YouTube (16, 3%) și Reddit (12, 4%).

Mai mult decât atât, utilizatorii de aplicații au devenit mai atenți la calitatea conținutului, aceștia dorind să citească știri cu un conținut științific bazat pe cercetări (43, 9%), informații cu un caracter relevant (36, 7%) și care să se refere la ceea ce ii interesează în mod concret (28, 5%). Oamenii au început să-și petreacă mai mult timp în fața dispozitivelor mobile (aproape 87% din populația lumii dispune de un smartphone).

Indiferent de statul din care provin aceștia, intervalul dedicat petrecerii timpului pe rețelele de socializare fiind mult mai ridicat decât în alte perioade ale anului (52% în Italia, 50% în China, 49% în Spania, creșterea la nivel global fiind de 44%). La fel s-a întâmplat și în zona aplicațiilor dedicate schimbului de mesaje, timpul petrecut crescând cu 45% la nivel internațional.

Având la dispoziție aplicațiile mobile care acoperă o varietate de domenii, oamenilor le-a fost mai ușor să se adapteze la nouă realitate din pandemie. Nici nu este de mirare că peste 68% dintre utilizatorii de aplicații vor continua să își facă cumpărăturile direct de pe telefon chiar și atunci când nu va mai fi criză sanitară.

Până la urmă, cu toții apreciem și mai mult tot ce înseamnă confort și relaxare având totul la îndemână, din numai câteva apăsări pe ecranul telefonului mobil!