Administratia Biden a decis sa nu sanctioneze compania care se ocupa de construirea conductei de gaz Nord Stream 2 din Rusia , in ciuda opunerii puternice a proiectului, potrivit a doua surse familiare cu decizia, semnaland ca acorda prioritate unitatii cu aliatii fata de preocuparile legate de o potentiala amenintare geopolitica.

In schimb, administratia va sanctiona unele dintre entitatile mai mici implicate in proiect, inclusiv unele companii rusesti si nave care au ajutat la constructie. Dar administratia a decis sa emita o derogare de securitate nationala pentru marea companie implicata in constructia conductei – Nord Stream 2 AG, care este o firma elvetiana inregistrata a carei companie mama este gigantul rusesc de gaze Gazprom.

A existat o intorsatura si revenire intensa asupra deciziei si in timpul procesului, Departamentul de Stat a pregatit o evaluare a actiunii care ar fi fost necesare pentru a opri conducta, desi administratia a decis sa nu urmeze cursul respectiv, potrivit unei surse familiare cu procesul. A decis ca oprirea conductei nu merita sa explodeze relatia cu Germania, avand in vedere numeroasele probleme de securitate nationala la care lucreaza impreuna cele doua tari, a explicat sursa. A doua sursa familiarizata cu situatia a declarat ca decizia a fost in cele din urma apelul de la Casa Alba.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, intrebat despre decizie, care va fi impartasit Congresului intr-un raport saptamana aceasta, a reiterat opozitia fata de conducta.

,,Administratia Biden a fost clar ca conducta Nord Stream 2 este un proiect geopolitic rus care ameninta securitatea energetica europeana si cea a Ucrainei si a flancului estic Aliatii si partenerii NATO. Continuam sa examinam entitatile implicate in activitati potential sanctionabile si am clarificat-o. ca companiile risca sanctiuni daca sunt implicate in Nord Stream 2 „, a spus purtatorul de cuvant. „Vom continua sa subliniem opozitia puternica si bipartida a SUA fata de acest proiect de influenta maligna a Rusiei”.

Masura de a lasa conducta sa se desfasoare fara obstacole ar putea creste tensiunea dintre Casa Alba si parlamentarii democrati, dintre care multi se opun Nord Stream 2 si sunt deja frustrati de administratia Biden pentru refuzul sau de a-l impinge pe Israel sa faca mai mult pentru a pune capat violentei cu palestinienii.

In ciuda deciziei, secretarul de stat american, Antony Blinken, a vorbit marti cu ministrul german de externe Heiko Maas si a reiterat opozitia SUA fata de conducta care va transporta gaze din campurile rusesti catre Germania prin Marea Baltica, potrivit unei declaratii a purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Ned Price. .

„Secretarul Blinken a subliniat angajamentul SUA de a colabora cu aliatii si partenerii pentru a contracara eforturile rusesti de a submina securitatea noastra colectiva si, in acest sens, a subliniat opozitia SUA fata de conducta Nord Stream 2”, a spus Price.

Decizia administratiei, raportata pentru prima data de Axios , serveste ca o victorie pentru presedintele rus Vladimir Putin, despre care multi din Congres se tem ca vor avea acum o parghie mai mare asupra Europei de Est. De asemenea, va infuria Kievul – conducta va permite Rusiei sa ocoleasca Ucraina in transportul de gaze catre Uniunea Europeana prin Marea Baltica, privand ucrainenii de venituri cruciale.

Miscarea vine in momentul in care Blinken se pregateste sa se intalneasca miercuri seara cu ministrul rus de externe Sergey Lavrov, in marginea unei reuniuni a Consiliului Arctic, in care cei doi vor discuta despre posibilitatea ca Biden si Putin sa organizeze primul lor summit in urmatoarele luni. De asemenea, vine in aceeasi saptamana in care trimisul american pentru schimbari climatice John Kerry a vizitat Berlinul pentru a discuta despre actiunile climatice.

Blinken a vorbit in mod repetat si public despre opozitia SUA fata de proiect, inclusiv marti, si a avertizat ca aliatii europeni risca sanctiunile SUA ca urmare a implicarii lor in constructia conductei.

Insa, intrebat luna trecuta despre sanctiuni suplimentare pentru conducta, el nu si-a luat niciun angajament ferm.

„Mi-as dori sa nu ne gasim in aceasta situatie cu o conducta care este practic completa”, a spus Blinken in timpul marturiei congresului.

,,Un proiect strategic rus”

Chiar daca Casa Alba a luat decizia de a renunta la sanctiuni, administratia a continuat sa-si semnaleze neincrederea fata de proiect. Duminica, un inalt oficial al administratiei care calatoreste cu Blinken a declarat reporterilor ca conducta este ,,un proiect strategic rus care submineaza securitatea europeana, securitatea energetica europeana”.

Conducta este de asteptat sa fie terminata in aceasta vara si este destinata sa ofere Europei o aprovizionare durabila cu gaz, oferind in acelasi timp Rusiei un acces mai direct la piata europeana.

Dar rezistenta la conducta s-a inrautatit in SUA, deoarece tensiunile dintre Rusia si Occident au crescut din cauza interventiei electorale a Moscovei in Europa si SUA, atacurilor cibernetice, atacurilor impotriva activistilor pro-democratie , ocupatiei in curs a Crimeei si un tit-for -tat a scuipat cu SUA peste diplomati, ambele parti expulzand reprezentantii celorlalti.

Parlamentarii si oficialii administratiei considera ca conducta este o amenintare potentiala pentru Europa, deoarece Rusia si-a folosit controlul asupra aprovizionarii cu energie pentru a face presiuni asupra tarilor din Europa de Est, inclusiv Ucraina, inchizand aceste aprovizionari, chiar si in lunile de iarna. Activistii ucraineni anticoruptie au cerut administratiei sa nu permita derularea proiectului in ultimele saptamani, au declarat surse pentru CNN.

Preocuparea in Congres cu privire la conducta este suficient de acuta incat parlamentarii au adoptat legislatie cu majoritati semnificative bipartidice in 2019, apoi l-au extins in 2020, impunand sanctiuni impotriva Nord Stream 2. Administratia poate evita acest lucru prin renuntarea la sanctiunile din motive de securitate nationala.

Decizia de la Casa Alba de a renunta la sanctiuni zboara in fata declaratiilor repetate ale oficialilor administratiei cu privire la conducta si impotriva incercarii administratiei de a trasa o linie dura asupra Rusiei si Putin, partial prin emiterea unei serii de sanctiuni.

„Presedintele Biden a fost foarte clar de mult timp in opinia sa ca Nord Stream 2 este o idee proasta”, a spus Blinken in martie in timpul unei calatorii in Europa, adaugand ca a impartasit aceasta opinie cu Maas, ministrul german de externe. ,,De asemenea, am precizat ca firmele angajate in constructia de conducte riscau sanctiuni SUA.”

Oficialii Departamentului de Stat au subliniat, de asemenea, ca orice entitate implicata in conducta de gaze naturale Rusia-Germania risca sanctiuni SUA si ar trebui sa abandoneze imediat lucrarile la proiect.

Dar administratia Biden si-a construit politica externa in jurul reafirmarii aliantelor SUA si a activitatii Washingtonului cu institutiile multilaterale pentru a aborda problemele care variaza de la asertivitatea crescanda a Chinei la provocarea existentiala a schimbarilor climatice.

„Vedem aliantele noastre nu ca pe o povara, ci ca pe o modalitate de a obtine ajutor de la altii in conturarea unei lumi care sa reflecte interesele si valorile noastre”, a spus Blinken in cursul acelei calatorii in Europa din martie.

Chiar daca a subliniat importanta aliantelor, avertismentul repetat al lui Blinken in acea calatorie, potrivit caruia SUA ar lua in considerare sanctiunile in cazul in care lucrarile la conducta ar fi finalizate si certificate vor fi singura nota de discordie intr-o afisare extinsa a unitatii cu aliatii europeni si statele NATO.

,,Conducta imparte Europa, expune Ucraina si Europa centrala manipularii si constrangerii rusesti, merge impotriva obiectivelor declarate ale Europei in materie de securitate energetica, asa ca ceea ce am spus a fost ca vom continua sa monitorizam activitatea pentru finalizarea si certificarea conductei si daca activitatea are loc, vom lua o hotarare cu privire la aplicabilitatea sanctiunilor „, a spus Blinken la acea vreme.