Intr-un nou concurs cu noul guvern, presedintele muntenegrean Milo Djukanovic a avertizat miercuri ca nu va semna modificarile la Legea urmaririi penale adoptate de parlament – determinandu-i pe oponentii sai din guvern sa avertizeze ca vor solicita revocarea acestuia.

Presedintele muntenegrean Milo Djukanovic a avertizat miercuri guvernul ca nu va semna modificari ale Legii urmaririi penale adoptate in parlament, acuzand majoritatea de la guvernare ca pune presiune politica asupra acuzarii. Djukanovic a declarat ca modificarile vor pune in pericol sistemul constitutional si juridic al Muntenegrului.

,,Voi readuce legile urmaririi penale la un nou vot in parlament, deoarece acestea sunt impotriva constitutiei. Principiile democratice fundamentale si parteneriatul nostru cu UE sunt distruse de aceste legi „, a declarat Djukanovic intr-o conferinta de presa.

,,Constitutia nu prevede controlul asupra justitiei”, a adaugat el.

Pe 12 mai, parlamentul a adoptat modificari ale legii care reglementeaza numirile in urmarirea penala, in ciuda ingrijorarilor cu privire la potentiala politizare ridicata de Comisia de la Venetia, organul consultativ al Consiliului Europei privind dreptul constitutional.

Conform modificarilor, membrii Consiliului procurorilor pot fi alesi cu o majoritate simpla in parlament, iar orice avocat profesionist poate fi ales procuror suprem de stat.

In conformitate cu legea existenta, membrii Consiliului procurorilor au nevoie de voturile unei majoritati de doua treimi in parlament, sau de 54 din cei 82 de deputati, baroul scazand la 48 de deputati in votul din turul al doilea.

De asemenea, numai procurorul poate fi ales procuror suprem de stat. Comisia de la Venetia si-a exprimat ingrijorarea cu privire la amendamente, avertizand ca acestea ar putea creste influenta politica asupra acuzarii.

Cea mai recenta ciocnire dintre presedinte si noul guvern a determinat cea mai mare fractiune din coalitia de guvernamant, Frontul Democrat, sa anunte miercuri ca va lansa o initiativa a Curtii Constitutionale pentru amintirea presedintelui Dukanovic, acuzandu-l ca a incalcat drepturile si libertatile constitutionale.

,,Vom incerca sa animam 25 de deputati pentru a cauta o retragere. Djukanovic a aratat ca nu este presedintele tuturor cetatenilor „, a declarat in parlament parlamentarul Frontului Democrat Slaven Radunovic.

Conform constitutiei, presedintele poate trimite inapoi un proiect de lege parlamentului pentru a fi reconsiderat, dar este obligat sa il semneze daca parlamentul il adopta din nou. Daca presedintele refuza din nou proiectul de lege, un numar minim de 26 de deputati poate face apel la Curtea Constitutionala.

De cand Partidul Democrat al Socialistilor, DPS, a fost demis de la putere in august anul trecut, dupa trei decenii de guvernare neintrerupta, Djukanovic s-a confruntat deja cu noua alianta de guvernare a trei blocuri politice care detin cea mai ingusta majoritate din parlament.

Pe 2 ianuarie, el a respins un set de legi adoptate de parlament la sfarsitul anului 2020, inclusiv amendamente la o controversata lege privind libertatea de religie adoptata in temeiul DPS, care a declansat luni de proteste de strada.

Doua zile mai tarziu, Djukanovic a refuzat sa semneze retragerea a sapte ambasadori apropiati partidului sau, spunand ca Ministerul de Externe nu a reusit sa ii ofere o explicatie pentru decizie.

Parlamentul a votat din nou legile pe 20 ianuarie, in timp ce ambasadorii au fost revocati pe 16 februarie.