Changpeng Zhao, fondatorul Binance, cel mai mare schimb de criptomonede din lume, a acceptat sa demisioneze din companie si sa pledeze vinovat pentru spalare de bani. Ca parte a pledoariei vinovat, Zhao a fost de acord sa plateasca o amenda de 50 de milioane de dolari si sa i se interzica orice implicare in afacere.

Binance a acceptat si el sa pledeze vinovat, sa accepte numirea unui monitor si sa plateasca o amenda penala de aproape 1,81 miliarde de dolari, precum si o ordonanta de confiscare de 2,51 miliarde de dolari pentru a solutiona trei acuzatii penale. Departamentul de Justitie al SUA a acuzat compania pentru desfasurarea unei afaceri fara licenta de transmitere a banilor, o acuzatie de conspiratie si incalcarea Legii internationale privind puterile economice de urgenta.

Zhao a scris intr-un tweet: „Astazi, am demisionat din functia de CEO al Binance. Desigur, nu a fost usor sa renunti emotional. Dar stiu ca este ceea ce trebuie facut. Am facut greseli si trebuie sa imi asum responsabilitatea. Acest lucru este cel mai bun pentru comunitatea noastra, pentru Binance si pentru mine… Nu ma pot vedea ca sunt director general conducand din nou un startup.”

Procurorul general Merrick Garland a declarat la o conferinta de presa ca amenzile totale de 4,3 miliarde de dolari pe care Binance si Zhao au convenit sa le plateasca ca parte a pledoariei de vinovatie a fost una dintre cele mai mari pedepse pe care departamentul de justitie le-a obtinut vreodata intr-o chestiune penala.

Potrivit lui Garland, Zhao „a incalcat cu vointa legea federala care protejeaza impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului”. Seful Binance, a spus el, a declarat vinovat in persoana marti la Seattle.

„Inca de la inceput, Zhao si alti directori Binance s-au angajat intr-un efort deliberat si calculat pentru a profita de pe piata americana fara a implementa controalele cerute de legea americana”, a spus Garland. Procurorul general al SUA a identificat milioane de tranzactii din SUA catre utilizatori iranieni, utilizatori din Siria si Ucraina ocupata de rusi si grupuri teroriste, inclusiv Isis.

„Binance a permis in mod intentionat tranzactii de sute de milioane de dolari intre utilizatorii americani si utilizatorii care fac obiectul sanctiunilor americane. Platforma sa a gazduit criminali din intreaga lume care au folosit Binance pentru a muta fonduri furate si alte venituri din infractiuni”, a adaugat el.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat ca autoritatile de reglementare financiare americane au investigat Binance de mai bine de trei ani si au constatat ca s-a implicat in „incalcari consistente si flagrante” ale legii americane care „permitea actorilor ilegali sa tranzactioneze in mod liber” pe platforma si „sprijinind activitati de la abuz sexual asupra copiilor, la narcotice ilegale si terorism prin peste 100.000 de tranzactii”.

Yellen a spus ca Binance a prezentat riscuri „pentru sistemul financiar al SUA, cetatenii SUA si securitatea nationala a tarii noastre de prea mult timp”. Si ea a avut un mesaj pentru industria criptomonedei: „Sa fiu clar, trimitem, de asemenea, un mesaj catre industria monedei virtuale intr-un mod mai larg – astazi si pentru viitor, bursele de moneda virtuala si firmele de tehnologie financiara doresc sa realizeze extraordinarul beneficiile de a face parte din sistemul financiar american pe care trebuie sa le joace conform regulilor. Daca nu o fac, guvernul SUA va lua masuri.”

Richard Teng, seful pietelor regionale din afara SUA al Binance, a fost numit CEO al companiei dupa incheierea observatiilor departamentului de justitie.

Anuntul este o alta lovitura uriasa pentru sectorul criptomonedei. Acordul cu Binance vine la mai putin de o luna dupa ce Sam Bankman-Fried a fost condamnat pentru sapte acuzatii de frauda si conspiratie pentru partea sa in prabusirea FTX, o platforma de tranzactionare care a fost a doua ca dimensiune dupa Binance. Fondatorul FTX risca 115 ani de inchisoare cand va fi condamnat anul viitor.

Zhao, sau CZ, a jucat un rol semnificativ in prabusirea FTX. I s-a oferit ocazia sa se uite peste cartile lui FTX cu putin timp inainte ca aceasta sa se prabuseasca. Dar a refuzat sa intervina si a asigurat prabusirea rivalului mai mic atunci cand a scris pe Twitter ca Binance isi renunta pozitia in tokenul FTX, FTT.

Zhao si Bankman-Fried, desi uimitor de opusi ca caracter si infatisare, ambii promisesera un viitor roz pentru monedele digitale despre care unii au prezis ca ar putea inlocui monedele suverane.

Dar autoritatile de reglementare financiare si procurorii nu au vazut-o asa.

Cand acuzatiile impotriva lui Bankman-Fried au fost anuntate in decembrie anul trecut, avocatul american Damian Williams a spus ca „caderea fenomenala” a schimbului de criptomonede si acuzatiile penale care au urmat au fost „nu un caz de gestionare defectuoasa sau de slaba supraveghere, ci de frauda intentionata. , pur si simplu”.

Binance se afla sub controlul departamentului de justitie din cel putin 2018, doar una dintre durerile de cap legale si de reglementare cu care se confrunta in SUA.

Procurorii federali au cerut companiei in decembrie 2020 sa furnizeze inregistrari interne despre eforturile sale de combatere a spalarii banilor, impreuna cu comunicarile cu Zhao.

Autoritatea de reglementare financiara, Commodities Futures Trading Commission (CFTC) a depus acuzatii civile impotriva Binance in martie, sustinand ca nu a implementat un program eficient de combatere a spalarii banilor pentru a detecta si preveni finantarea terorismului. Pe plan intern, ofiterii si angajatii Binance au recunoscut ca platforma a facilitat „activitati potential ilegale”, a sustinut CFTC.

In februarie 2019, fostul director de conformitate al Binance, Samuel Lim, a primit informatii despre tranzactiile grupului militant palestinian Hamas cu privire la Binance, a scris CFTC.

Zhao, un miliardar care s-a nascut in China si s-a mutat in Canada la varsta de 12 ani, a declarat ca „plangerea CFTC pare sa contina o descriere incompleta a faptelor si nu suntem de acord cu caracterizarea multor dintre aspectele pretinse”.