Zapada splendida, pudrata de gerul naprasnic, a desenat la ferestre flori de gheata… Focul de la gura sobei a dezghetat amintirile unei copilarii traite, in urma cu ceva ani, la Vernesti de directorul ziarului „Argesul”, Mihai Golescu. Buna dimineata la Mos Ajun!…

Iata clinchetul care a adus, ieri, pe micul ecran spiritul Craciunului. Magia nemuritoarelor colinde romanesti a fost marturisita la emisiunea „La noi arde…” realizeaza la „Alpha” Tv Pitesti de seful nostru in fata pr. prof. univ. dr. Ion Popescu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii de Stat Pitesti.

Mesaj profund religios si profund mistic

De unde vin aceste colinde? Aflati in cele ce urmeaza ce a raspuns preotul Ion Popescu.

•  Colindele sunt anterioare crestinismului, sunt precrestine. In societatile primitive era vorba despre imblanzirea unor spirite malefice care populau spatiul, lumea si mai ales mediul ambiant, casa, tribul, arealul in care locuiau oamenii.

•  Aceste datini sunt vechi, din zorii umanitatii, iar crestinismul le-a preluat, le-a sfintit si le-a redimensionat din perspectiva noii invataturi pe care Fiul Lui Dumnezeu a adus-o pe pamant. Sunt reorientate altfel de cum erau in epoca precrestina, au alte semnificatii, dar sensul este tot impacarea cu Dumnezeu.

•  Din pacate, cei mai multi nu stiu semnificatia colindelor. Este bine ca le pastram, dar important este sa le intelegem mesajul profund religios si profund mistic.

•  Magii de la Rasarit erau cititori in stele, astronomi, niste printi, niste invatati – ceea ce inseamna ca aveau preocupari de natura mistica si religioasa. Au vazut o Stea care avea un comportament ciudat, paradoxal, ceea ce nu intra in calculele lor, in legile lor. Si atunci au urmat aceasta Stea, iar intruparea Nasterii, care este atat de adanca, atat de profunda, arata ca acesti Magi au invatat de la Steaua de la Rasarit sa se inchine Dumnezeului adevarat, adica Soarelui Dreptatii. Pentru ca lumea pagana, precrestina avea Soarele ca divinitate adorata. Soarele era lumina, era caldura. Ei au invatat sa se inchine Soarelui Cel de Sus, Soarelui Dreptatii.

•  Colindele poporului roman sunt religioase, in izvorul lor, in structura lor si prin originea lor; ele au ca sens tot apropierea de Dumnezeu, impacarea cu El si invocarea unui ajutor. Chiar daca unii oameni nu cred in Dumnezeu, ei cheama Binele, chiar la mod inconstient, prin practicarea acestor datini. De o frumusete extraordinara, colindele sunt in slujba Binelui si trebuie pastrate atat in mediul rural, cat si in cetate.

•  De fapt, atunci cand colindam aducem un imn de lauda lui Dumnezeu, il preamarim pe Dumnezeu, ii cerem ajutorul Lui, ne bucuram…

•  Mos Craciun este gresit reprezentat ca un personaj mitololgic. De fapt, el il simbolizeaza pe Dumnezeu Cel vechi de zile, cum vedem in Sfanta Scriptura. Mos Craciun este intruchiparea lui Dumnezeu, Cel care coboara in lume. Nu e vorba de o creatie mitologica a lumii, ci este o personificare a Dumnezeului cel vesnic.

•  Sarbatorile au marele dar de a ne aduce cu picioarele in adevarata realitate. Viata noastra nu este cea terna, cea cotidiana, cea banala, ca mergem la piata, ca mergem la serviciu… Ci noi suntem oameni cu adevarat in timpul sarbatorilor. Iar sarbatorile circumscriu timpul si spatiul. Niciodata ele nu plictisesc, nu sunt monotone, chiar daca se repeta in calendar. Fiecare sarbatoare aduce noi sensuri, noi bogatii…