Cancerul de stomac (cancerul gastric) este o afectiune maligna, unde celulele canceroase se gasesc la nivelul mucoasei gastrice cu extindere catre peretele stomacului. Cel mai frecvent tip de cancer este adenocarcinomul, urmat de limfoame, sarcoame, leiomiosarcoame, liposarcoame, angiosarcoamele (sarcomul Kaposi).

Incidenta cancerului gastric este in functie de zona geografica: Japonia, America de Sud (regiunea Anzilor), Finlanda, Austria, Cehia si mai rar SUA, Australia, Noua Zeelanda. La noi in tara

o incidenta ridicata este in partea de nord-vest, cu o mortalitatea ridicata fata de sudul tarii.

In aparitia neoplasmului sunt implicati mai multi factori: factori de mediu (zinc, cupru, radiatiile, aerul); dieta (alimente condimentate, afumate, nitrite din mezeluri afumate; consumul scazut de grasimi si proteine animale, legume, fructe lapte, vitaminele A, C, E si de substante antioxidante); rasa (populatia neagra are o predispozitie mai mare fata de populatia alba); este mai frecvent la varstnici decat la tineri si mai frecvent la barbati decat la femei; grupa sanguina A este asociata cu o incidenta mai ridicata a cancerului gastric (avand rol componenta genetica); asocierea frecventa cu Helicobacter pylori. Un risc ridicat il au pacientii cu anemie pernicioasa, polipi adenomatosi mai mari de 2 cm in diametru, rezectie gastrica in antecedente, gastrita hipertrofica (boala Menetrier), ulcer gastric (transformarea ulcerului gastric in neoplasm este rara) si deficiente imunologice.

Cancerul gastric initial este asimptomatic, dar odata aparute simptomele acestea sunt de tip dispeptic, mainfestandu-se prin: greata, varsaturi, dureri abdominale, satietate precoce, discomfort abdominal, senzatie de balonare postprandiala (imediat dupa masa), scaun cu sange, disfagie (pacientul nu mai poate inghiti), scadere ponderala fara o cauza anume.

In acest caz trebuiesc facute o serie de analize si de investigatii. Dintre ele amintim: hemoleucograma, endoscopie digestiva superioara si biopsie, examenul materiilor fecale, computer tomograf, dozarea markerilor tumorali: antigenul carcino-embrionar, dozarea CA-125.

In ceea ce priveste tratamentul, exista mai multe posibilitati: tratamentul chirurgical, chimioterapia, radioterapia.

Prognosticul bolii deprinde de stadiul cand a fost diagnosticata si de starea generala a pacientului. Daca tumora a fost diagnosticata intr-un stadiu incipient, are un prognostic favorabil.