A fi gazda de Sarbatori nu este lucru de puțina insemnatate. Pe langa bucuria de a petrece cu mambrii familiei, mai ales, dar și cu prietenii, acest fapt atrage o serie de responsabilitați. Veți avea alaturi cel puțin 3 generații  – de la bunici, la copii de diferite varste sau reprezentanți a doua familii aliate datorita mariajului. Toți vor sta mai multe zile. Toți au pareri și tabieturi, toți au obiceiuri de Sarbatori.

Pentru a trece cu bine acest test de rabdare și organizare nu trebuie decat sa urmați sfaturile noastre:

Pregatiți-va casa pentru musafiri. Camere decorate pentru Craciun, curate, aerisite și incalzite corespunzator. Pe noptiera puneți cateva carți care ar putea face placere musafirului. Asigurați-va ca aveți destule paturi, prosoape, cosmetice de uz general (sapun, pasta de dinți, periuțe de dinți in plus, uscator de par etc). Amenajați spațiu pentru cei mici și spațiu pentru cei in varsta care au nevoie de mai mult repaus. Asigurați-le loc de parcare celor care vin cu mașina. Comunicați-le oaspeților regulile casei: ora la care serviți micul dejun, ora la care trebuie sa se intoarca acasa (mai ales adolescenților), se fumeaza numai pe terasa etc. Procedați la fel și in cazul eventualelor defecțiuni ale instalațiilor sanitare sau electrice.

Organizați diverse activitați și plimbari. Jocuri care sa atraga toți membrii familiei, diverse activitați pentru cei mici –  Craciunul este perioada favorita a copiilor. Daca tot au venit in vizita, musafirii pot vizita orașul, pot merge la cumparaturi, la targuri de Sarbatori, la muzee, concerte sau in parc. Organizați ieșiri cu cei mici astfel ca cei mai in varsta sa se poata bucura de momente liniștite, cu cei mari acolo unde știți ca le va face placere. Copiii sunt bucuria tuturor, dar energia lor nu este compatibila mereu cu cea a bunicilor. Cu toate acestea, acordați-le musafirilor timp și spațiu liber. Poate vor doar sa stea liniștiți sau sa faca singuri o plimbare.
Daca sunteți gazda unei reuniuni de familie – de la bunici și unchi la nou nascuți – trebuie sa faceți provizii. O familie numeroasa atrage dupa sine și multe preferințe culinare: diabetici, vegetarieni sau chiar copii mici care mananca pasat – pentru toți va trebui sa aveți alternative la mancarea tradiționala. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa va petreceți tot timpul in bucatarie, ci ca trebuie sa adaptați și sa fiți inventivi. Stabiliți meniul și restricțiile cu musafirii din timp, luați in considerare alergiile și intoleranțele la diverse alimente. In fiecare moment fiți gata sa oferiți un ceai cald, o gustare dulce. Cand doriți o schimbare de peisaj, puteți invita pe toata lumea sa ia masa la restaurant.
Emisiunile tv va pot fi un aliat sau un inamic. Multitudinea de programe frumoase sunt binevenite, dar pot crea conflicte de interese. Daca nu aveți un televizor la locul de joaca al copiilor, planificați inainte cine la ce se uita, inregistrați emisiuni daca aveți posibilitatea. Intrebați la ce emisiuni se uita musafirii de obicei și faceți-le pe plac chiar daca acestea nu sunt pe gustul dumneavoastra.
Este posibil sa aveți nevoie de ajutor domestic in aceasta perioada daca aveți o familie numeroasa și o locuința mare. Trebuie sa faceți din timp aranjamente pentru ca e greu sa gasiți persoanele potrivite chiar și pentru un onorariu mai mare. A cere ajutor oaspeților la prepararea cinei de Craciun sau de Anul Nou atunci cand nu mai faceți fața nu este un gest nepoliticos. In acest fel veți reuși cu siguranța sa preparați pe gustul fiecaruia sau  veți afla noi secrete gastronomice. Mai multe familii la un loc inseamna și mai multe obiceiuri.
Fiți flexibili.  Nu fiți genul de gazda arbitru care se uita mereu la ceas și aliniaza „jucatorii.” Nu fiți dezamagiți daca lucrurile nu merg perfect.
Efortul pe care il faceți cu siguranța va fi observat și apreciat. Planuiți inainte, decorați casa de sarbatoare, preparați bucatele specifice și aprovizionați-va cu bauturi fine, cumparați cadourile mult dorite de cei dragi. Nu va plangeți de cat de mult aveți de munca in bucatarie pentru ca ii veți face pe musafiri sa nu se simta bineveniți. Acceptați orice ajutor care vi se ofera. Fiți veseli! Veselia este molipsitoare, mai ales de Sarbatori. Veți petrece momente minunate!