In ciuda atragerii unei reactii mixte pe retelele de socializare, expertii strategici afirma ca sprijinul guvernului kosovar pentru Israel si condamnarea Hamas este in conformitate cu propriile interese diplomatice ale Kosovo.

Ministrul israelian de externe Gabi Ashkenazi (L) si ministrul kosovar de externe Meliza Haradinaj Stublla (pe ecran) in timpul unei intalniri online care marcheaza stabilirea relatiilor diplomatice, la Ierusalim, 1 februarie 2021.

Ministerul de Externe al Kosovo a declansat reactii mixte in randul expertilor si pe retelele de socializare, cu o declaratie puternica in sprijinul Israelului, in urma ultimei escaladari dintre militantii Israel si Hamas din Gaza.

,,La fel ca orice stat, Israelul are dreptul si obligatia de a-si apara poporul impotriva a peste 2000 de rachete lansate asupra civililor numai de Hamas, care tine civili palestinieni ostatici in razboiul sau”, a declarat duminica Ministerul de Externe pe Twitter .

,,Plangem toate victimele. Ii indemnam [toate partile] sa se abtina, sa opreasca violenta si sa caute solutii pasnice „, a continuat declaratia.

In timp ce multi cetateni din Kosovo, in principal musulmani, compara tratamentul intre Israel al Gaza si Palestina cu stapanirea aspra a Serbiei si agresiunea fata de Kosovo in anii 1990, unii spun ca Palestina nu merita sprijinul lor, deoarece Autoritatea Palestiniana nu recunoaste Kosovo, in timp ce Israel o face.

Aceasta diviziune s-a reflectat si in reactiile pe care declaratia ministerului le-a atras pe retelele de socializare.

Cu toate acestea, majoritatea expertilor in politica externa spun ca guvernul a facut alegerea corecta.

Nehat Islami, fost corespondent din Orientul Mijlociu pentru Rilindja, fostul ziar in limba albaneza din fosta Iugoslavie, a declarat declaratia guvernului o ,,pozitie de principiu” care reflecta obligatiile asumate de Kosovo in cadrul asa-numitului acord de la Washington, semnat in Septembrie 2020, sub fostul presedinte american Donald Trump.

In schimbul faptului ca Israelul recunoaste Kosovo , Kosovo a devenit in martie anul trecut prima tara cu majoritate musulmana care a recunoscut Ierusalimul ca capitala a Israelului, deschizandu-si ambasada in orasul disputat.

Islami a declarat ca declaratia ministerului este mai echilibrata decat parea. „Guvernul invinuieste Palestina mai mult [pentru violenta] … dar cere interzicerea bombardamentelor si rachetelor israeliene, ceea ce inseamna activitatea ambelor parti”, a declarat Islami pentru BIRN.

Leureta Lumi, expert in relatii internationale si diplomatie, a declarat pentru BIRN ca Kosovo protejeaza interesele tarii sprijinind ,,Statele Unite si prietenii sai, in acest caz… Israel, care a recunoscut si Republica Kosovo si a luat pozitie in favoarea Kosovo „.

Lumi a insistat ca ,,Israelul a raspuns acestei organizatii teroriste [Hamas] aparandu-si populatia” si a spus ca atacul Hamas ,,a fost facut cu scopul victimizarii si pentru a reinvia islamismul terorist, mai intai impotriva Israelului si apoi dincolo”.

Kosovo si-a emis reactia oficiala la violenta la doua zile dupa ce un mic grup de cetateni kosovari au marsaluit vineri in capitala, Pristina, in solidaritate cu poporul palestinian.

,,Fascismul si sovinismul israelian continua curatarea etnica”, au declarat presei, spunand ca, din cauza ,,atacurilor si violentei utilizate de autoritatile israeliene doar in aceasta saptamana, sute de palestinieni au fost ucisi, inclusiv noua copii, lasand sute raniti”.

Potrivit BBC, aproape 200 de palestinieni si opt israelieni au fost ucisi de cand au inceput violentele luni trecute, cand Hamas a inceput sa traga rachete asupra Israelului ca represalii la o disputa din Ierusalim intre politia israeliana si arabii locali.

Cu toate acestea, pentru unii experti locali din Kosvo, reactia guvernului a venit prea tarziu pentru a fi utila.

Lulzim Peci, expert in relatii internationale si fondator si CEO al Institutului kosovar pentru politici, cercetare si dezvoltare, KIPRED, a declarat duminica pe contul sau de Facebook ca Kosovo a pierdut ,,un impuls important in politica externa”.

Peci considerase problematica tacerii initiale a guvernului. ,,Kosovo fiind multumit de directorul Departamentului Euro-Asia al Ministerului Israelului de Externe este o reflectare a pierderii acestui impuls, in timp ce altor tari au primit multumiri de catre prim-ministrul [Benjamin] Netanyahu”, a mentionat el.