In timp ce Uniunea Europeana va iesi mai slabita din criza gazului, Rusia si Germania vor fi cele mai castigate de pe urma intreruperii alimentari cu gaze a Europei de Est. Atat Moscova, cat si Berlinul se folosesc de actuala disputa cu Ucraina pentru a promova controversatul proiect Nord Stream, care ar putea slabi si mai mult unitatea si asa fragila a UE in materie de energie.
Aceasta conducta ar urma sa transporte, pe sub Marea Baltica, gaze rusesti catre Rusia, ocolind Polonia si statele baltice.Ministrul german al economiei, Guenther Gloser, nu mai inceteaza in a aduce laude proiectului. Trebuie sa continue sa existe furnizare de energie din Rusia insa, pe de alta parte, si alte regiuni trebuie sa asigure securitatea livrarilor de energie. Proiectul Nord Stream trebuie sa fie o parte importanta a eforturilor de diversificare a surselor de energie, a spus oficialul german.In timp ce incalzirea a zeci de mii de locuinte din Europa de Est se intrerupea sau era rationalizata in mai multe tari est-europene, fata familiara a lui Gerhard Schroeder si-a si facut aparitia la Moscova. El s-a aflat in capitala rusa exact in aceeasi zi (7 ianuarie) cand Gazprom a intrerupt complet livrarile catre Ucraina, dandu-se pe langa liderul Rusiei, Vladimir Putin, indiferent care este in prezent titulatura sa.

Nord Stream este un proiect extrem de important, menit a intari securitatea energetica nu doar a Germaniei, ci si a intregii Europe,  a spus fostul cancelar german.Vladimir Putin, direct ca intotdeauna, a spus destul de deschis ca unul dintre obiectivele strategice ale Moscovei in aceasta criza a gazului este sa discrediteze Ucraina si sa promoveze proiectul Nord Stream.

Actuala situatie face sa fie si mai relevanta principala noastra sarcina, planul nostru de a construi un gazoduct pe fundul Marii Baltice. Cred ca partenerii nostri europeni au inteles acum, in cele din urma, ca acest proiect este necesar si ca trebuie derulat de urgenta, a spus premierul rus.Conducta cu o lungime de 1.198 km va evita complet tranzitul prin Ucraina. Statele baltice – unele dintre ele temandu-se ca acest proiect va apropia prea mult pe marele lor vecin de la Vest, Germania, de marele vecin de la Est, Rusia – vor decide in urmatoarele saptamani daca sa-si dea avizele de mediu pentru conducta ce va fi construita pe fundul Marii Baltice.

Polonia si alte state est-europene se tem si ele ca, in conditiile in care Germania va avea acces direct la gazul rusesc, le va fi si mai greu sa convinga Uniunea Europeana sa stea unita impotriva Rusiei atunci cand aceasta va incerca sa se foloseasca din nou de arma energiei.Se pare ca, indiferent cum se va solutiona actuala criza cu Ucraina, Rusia a castigat din nou divizand Europa, pentru a o conduce prin intermediul Germaniei si al Nord Stream.