ORA. 19.50: Ucraina a facut sa esueze semnarea unui acord cu privire la trimiterea de observatori in Ucraina, in incercarea de a pune capat crizei gazului, a declarat joi seful Gazprom Aleksei Miller, citat de la Bruxelles de agentia rusa Ria Novosti, preluata de AFP.Toata responsabilitatea apartine partii ucrainene, a subliniat el. Am avut astazi posibilitatea de a relua livrarile de gaze naturale (catre Europa via Ucraina), dar acest lucru nu s-a intamplat, a spus el. (via Agerpres si Agence France Presse)

ORA 21.00: Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a anuntat joi seara, intr-o conferinta de presa, ca vineri va fi trimisa la Kiev o echipa de observatori care va verifica situatia din teren privind livrarea gazelor rusesti catre Uniunea Europeana, prin Ucraina.Piebalgs a precizat insa ca nu s-a ajuns la un acord asupra datei reluarii furnizarii de gaze naturale rusesti catre UE, in conditiile in care partea rusa a refuzat propunerea presedintiei cehe a Uniunii de a trimite o misiune europeana de observatori in Ucraina care va avea ca misiune verificarea situatiei din teren privind livrarea gazelor rusesti catre Uniunea Europeana, prin Ucraina. La randul sau, reprezentantul presedintiei cehe a UE, ministrul industriei si comertului Martin Riman, a confirmat ca directorului Gazprom, Aleksei Miller, i-a fost prezentata joi, la Bruxelles, propunerea inclusa in acordul incheiat de partea ucraineana si Comisia Europeana, care a fost insa refuzata de partea rusa. Reprezentantii Gazprom au refuzat propunerea noastra, a spus Riman.

VINERI:

11:31: Presedintele concernului rus Gazprom, Alexei Miller, a anuntat vineri ca gigantul rus va permite accesul observatorilor europeni pentru monitorizarea tranzitarii gazului rus la statiile sale de pompare de la granita cu Ucraina.

12:06: Ucraina nu se opune venirii observatorilor rusi pe teritoriul sau pentru a permite reluarea livrarilor de gaz catre Europa, a declarat vineri pentru AFP purtatorul de cuvant al societatii ucrainene Naftogaz, Valentin Zemlianski.

12:59: Rusia poate relua vineri livrarile de gaz pentru Europa via Ucraina, daca va fi semnat un protocol privind controlul international al tranzitului de gaz pe teritoriul ucrainean, a declarat seful Gazprom, Alexei Miller la intalnirea cu presedintele rus Dmitri Medvedev ce are loc in statiunea rusa Soci de la Marea Neagra. Noi speram ca in cursul zilei de astazi /vineri/ sa fie semnat protocolul privind crearea unui mecanism international independent pentru asigurarea tranzitului de gaz rus pe teritoriul Ucrainei si, imediat, ce acest document va fi semnat vor fi reluate livrarile,?a precizat Alexei Miller.Presedintia ceha a Uniunii Europene a anuntat ca a ajuns la un acord cu premierul rus Vladimir Putin si premierul ucrainean Iulia Timosenko in privinta trimiterii de observatori europeni in Ucraina in vederea restabilirii aprovizionarii cu gaz a Europei. Premierul ceh Mirek Topolanek se va deplasa vineri la Kiev pentru finalizarea acestei misiuni.

13:31: Primii observatori europeni insarcinati cu verificarea livrarilor de gaz rusesc spre Ucraina sunt in drum spre Kiev, unde vor sosi in jurul orei 12.00 GMT, a indicat vineri un purtator de cuvant al Comisiei Europene, citat de AFP.

13:38: Europa va putea primi din nou gaze naturale rusesti via Ucraina dupa cel putin trei zile din momentul in care Rusia va redeschide vanele, a indicat vineri Comisia Europeana, transmite AFP.

14:50: Concernul rus de gaze Gazprom este dispus sa-si intensifice activitatea in ceea ce priveste construirea South Stream si North Stream si sa majoreze capacitatea acestora de pompare in cazul in care tari participante la proiect vor dori acest lucru, a declarat directorul executiv al companiei ruse de gaze Aleksei Miller, intr-o intrevedere cu presedintele Rusiei, Dmitri Medvdev, vineri, la Soci (celebra statiune de pe litorul rusesc al Marii Negre), transmite ITAR-TASS. Daca partenerii nostri occidentali vor veni cu o asemenea initiativa, Rusia nu are nimic impotriva pentru ca sa mareasca de cateva ori capacitatea de transport a South Stream si pe cea a North Stream, a afirmat Miller, specificand si faptul ca monopolul rus de gaze este dispus sa devanseze termenul de dare in exploatare a celor doua conducte prin care Moscova intentioneaza sa pompeze gaze siberiene in Europa.

19:18: La resedinta presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko au inceput convorbirile oficiale cu premierul Mirek Topolanek al Cehiei, tara care asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene, relateaza Interfax si Unian. La convorbirile cu Topolanek participa deopotriva presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko, desi initial se anuntase ca premierul ceh va discuta mai intai cu omologul sau ucrainean, apoi cu seful statului.De altfel, presedintele Iuscenko i-a facut Iuliei Timosenko o surpriza si a venit la aeroport, fara sa anunte, ca sa-l intampine pe premierul Cehiei. Dupa aceea a propus ca toti trei sa se deplaseze la bordul masinii prezidentiale la negocierile in trei.

20.55: Ucraina va permite accesul observatorilor rusi pe teritoriul sau pentru a supraveghea tranzitul gazului rus spre Europa, a anuntat vineri seara presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, informeaza AFP. Ne asumam obligatia de a permite reprezentantilor partii ruse sa aiba acces la punctele de intrare si iesire a gazului rus ce tranziteaza Ucraina pentru a fi livrat Europei, a declarat presedintele ucrainean, in cursul unei conferinte de presa comune, cu premierul ceh, Mirek Topolanek, a caruia tara asigura in acest semestru presedintia UE.

22:29: Presedintele in exercitiu al UE, primul ministru ceh Mirek Topolanek, a estimat vineri ca Moscova si Kievul sunt de acord asupra desfasurarii de observatori ai celor doua tari pentru tranzitul de gaz rusesc in Europa prin Ucraina, dar a indicat ca inca nu a fost semnat niciun acord.Misiunea noastra este de a ajunge la un acord intre cele doua tari asupra observatorilor. Partea ucraineana este pregatita sa respecte aceasta. Avem aceeasi promisiune din partea Rusiei, a declarat Topolanek. Dar raman de finalizat detaliile tehnice si sa se puna de acord asupra semnarii acordului tripartit, a adaugat primul ministru ceh intr-o conferinta de presa comuna la Kiev cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko. Cei trei protagonisti ai conflictului – Ucraina, Rusia si UE – sunt de acord asupra principiului desfasurarii, dar par sa persiste inca frictiuni in subiectul componentei echipelor de observatori, in particular asupra prezentei reprezentantilor Gazprom in statiile ucrainene, aminteste AFP.

SAMBATA:

13:39: – Ucraina a agravat criza livrarilor de gaz rusesc spre Europa, prin faptul ca o instanta judiciara de la Kiev a interzis acest tranzit, a afirmat primul ministru rus Vladmir Putin, in intalnirea de sambata cu omologul ceh Mirek Topolanek, aflat la Moscova intr-un efort de mediere a conflictului rus-ucrainean, transmite Interfax.In pofida eforturilor pe care institutiile europene si dumneavoastra, personal, le depuneti pentru rezolvarea crizei, Ucraina a agravat-o suplimentar, i-a declarat Putin lui Topolanek.

16:50: Rusia si Uniunea Europeana au semnat sambata un protocol de acord pentru controlul tranzitului gazului rus catre Europa via Ucraina, a anuntat premierul rus Vladimir Putin, dupa intalnirea avuta cu omologul sau ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine in prezent presedintia UE, transmit ITAR-TASS si RIA Novosti. Seful guvernului de la Moscova a indicat ca documentul a fost semnat din partea Rusiei de catre vicepremierul rus Igor Secin si de seful Gazprom, Aleksei Miller, iar din partea UE de catre ministrul ceh al industriei si comertului Martin Riman. Partea ucraineana va fi informata de semnarea acestui document, a adaugat Vladimir Putin.?

19:55: Premierul ucrainean Iulia Timosenko a anuntat sambata ca intentioneaza sa semneze protocolul privind controlul tranzitului de gaz prin Ucraina, semnat in aceeasi zi la Moscova de Rusia si UE, cu ocazia vizitei premierului ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine in prezent presedintia Uniunii.Premierul ceh este asteptat sambata seara la Kiev pentru a prezenta spre semnare acest protocol in vederea reluarii livrarilor de gaz catre Europa.In timpul intalnirii, partea ucraineana poate semna protocolul privind crearea comisiei internationale pentru controlul livrarilor si tranzitului de gaz rus prin Ucraina, care a fost deja semnat de Rusia si UE, a indicat serviciul de presa al guvernului de la Kiev, citat de ITAR-TASS.In acelasi timp, seful adjunct al companiei ucrainene Naftogaz a anuntat ca expertii europeni vor vizita duminica statiile de pompare ucrainene si ca acestora le-a fost prezentata toata documentatia necesara.