O relatare de la Radio Deutsche Welle pe un subiect pe care nu am apucat sa il postez pe blog dar care mi se pare foarte interesant:

Intr-un moment in care ochii tuturor sunt indreptati asupra numirii noului ministru al Internelor, este ignorata o declaratie uimitoare venita din partea viceprim-ministrului Dan Nica la bilantul Politiei Capitalei. In calitatea sa de ministru interimar al Internelor, anuntul lui Dan Nica dobandeste si mai multa greutate: Sunt foarte multe scoli in care traficantii de droguri se duc si le dau gratis droguri copiilor, tocmai in ideea de a-i face viitori utilizatori de droguri. Nu cred ca este o crima mai mare decat aceea de a vinde droguri copiilor. Multi comentatori au catalogat aceasta declaratie ca fiind o strategie de deviere a atentiei publicului de la problemele din interiorul PSD. Insa, in ciuda acestei ipoteze plauzibile, declaratia ministrului ramane in urechiile opiniei publice, astazi mai putin interesata ca oricand de temele politice.

Cati dependenti exista in Romania?

Afirmatiile lui Dan Nica sunt sustinute de statisticile Politiei Capitalei care spun ca in Bucuresti, numarul infractiunilor de trafic si consum de droguri a crescut, in 2008 fata de 2007, cu 4,6%. Acesta este insa doar varful unui aisberg care ii ameninta de ani buni, in special pe tinerii din marile aglomerari urbane. In Romania, Agentia Nationala Antidrog (A.N.A.) este institutia care gestioneaza problema consumului de droguri. O institutie care nu a reusit in ultima perioada sa obtina decat rezultate controversate. Pe langa nenumaratele conferinte si concerte anti-drog, A.N.A. nu a mai oferit din anul 2003 o statistica exacta a numarului consumatorilor de droguri din Romania. Se estimeaza ca ar exista aproximativ 35.000 de dependenti, dar mai toti specialistii sustin ca o cifra mai apropiata de adevar ar fi 80.000. Preventia consumului de narcotice este o sarcina a Politiei, desigur, insa succesiunea gesturilor terapeutice, care ar trebui sa-l poarte pe un dependent spre vindecare, este defectuoasa in Romania.

Tratamentul?… Ia-l de unde nu-i!

Tratamentul unui dependent este alcatuit din doua componente. Prima este dezintoxicarea fizica, care in Romania poate fi efectuata exclusiv in cadrul spitalelor de psihiatrie. Acest spatiu nu ofera nici securitatea nici confortul de care acesti bolnavi ar avea nevoie, cei mai multi evitand mediul spitalicesc. In cele din urma, tratamentul cel mai frecvent oferit este unul asa-zis ambulator, in acest caz, un nonsens medical. A doua componenta, si cea mai importanta, este supranumita post-cura si implica o dezintoxicare psihologica. Procesul este de durata, necesitand cel putin sase luni de internare in comunitati terapeutice izolate. In Romania a existat o singura astfel de comunitate, formata ca urmare a unei initiative private, proiect care din motive financiare a fost inchis. Agentia Nationala Antidrog anunta de o buna bucata de timp lansarea unui proiect similar in judetul Harghita, insa nu doar ca inaugurarea a fost copios intarziata, dar intr-o prima etapa ea va fi dedicata doar dependentilor de alcool.  Prin urmare, dependentilor de droguri din Romania care doresc un tratament profesionist nu le ramane decat sa isi caute salvarea peste hotare. In acest context, declaratia lui Dan Nica, in ciuda scopului ei politic, se transforma intr-un urias semnal de alarma.