Menopauza este o etapa fireasca din viata unei femei si este definita ca fiind o perioada de 12 luni consecutive fara ciclu menstrual. Intrarea la menopauza marcheaza finalul perioadei reproductive feminine. Varsta la care apar primele manifestari specifice ale perimenopauzei si se instaleaza propriu-zis aceasta este diferita, fiind cuprinsa intre 40 si 55 de ani. 

Menopauza este un proces biologic normal, manifestarile fizice si psihice provoaca tulburari ale somnului, de viata si emotionale ce pot cauza numeroase neplaceri. Menopauza poate fi tratata eficient, astazi exista o gama variata de optiuni in acest sens. 

Ce este menopauza si care sunt stadiile ei?

Menopauza este un proces fiziologic normal ce apare la femei odata cu inaintarea in varsta.  Ce este menopauza si cum se manifesta? Menopauza incepe oficial daca au trecut 12 luni consecutive in care nu ai mai avut ciclu menstrual, ceea ce reprezinta finalul perioadei fertile. Pana la menopauza treci, insa, printr-o etapa specifica. Perimenopauza este perioada de tranzitie ce poate incepe cu 8 pana la 10 ani inainte de menopauza. 

La un an dupa instalarea menopauzei se vorbeste de postmenopauza, care ar trebui sa vina si cu imbunatatirea simptomelor neplacute, dar nu este mereu astfel. Unele femei pot experimenta si la ani buni de la intrarea la menopauza bufeuri, schimbari de stare si tulburari ale ritmului somn-veghe. (1)

Simptomele menopauzei

Simptomele menopauzei pot fi resimtite diferit de femei, iar unele dintre semne pot sa nu fie raportate. 

 • Bufeuri sau simptome vasomotorii – senzatie brusca de caldura sesizata la nivelul fetei si al decolteului ce se raspandeste imediat in tot corpul, urmata de transpiratie puternica;
 • Transpiratii nocturne;
 • Uscaciune vaginala ce provoaca senzatie de disconfort in actul sexual;
 • Scaderea dorintei sexuale;
 • Nevoia de a urina des si incontinenta uneori;
 • Tulburari de somn – insomnie;
 • Schimbari de dispozitie – iritabilitate, nervozitate, depresie;
 • Uscaciune resimtita la nivelul pielii, ochilor si gurii;
 • Agravarea simptomelor premestruale;
 • Dureri de cap;
 • Dureri musculare si articulare;
 • Dificultati de concentrare sau pierderi temporare de memorie;
 • Acumularea de kilograme in plus;
 • Caderea sau rarirea parului;
 • Schimbari la nivel hormonal – dereglari de ciclu menstrual intr-o prima faza. (1), (2), (3)

Cauzele aparitiei menopauzei

 • Reducerea naturala a nivelului hormonilor reproductivi;
 • Interventie chirurgicala in urma careia au fost inlaturate ovarele;
 • Chimioterapie sau radioterapie;
 • Insuficienta ovariana primara. (2)

Tratamentul menopauzei

Terapia hormonala cu estrogeni este o varianta pentru ameliorarea bufeurilor. Medicul specialist este in masura sa iti ofere toate raspunsurile si indicatiile necesare pentru ca tu sa poti lua cea mai buna decizie, in functie de situatia medicala. 

Pentru reducerea senzatiei de uscaciune la nivel vaginal medicul iti poate prescrie o crema specifica. In situatia in care schimbarile de stare sunt drastice este posibil ca specialistul sa iti propuna antidepresive usoare pentru reechilibrarea hormonala. 

Mai sunt si alte medicamente ce pot preveni aparitia osteoporozei si a bolilor de inima, precum si unele care au inregistrat rezultate atunci cand au fost administrate femeilor care s-au confruntat cu bufeuri severe. (2)

Sfaturi pentru gestionarea eficienta a menopauzei

Pentru a contracara efectele bufeurilor poti sa te imbraci in straturi si sa renunti la haine pe masura ce apar simptomele si te supraincalzesti. Asocierea acestei etape cu hidratarea optima este esentiala pentru a mai ameliora putin si uscaciunea resimtita la nivelul intregului corp. 

Pentru odihna de calitate renunta la cofeina, alcool si la orice activitate care ar putea sa iti perturbe somnul sau sa te determine sa te trezesti frecvent noaptea. 

Modificarea dietei, renuntarea la fumat, adoptarea unui stil de viata sanatos, cu practicarea miscarii fizice sau a exercitiilor Kegel pentru intarirea muschilor pelvieni, dar si utilizarea unor tehnici de relaxare sunt elemente importante in redobandirea controlului asupra propriei vieti. La toate acestea poti adauga aderarea la un grup suport sau apelarea la ajutorul unui terapeut, astfel incat sa incepi sa te simti din nou bine cu tine, in pielea ta, fara a renunta la lucrurile si activitatile care iti fac placere. (2)

Prin acest material am incercat sa iti aducem informatii esentiale despre menopauza. Daca crezi ca ai inceput sa te confrunti cu perimenopauza sau esti la menopauza, vorbeste cu medicul pentru a afla raspunsul la toate nelamuririle si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare: 

1. Menopause –  https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21841-menopause?_ga=2.221777872.970476256.1678092053-897398357.1646400626

2. Menopause –  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397

3. What Is Menopause? –  https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause#:~:text=Menopause%20is%20a%20point%20in,between%20ages%2045%20and%2055.