A calatori in Santorini inseamna a vizita un grup de mici insule vulcanice situate in Marea Egee, apartinand Insulelor Ciclade. Se spune ca numele sau provine de la Santa Irene, nume dat patronului insulei de catre negustorii venetieni din Evul Mediu, desi i se spunea si Thera.

Santorini era o insula cu un vulcan imens a carui caldera s-a scufundat, asa ca acum are forma de semiluna si in interiorul ei putem gasi insule mici. In vestul insulei exista o stanca abrupta cu vedere la caldeira iar frumusetea capitalei sale, Fira, consta in faptul ca practic atarna de aceasta prapastie. In sudul insulei, pamantul coboara progresiv spre mare, facandu-l o zona de plaje cu un farmec aparte intrucat au nisip inchis la culoare.

Ce sa vezi in Santorini?

Astazi, ceea ce ramane din Santorini este ceea ce a supravietuit unei mari explozii vulcanice care a distrus o mare parte a insulei si a provocat inundarea caldeirii vulcanului, lucru care s-a intamplat in urma cu 3.500 de ani. Eruptia a fost de o asemenea amploare incat a provocat un val mare cu consecinte teribile pentru insula Creta. Dar, in plus, cenusa aruncata a intunecat atmosfera in asa fel incat dezastrul ecologic a avut repercusiuni in intreaga lume. In Egipt s-au gasit hieroglife care relateaza un nor care a devastat pamantul. Se crede chiar ca a fost originea mitului Atlantidei.

Deja in 1967 insula a fost studiata si au inceput sapaturile care au confirmat existenta unei civilizatii comerciale pe Santorini , deoarece au fost gasite obiecte din restul insulelor Marii Egee, Cipru si Egipt.

Astazi, Santorini este una dintre cele mai vizitate destinatii europene datorita frumusetii unice a capitalei sale, Fira, cu case albe si usi albastre situate in varful stancii. In plus, Santorini are o viata de noapte grozava, datorita multitudinii sale de baruri, restaurante si cluburi de noapte.

Plajele Kamari, Perivolos si Perissa merita vizitate. Asa cum nu putem rata apusul de la Oia, oras care se afla in nordul insulei. Relieful caracteristic va invita sa explorati insula pe jos, desi exista si autobuze pentru a va deplasa dintr-o parte in alta. Cei pasionati de istorie pot vizita siturile arheologice din Santorini iar cei mai multi gurmanzi pot incerca bucataria locala greceasca intr-unul dintre numeroasele restaurante de pe insula, care ofera si vederi spectaculoase.

Grecia, si in special Santorini, ofera  posibilitati pentru orice tip de calator. Iubitorii de arta se vor bucura de  arhitectura antica, pentru  turismul de soare si plaja, ce coaste mai bune decat cele ale Insulelor Ciclade, ideale atat pentru o  croaziera, cat  si  pentru scufundari.

Cum sa ajungi in Santorini

Santorini are un aeroport, iar unele companii spaniole au zboruri directe catre Fira (JTR), principalul oras de pe insule. O alta posibilitate este sa calatoriti cu avionul la Atena sau Creta si de acolo sa luati un feribot sau un zbor intern.

O croaziera prin Mediterana de Est sau insulele grecesti  va va permite sa faceti o escala in Santorini.

Cel mai bun timp pentru a vizita Santorini

Desi vacantele de vara sunt un prilej de a va bucura de plajele din Santorini si restul insulelor grecesti, este in aceste date cand mai multi turisti viziteaza litoralul, asa ca preturile sunt mai mari. Daca visezi sa calatoresti in insulele grecesti, iti va placea sa stii ca datorita climei mediteraneene, cu temperaturi placute,  primavara si inceputul toamnei sunt ideale pentru a vizita Santorini.

Intrucat Grecia si Spania sunt tari membre ale Uniunii Europene, singurul document necesar pentru a calatori in Santorini este  DNI. Cu toate acestea, este recomandat sa purtati si pasaportul in cazul in care este pierdut sau furat Actul National de Identitate si trebuie sa depuneti o plangere. De asemenea, nu exista vaccinari obligatorii pentru a calatori in Grecia sau Santorini.

Asigurare pentru a calatori in Santorini

Printre alte considerente, atunci cand calatoriti in Santorini este recomandabil sa aveti  o asigurare de calatorie  contractata anterior in Spania. Astfel, in caz de boala sau accident, putem conta pe o ingrijire medicala de calitate. Desi avem cardul european de sanatate, trebuie sa tinem cont de faptul ca  sanatatea publica din Grecia are deficiente. In schimb, clinicile private sunt de buna calitate, dar au un cost ridicat.

O croaziera este un transport confortabil pentru a cunoaste Santorini si restul insulelor grecesti timp de cateva zile. Retineti ca calatoriile pe marea libera difera de cele de pe uscat. De exemplu, preturile farmaciei sau ale medicului de la bord sunt destul de mari, ca sa nu mai vorbim de transferuri la un spital pe uscat. In plus, intrucat croazierele sunt de obicei rezervate cu mult timp inainte, anularea calatoriei  devine unul dintre cele mai frecvente incidente in acest tip de calatorie. Asigurarea de croaziera   ia in considerare aceste diferente si va va permite sa economisiti , printre altele, la  costurile de anulare a calatoriei si la costurile de ingrijire a sanatatii.

Daca urmeaza sa practicati sport in natura, confirmati ca asigurarea de asistenta in calatorie are acoperire de asigurare sportiva, precum asistenta medicala sau salvare in caz de accident, anularea excursiilor sau cursurilor si probleme cu echipamentul sportiv.