Statul Islamic a incercat marti sa inlature orice indoiala cu privire la implicarea sa directa in atacurile din Sri Lanka prin dezvaluirea probelor celor opt presupusi „soldati” ai organizatiei implicate in masacru. In videoclipul de un minut lansat de agentia lor de presa Al Amaq, teroristii ii acorda credinta califului Abu Bakr al-Baghdadi. Un juramant pe care sapte dintre ei il fac cu fetele acoperite de esarfe negre.

Al optulea din alergare, imbracat in aceeasi tunica neagra, isi arata fata si tine o pusca. Surse din Guvernul Sri Lanka l-au identificat deja drept Zahran Hashim, -cunoscut si sub numele de Abu Obaida – un cleric radical care este subliniat drept fondatorul grupului jihadist local National Thowheed Jamaath (NTJ) si care ar fi liderul si liderul. principalul complotator al actiunii teroriste. „El este creierul din spatele acestor atacuri”, a declarat Azath Salley, guvernatorul provinciei de vest a Sri Lanka. „El este tipul care le ofera ideologia si cand vorbeste, el convinge”, a recunoscut el intr-un interviu pentru CNN.

Hashim, pe care prim-ministrul Ranil Wickremesinghe l-a vizat ca fiind unul dintre atacatorii sinucigasi, a fost pe radarul serviciilor de informatii de cel putin doi ani. Numele sau apare, de exemplu, intr-un raport al politiei locale din 11 aprilie la care televiziunea americana a avut acces. Surse guvernamentale precizeaza ca gruparea ar avea intre 100 si 150 de militanti si si-ar fi inaugurat atacurile atacand statui budiste.

Cadrele intalnirii sunt insotite si de publicarea numelui de razboi a sapte dintre cei opt presupusi atacatori sinucigasi (Guvernul considera ca au fost noua teroristi) implicati in valul de atacuri care a zguduit Colombo in Duminica Pastelui, cu 359 de morti.  „Abu Obaida, Abu Mujtar, Abu Jalil, Abu Hamza, Abu Baraa, Abu Mohamed si Abu Abdal”, detaliaza un comunicat semnat de gruparea jihadista. Intr-un mesaj paralel, IS (Statul Islamic, pentru acronimul sau in engleza) distribuie si un instantaneu al comandoului care poza cu steagul negru al grupului ca fundal.

Printre detaliile oferite se numara si locatiile in care a frecventat fiecare dintre ei. Un volum de informatii cu care acolitii lui Al Baghdadi vor sa evite indoielile. „SI a demonstrat cu fermitate ca atacurile au fost o dovada de sprijin pentru grup”, admite EL MUNDO Michael S. Smith, expert analist in terorism de la Universitatea Americana Johns Hopkins.

Aparitia videoclipului este o lovitura pentru serviciile de informatii din intreaga lume. Succesiunea infrangerilor militare pe care le-a suferit miscarea in Siria si Irak, locurile sale de origine, nu i-a redus capacitatea de a castiga adeziuni in reteaua sa internationala de filiale. „In ciuda faptului ca si-a pierdut capacitatea de a-si folosi controlul teritorial ca instrument pentru a inspira incredere, grupul este capabil sa continue sa convinga oamenii ca merita sprijinul lor”, spune Smith.

Iar acest exercitiu de seductie, indiferent de prabusirea califatului si de puterea propagandei care in ultimii cinci ani a vandut beneficiile efectuarii higirei (emigrarea) pe teritoriul sau, include sprijinul acordat pentru comiterea unor atacuri de masacre precum cel din Sri Lanka. „Coalitia internationala are inca mult de lucru pentru a reduce capacitatea Statului Islamic si amenintarea acestuia la adresa securitatii globale”, admite academicianul.

Cu cateva ore inainte ca videoclipul sa se raspandeasca ca un incendiu prin canalele folosite de jihadisti, grupul si-a revendicat responsabilitatea printr-o scurta declaratie a lui Al Amaq in care, citand surse de securitate din organizatie, atacatorii sinucigasi erau considerati „luptatori ai Statului Islamic”. „Autorii atacului care i-a vizat pe cetatenii guvernelor de coalitie [referindu-se la alianta care le-a bombardat pozitiile in Siria si Irak din 2014] si crestinii din Sri Lanka in urma cu doua zile sunt combatanti ai IS”.

Abundenta de marturii si date care sa confirme implicarea lor – care va fi combustibil pentru alti acoliti si pentru atacurile lor – lasa cateva intrebari precum intarzierea publicarii dovezilor, o intarziere neobisnuita pentru masina de propaganda a IS.

Reteaua grupurilor de sateliti IS din Asia – in special in Filipine si Indonezia – este o parte foarte activa a cadrului pe care Al Baghdadi l-a construit cu vantul in favoarea victoriilor care in 2014 i-au consolidat califatul. In urma cu doi ani, Sri Lanka a recunoscut vag ca „zeci” de militanti s-au intors acasa din Siria, iar la sfarsitul lunii ianuarie autoritatile au localizat o suspecta tabara de antrenament pe coasta de vest a tarii.