Reducerea facturilor este o facilitate de finantare conceputa pentru a sprijini companiile in mentinerea unui flux de numerar sanatos. O intarziere intre retragere si incasare poate avea un efect considerabil asupra capitalului de rulment disponibil al unei companii, vital pentru efectuarea achizitiilor si investitiilor necesare pentru crestere si dezvoltare. Aici va poate ajuta reducerea facturilor ca forma de finantare a facturilor. In esenta, este o forma de finantare bazata pe active , in care intreprinderile isi vand creantele sau facturile catre o terta parte, iar partea terta furnizeaza cea mai mare parte a valorii facturii in avans sub forma unui imprumut.

Cu alte cuvinte, puteti imprumuta banii datorati de la clienti inainte ca acestia sa plateasca. Aceasta forma de finantare va permite sa accesati imediat numerar incasat in facturi neplatite, ceea ce minimizeaza daunele efectuate cu intarziere la plata. Este o sursa utila de finantare pentru companiile care nu isi permit sa creasca sau sa se dezvolte atunci cand clientii intarzie sa isi plateasca facturile sau pentru companiile care au fluctuatii sezoniere ale fluxului de numerar. Acest ghid va va conduce prin urmatoarele sectiuni cheie:

Ce este reducerea facturilor?

Exista doua tipuri de reducere a facturilor disponibile: reducerea standard a facturilor si reducerea selectiva a facturilor, uneori cunoscuta sub numele de finantare selectiva a facturilor. Ambele tipuri implica o afacere care isi vinde facturile neplatite catre o companie terta de finantare a facturilor. Tertul ofera apoi companiei un procent din totalul fondurilor de facturare imediat pentru o taxa. Aceasta inseamna ca afacerea poate primi fondurile imediat, fara a fi nevoie sa astepte ca clientul sa plateasca in conditii de plata standard de 30, 60 sau chiar 90 de zile.

Poate fi util sa va ganditi la reducerea facturilor ca la o forma de imprumut de afaceri pe termen scurt , facturile dvs. neplatite actionand ca garantie.

Cum functioneaza?

Vindeti facturile neplatite unui creditor cu o reducere, de obicei un procent din valoarea facturii. Furnizorul va plateste un avans egal cu o parte din valoarea facturii, de obicei 80-95%. Odata ce clientii dvs. platesc, veti primi suma ramasa a facturii de la creditor intr-o a doua transa mai mica, minus comisionul creditorului. In practica, afacerea dvs. finalizeaza lucrarile sau indeplineste comenzile, trimiteti factura (facturile) catre creditorul dvs. financiar. Odata ce primesc factura, depun portiunea convenita din fiecare factura in contul dvs. bancar.

Apoi colectati plata de la clientii dvs., ca de obicei, utilizand procesele de control al creditului . Din punct de vedere al clientului, nimic nu se schimba. Afacerea dvs. are acesti bani disponibili imediat pentru a plati facturi, pentru a rambursa datorii sau pentru a investi in cresterea companiei.

Dupa cum sa discutat, exista doua tipuri de reducere a facturilor. Finantarea selectiva a facturilor este in mare masura aceeasi cu reducerea traditionala a facturilor. Diferenta cu finantarea selectiva a facturilor este, in general, ca clientii aleg ce clienti ar dori sa ia in calcul facilitatea si care dintre facturile acestor clienti, mai degraba decat sa utilizeze serviciul pentru intregul lor registru de vanzari.

Aceasta forma de finantare a facturilor va ofera mai multa libertate asupra facturilor care sunt incluse in acord, permitandu-va sa pastrati mai mult control. De obicei, puteti elibera pana la 85% din valoarea facturilor cu ajutorul acestei forme de finantare. In practica, cele doua forme de reducere a facturilor functioneaza conform celor de mai jos.

Cum functioneaza reducerea selectiva a facturilor?

Reducerea selectiva a facturilor este conceputa pentru intreprinderile care se lupta cu fluxuri de numerar imprevizibile in anumite momente (sau datorate in principal unuia sau doi clienti cheie). Este o solutie eficienta si accesibila pentru multe companii, inclusiv:

Reducerea selectiva este adesea o optiune mai buna pentru afacerile consacrate cu clienti fideli si dedicati. Riscul pe care il prezinta furnizorul de finante revine clientilor dvs. mai degraba decat afacerii dvs., astfel incat multi creditori vor solicita dovezi ca clientii dvs. platesc in mod consecvent, in termenele limita (pentru aceasta, trebuie sa fiti in masura sa furnizati o experienta solida a clientilor care platesc pentru timp).

Majoritatea creditorilor vor avea nevoie de un an de tranzactionare inainte de a lua in considerare finantarea dvs. Cu acest tip de finantare, urmarirea datoriilor este responsabilitatea dvs., astfel incat un creditor va dori sa vada ca exista un proces robust de colectare a datoriilor. Imprumutatorii prefera finantarea clientilor care se ocupa de agentii guvernamentale sau intreprinderi mai mari, stabilite, care sunt mai credibile atunci cand vine vorba de plata facturilor.

Care este cea mai potrivita pentru afacerea mea?

Imprumutul pe facturi poate fi o solutie fantastica pentru multe companii. Poate fi dificil sa stabiliti daca reducerea facturilor sau reducerea selectiva a facturilor este cea mai buna pentru dvs. Considerentul principal este daca compania dvs. se lupta continuu cu reconcilierea iesirilor cu veniturile sau daca aceasta este doar o problema cu privire la anumiti clienti sau in anumite perioade ale anului.

Avantajele si dezavantajele reducerii facturilor

Exista nenumarate optiuni de finantare disponibile pentru companiile care cauta finantare de orice fel. De la imprumuturi si subventii comerciale pana la finantarea datoriei si imprumuturile bazate pe active, poate fi dificil sa alegeti un tip de finantare sau finantare care este cel mai potrivit pentru dvs.

Cercetati cu atentie toate optiunile si luati in considerare solicitarea sfatului unui consilier financiar pentru informatii mai personalizate. Pentru a incepe sa analizati daca reducerea facturilor este sursele de finantare potrivite pentru afacerea dvs., sectiunile de mai jos prezinta principalele avantaje si dezavantaje ale utilizarii facturii.