Sigur, au existat multi rebeli in Roma antica, dar cei mai fascinanti oameni cu care s-au luptat romanii erau lideri ai natiunilor straine rivale. Acestia nu erau doar rebeli romani antici, ci monarhi, capetenii si generali de geniu in sine.

Senatul s-ar fi putut gandi la unii dintre acesti conducatori ca la vechii romani care s-au razvratit, dar adevarul, cel mai adesea, a fost ca acesti indivizi au luptat pentru a-si atinge sau a-si pastra poporul independent de cucerirea romana. Luati, de exemplu, Boudica, celebra regina britanica care a ucis romanii invadatori si a distrus Londra.

Cleopatra VII, Ultimul Faraon Egiptean

Cleopatra VII, faraonul final al dinastiei Ptolemaice din Egipt, a avut o relatie lunga si complicata cu Roma. Tatal ei, Ptolemeu al XII-lea, a fost demis de la putere, dar aliatii romani l -au readus la putere. Asadar, cand Cleo a venit la tron, a stiut sa curteze cel mai puternic imperiu din Mediterana.

In primul rand, l-a facut pe Iulius Cezar sa cada pentru ea – sau l-a convins sa faca cel putin sex cu ea, deoarece aveau impreuna un baietel care sari. Cezar si-a ucis fratele-sot si a ajutat-o   sa-si asigure puterea; Cleo l-a urmat mai tarziu la Roma (vorbim despre presiunea colegilor). Dupa moartea sa, ea a luat-o cu sustinatorul sau numarul unu, Mark Antony, care i-a dat trei copii.

Cleopatra si Marcu Antonio s-au opus mostenitorului / stranepotului lui Cezar, Octavian, care a preluat puterea la Roma. Conflictul a luat sfarsit la batalia de la Actium din 2 septembrie 31 i.Hr., dupa care Octavian a devenit seful Romei; in cele din urma a devenit primul imparat, Augustus.

Hannibal, Maestrul mintii militare a Cartaginei

In secolul al III-lea i.Hr., cele mai mari doua puteri ale bazinului mediteranean – Roma si Cartagina – s-au impartit in trei razboaie punice separate. Soldatii din Cartagina, situata in nordul Africii, au fost condusi in lupta de genialul general Hannibal . Dupa ce Roma a castigat Primul Razboi Punic, Hanibal si-a consolidat puterea in coloniile din Cartagina din Iberia si a mers HAM intr-unul dintre orasele spaniole ale Romei, incepand al doilea Razboi Punic.

Hanibal a reunit o forta giganta, inclusiv aproape 40 de elefanti de razboi, si a marsaluit Alpii in Italia. In cele din urma, a castigat o victorie uimitoare la Cannae impotriva legiunilor romane, dar a fost fortat sa plece acasa dupa ce romanii au invadat insasi Cartagina. Generalul roman Scipio a castigat o alta mare batalie langa Cartagina, lasandu-i pe cartaginezi doar cu tinuturile lor nord-africane ….

Hannibal nu era in el, dar a fost fortat sa se exileze  si a petrecut cu sirienii, apoi cu oamenii din Pergam din Asia Mica (unde a aruncat galeti de serpi asupra dusmanilor sai). In cele din urma, Hannibal a devenit super-paranoic si, temandu-se ca dusmanii sai vin dupa el, s-a otravit acolo unde statea in Turcia.

Zenobia, regina siriana care l-a lovit pe fundul roman

Unul dintre marile orase ale Siriei antice a fost centrul comercial din Palmyra. Din pacate, distrusa in mare parte de ISIS, a gazduit si marea regina araba Zenobia, care s-a razvratit impotriva tiraniei romane. Mai intai actionand ca regenta a copilului ei in secolul al III-lea e.n., Zenobia a luat in cele din urma puterea pe cont propriu. Desi barbatul ei a fost candva un rege client roman, Zenobia a izbucnit singura si s-a opus romanilor. Ea a pretins ca este descendenta de nimeni altul decat Cleopatra VII, un paratrasnet.

Zenobia a cucerit Egiptul (patria ei ancestrala?) In 269 si s -a mutat in Asia Mica. Imparatul roman Aurelian a iesit in calea ei doi ani mai tarziu, preluand orasele cheie din Ankara si Emesa moderne din Siria. Aurelian si Zenobia – care si-au condus propriile trupe in lupta – au  schimbat scrisori, dar a ramas sfidatoare (la urma urmei, s-a declarat imparateasa, asa ca a trebuit sa fie la inaltimea titlului). Din pacate, Palmira a cazut si ea, iar Aurelian a capturat Zenobia, care fie a facut parte din triumful sau imperial in 274 la Roma, fie s-a infometat.

Attila Hunul, flagelul Romei

Attila, liderul confederatiei hunilor de triburi nomade din Europa de Est-Asia, a fost cunoscut sub numele de ,,flagelul Romei” pentru distrugerea pe care a adus-o asupra Imperiului Roman tarziu. Triburile au inceput sa se deplaseze spre vest in Imperiul Roman la mijlocul secolului al V-lea d.Hr., fortand Roma sa-i mituiasca in aur pentru a nu ataca. Suma de bani necesara pentru a tine la distanta triburile a crescut in fiecare an, iar Attila a rupt in cele din urma unul dintre tratatele sale, invadand si jefuind pamanturile romane in anii 450.

Attila era destul de ambitios – si-a ucis fratele pentru a obtine tronul si s-a indreptat spre Galia pentru a castiga o printesa imperiala ca sotie – dar era un om destul de umil. Multi dintre oamenii sai au acumulat bogatii in timp ce a devastat tarile cucerite de Roma cu secole inainte; el insusi a luat o multime de doamne ca ale sale … pana la caderea sa. Attila a murit de epistaxis urat in 453 dupa un iad de o noapte de nunta.

Boudica, Regina britanica care a distrus Londra

O  statuie a reginei britanice Boudica se afla langa Camerele Parlamentului, dar renumitul monarh a distrus Londra in rebeliunea ei anti-romana. Ea era regina tribului Iceni din sud-estul Marii Britanii, sotia regelui Prasutagus, care s-a aliat cu romanii cand au invadat in 43 e.n.

Cand Prasutagus a murit, romanii au decis ca Boudica nu va ramane la putere, deoarece barbatul ei isi  dorise  regatul imparatului si propriilor fiice ale regelui. Romanii au venit pe pamantul Iceni; Potrivit unui raport, au violat-o pe Boudica si pe fiicele ei, apoi au furat mosii nobililor Iceni si i-au transformat pe tribi in slujitori.

Boudica si Iceni, impreuna cu alte triburi, s- au  revoltat impotriva romanilor in 60-61. Au zdrobit Legiunea a Noua Romana si au distrus orasele antice Colchester, Londra si St. Albans inainte ca o armata romana sa le invinga in cele din urma. Poate ca Boudica s-a otravit sau a murit in lupta in timp ce romanii au restabilit stapanirea asupra Marii Britanii.

Viriatus, Supravietuitorul spaniol

Faceti cunostinta cu Viriatus. Spaniol, a condus o rebeliune impotriva romanilor invadatori, care au  cucerit parti din Iberia de-a lungul secolului al II-lea i.Hr. In 151 i.Hr., oamenii din regiunea Lusitania au incercat sa negocieze cu Roma in timpul atacurilor nesfarsite; liderul regional regional a ucis fara mila pe lusitani. Potrivit legendei, unul dintre supravietuitori a fost un tip pe nume Viriatus (o porecla), care isi dorea razbunare.

Cativa ani mai tarziu, Viriatus a condus fortele lusitane supravietuitoare impotriva romanilor, macelarind conducatorul lor si mii de oameni intr-o singura batalie. Pe parcursul a aproape un deceniu, Viriatus si oamenii sai au devenit flagelul romanilor in Spania, mai ales cand s-au prefacut ca sunt pe punctul de a fugi, apoi au purtat un contraatac surpriza. Razboiul de gherila al localnicilor si cunoasterea terenului iberic au fost instrumente eficiente impotriva romanilor. Dar Viriatus nu a putut sa o tina pentru totdeauna; a incheiat un tratat cu Roma si trei dintre oamenii sai l-au tradat si l-au ucis.

Eunus, monarhul transformat in sclavi

Un sclav sirian devenit rebel, Eunus a fost un rebel pentru veacuri. El a fost aservit in Sicilia in secolul al II-lea i.Hr., dar nu a stat mult timp jos, organizand alti 70.000 de sclavi intr-o armata impreuna cu colegul -sclav rebel Cleon. Eunus avea o cale in legatura cu el; carisma sa i-a determinat pe oameni sa creada ca este un mag sau profet. El a luat orasul Enna si s-a transformat intr-un rege numit Antiochus, dar cativa ani mai tarziu, un consul roman si-a zdrobit rebeliunea pana in 132 i.Hr.