Viata Cleopatrei a VII-a, ultimul faraon egiptean, a fost infama, dar ea a fost mult mai mult decat doar iubitul liderilor romani Iulius Cezar si Marcu Antonio. Nascuta in 69 i.Hr., a fost fiica lui Ptolemeu al XII-lea Auletes , un monarh notoriu lipsit de putere si a ajuns la putere ca co-conducator cu fratele ei in 51 i.Hr.

Cine era Cleopatra, in afara de o regina? In cele din urma, dupa ce ceilalti frati ai sai au murit sau au fost ucisi, Cleopatra a devenit singurul conducator al Egiptului , cu ajutorul lui Cezar. Au conceput un copil secret de dragoste, dar dupa moartea lui, ea a luat-o cu tipul sau numarul unu, Antony. Au avut o multime de distractie impreuna, dar au aparut probleme sub forma cumnatului si arhivalului lui Antony, Octavian (mai tarziu imparatul Augustus). Octavian i-a invins pe Antony si Cleopatra la batalia de la Actium din Grecia in 31 i.Hr., dupa care ea si Antony s-au sinucis.

Cleopatra nu era probabil Elizabeth Taylor in departamentul frumusetii

Din pacate pentru Cleopatra, probabil ca nu s-a potrivit cu celebrul ei portretist din departamentul de look. Arheologii au descoperit o moneda care ii purta fata, pe care arata  destul de simplu, dar relatarile antice difera. Istoricul roman Cassius Dio a sustinut ca ,,era o femeie de o frumusete care depasea , iar in acel moment, cand era in plin timp de tinerete, a fost cel mai izbitoare”. Plutarh a sustinut ca inteligenta, farmecul si vocea ei erau mai atragatoare decat aspectul ei fizic, desi niciuna dintre aceste relatari nu era contemporana . Dar consensul academic de astazi este ca stralucirea ei politica si maniera atragatoare erau adevaratele sale atractii.

Cleopatra l-a folosit pe Iulius Cezar pentru a o ajuta sa ajunga la tron

Cleo nu a cochetat cu Caesar pentru ca era fierbinte; l-a folosit pentru a obtine ceea ce isi dorea. Roma a inceput sa ameninte Egiptul in timpul domniei tatalui ei, unii politicieni vorbind despre anexarea Egiptului si acordarea pamanturilor cetateniei romane. Tatal Cleopatrei a  fugit in Orasul Etern dupa ce a fost destituit, iar Senatul – si Caesar – l-au ajutat sa-si recupereze tronul, dar cu un pret. Romanii i-au dat un ,,ministru de finante” care sa-l ajute, dar tipul a furat multi bani din Egipt.

Cleopatra  avea nevoie de bani si de ajutor militar  pentru a ramane la putere, asa ca a asortat inteligenta cu barbatul din varf – Iulius Cezar. Cleo l-a folosit pentru a-si cultiva sprijinul militar  asupra fratilor ei mici. S-au intalnit in 48 i.Hr., cand arhiprivalul lui Caesar, Pompei, a aterizat pe tarmurile egiptene si a fost ucis imediat de fratele mai mic al lui Cleo. Cezar l-a urmat pe Pompei si a venit in Egipt, unde a intalnit o tanara regina stralucitoare care l-a apelat intelectual si sexual. Si istoria s-a facut.

Legenda spune ca s-a contrabandat in dormitorul lui Cezar, infasurata intr-un covor

Legenda spune ca Cleopatra s-a infasurat ea insasi intr-un covor si a intrat in contrabanda in camera lui Caesar, dar asta a fost probabil fals. Plutarh afirma ca a fost bagata intr-un ,,sac de pat”  (probabil o punga pentru lenjerie regala) si aruncata in camerele sale. Alte surse sustin ca a fost aruncata intr-un covor pentru a se sustrage fortelor fratelui ei. Indiferent de modul in care a ajuns cu adevarat la partea lui Caesar, nu este de mirare ca el a fost captivat de ea: era geniala, fermecatoare, sexy si mai putin de jumatate din varsta lui. Au facut impreuna croaziere pe Nil , probabil au facut dragoste pana in zori si au schimbat idei politice. Cine stie exact ce au discutat? Dar el a lasat-o cu un cadou – un coc in cuptor.

Cleopatra s-a facut pe ea insasi o zeita

In adevaratul mod egiptean, Cleopatra s-a declarat zeita. Desi predecesorii ei ptolemeici facusera acelasi lucru, asumandu-si deseori rolurile zeitatilor grecesti, ea a facut un pas mai departe si a facut ecou reginelor ptolemeice anterioare, asociindu-se cu Isis, zeita mama . Isis a fost mama lui Horus, primul faraon-zeu al Egiptului.

Facandu-se intrupata pe Isis, Cleopatra declara ca era mama divina si ocrotitoarea celor Doua Tari  si a poporului ei. De asemenea, s-a legat de supusi si si-a consolidat regula . La fel ca Isis si alte regine muritoare, Cleopatra s-a casatorit cu fratele ei. Ea purta haine sacre  la un festival si se infatisase ca statueta Isis. A fost supranumita ,,Nea Isis” sau ,,noua Isis”. De fapt, consortul ei, Mark Antony, a devenit Osiris  in aceste descrieri, pentru a arata ca o pereche divina stapaneste din nou Egiptul.

A fost casatorita cu doi dintre fratii ei (si poate ca l-a ucis pe unul dintre ei)

In adevaratul mod egiptean regal , membrii dinastiei ptolemeice s-au casatorit cu fratii si rudele imediate. Cleopatra nu a fost diferita. La moartea tatalui ei, Ptolemeu al XII-lea, aceasta tanara de 18 ani a inceput sa conduca Egiptul alaturi de fratele ei de 10 ani, numit inventiv Ptolemeu al XIII-lea. Probabil ca cei doi s-au casatorit ; el a exilat-o din Egipt, iar ea a plecat la Roma pentru a obtine ajutorul lui Iulius Cezar pentru a-si relua imparatia. Cand romanii au invadat Alexandria, Ptolemeu al XIII-lea s-a inecat in Nil, probabil din cauza greutatii armurii sale. Pentru a-si mentine fata dinastica, Cleopatra s -a casatorit apoi cu celalalt frate care a supravietuit, Ptolemeu al XIV-lea, pe care ar fi putut sa-l fi ucis dupa ce a avut un fiu al ei, un fiu pe care l-a numit Ptolemeu al XV-lea Caesarion si a sustinut ca a fost generat de generalul roman.

Pentru a-si finanta trezoreria, Cleopatra a furat aurul din mormantul lui Alexandru cel Mare

Mormantul lui Alexandru cel Mare a fost situat in Alexandria si a fost o atractie turistica majora pana in antichitatea tarzie ( chiar daca regele a fost ingropat sau nu intr-o cuva uriasa de miere ). Primul rege ptolemeic il adusese acolo, dar generatii succesive au jefuit mormantul lui Alex . Cleopatra nu a fost diferita. Dupa batalia de la Actium, care si-a sters fortele, Cleo a atacat mausoleul lui Alexandru si locurile de odihna ale propriilor stramosi pentru a obtine metale pretioase pentru a-si finanta campania continua impotriva Romei. A luat aur din mormantul lui Alex , in special, pentru misiunea ei. In mod ironic, abia cand Octavianul roman, inamicul muritor al Cleopatrei, a cucerit Alexandria, Alexandru a obtinut din nou o coroana de aur.

A calatorit la Roma cu fiul ei nelegitim pentru a pune presiune pe Cezar

Regina noastra favorita a vizitat Roma de  doua ori: in 46 si 44 i.Hr. Romanii au vazut-o ca o tentanta straina scandaloasa (care sosea impreuna cu fratele-sotul ei incestuos) care se afla in orasul lor pentru a-si seduce conducatorul. Ea a stat la una dintre vilele lui Cezar in afara orasului imediat, impreuna cu fiul ei de Cezar, micul Cezarion. Poate ca nu sugera atat de subtil ca copilul ei ar trebui sa fie mostenitorul lui Julius?

Unii au sugerat ca Cleopatra tocmai statea la Roma pe banii lui Cezar, dar acest lucru a fost departe de a fi cazul. In realitate, ea lucra pentru a face aliante si a-si asigura propriul tron   inapoi acasa; invatase din exemplul tatalui ei ca conducatorii unor regate independente aveau nevoie de sprijinul roman pentru a prospera. Aceasta a fost o vizita de stat, nu una placuta.