2021 nu a inceput bine pentru presedintele Statelor Unite. Joe Biden are cele mai rele momente ale sale, atat in ​​ceea ce priveste politica externa, cat si pe plan intern. In ceea ce priveste politica externa, relatiile cu Rusia sunt tensionate la maxim din cauza situatiei din Ucraina si a noilor amenintari din partea lui Putin in Caraibe, in timp ce in ceea ce priveste politica interna, criza migratiei si pandemia adauga acum doua esecuri extraordinare.

Joi a fost o „joi neagra” pentru Joe Biden, care, in timp ce apara in extremis, salvand propunerea sa de reforma electorala de naufragiul parlamentar, stia cum Curtea Suprema a Statelor Unite i-a anulat masura de a forta toti angajatii companiei sa fie vaccinati. peste 100 de angajati pentru „ilegal”.

Senatorii democrati impotriva reformei electorale

„Sper sa ajungem acolo, dar nu sunt sigur”, a recunoscut el, vizibil tensionat, despre proiectul sau de lege de reforma electorala. Joi, Biden a fost pe Capitol Hill incercand sa-i convinga pe senatorii si congresmenii democrati sa-si sustina reforma. O adevarata contrareforma la reformele pe care unele state le implementeaza pentru a preveni frauda electorala si a impune controale astfel incat oamenii sa voteze o singura data si sa inregistreze acel vot. Seara, Biden s-a intalnit la Casa Alba cu cei doi senatori democrati care conduc boicotul impotriva Casei Albe, Joe Manchin si Kyrsten Sinema. Ambii senatori ai Partidului Democrat considera ca contrareforma propusa de Biden si inspirata de partea cea mai de stanga a partidului Sanders -este dezbinator si ei il blocheaza. Nu a existat un acord.

La o ora dupa incheierea acelei intalniri critice pentru Biden, Curtea Suprema a decis ca nu este legal sa fortezi lucratorii din companiile cu peste 100 de lucratori sa se vaccineze prin lege. Masura vedeta a presedintelui in ultimul sau discurs al anului. Un regres judiciar care complica si mai mult lupta impotriva pandemiei.

Foarte putin spatiu de manevra

Aceasta succesiune de vesti proaste erodeaza putin mai mult creditul politic al unui presedinte care este deja foarte nepopular si care poate si-a facut promisiuni prea extreme, cu prea putin spatiu de manevra. Joe Biden a promis ca va „proteja accesul la urne pentru minoritati” in fata unei multitudini de reforme intreprinse de statele conservatoare, in special in sudul tarii. Presedintele democrat vrea sa armonizeze practicile de vot si sa acorde statului federal dreptul de a controla initiativele locale. Republicanii incearca sa reformeze legile locale pentru a impiedica aceeasi persoana sa poata vota prin corespondenta si la urne, sau cu toata lumea sa voteze cu aceeasi identificare.

Pentru a trece aceasta mare reforma la Senat, teoretic ar fi nevoie de o majoritate de 60 de voturi. Democratii au 50 de voturi, alaturi de vicepresedintele Kamala Harris. Republicanii au 50 de senatori. Incapabili sa-i convinga pe senatorii republicani, democratii au o singura solutie pentru a-si salva proiectul: sa rupa aceasta practica parlamentara si sa aprobe intrarea in vigoare a unui nou mod de vot care ar fi cu majoritate simpla.

Ceea ce intentioneaza Biden este ca si cum ar schimba regulile jocului in mijlocul jocului. Senatul a convenit intr-o sesiune speciala in 1917 asupra unei reguli care si-a pastrat traditia de dezbatere nelimitata. Regula necesita o majoritate de doua treimi pentru a pune capat dezbaterii si a permis fiecarui membru sa vorbeasca inca o ora inainte de a vota. In urmatorii 46 de ani, Senatul a reusit sa invoce inchiderea doar de cinci ori, potrivit site-ului oficial.

Dar, dupa cum explica presa americana, aceasta regula a fost revizuita in 1970 pentru a necesita 60 de voturi in loc de 67. Liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a schimbat precedentul de vot in 2013 prin ceea ce este cunoscut sub numele de „optiunea nucleara”. pentru a confirma candidatii cabinetului cu o majoritate simpla, mai degraba decat cu o supermajoritate de 60 de voturi. Barak Obama a fost la Casa Alba, iar democratii au avut o majoritate in Senat.

Acum democratii vor sa schimbe practica, cu diferenta ca nu au majoritate si ca doi dintre senatorii lor conduc revolta interna. senatorul din Arizona asigura ca aceasta strategie ar alimenta doar „spirala infernala a diviziunii”. Joe Manchin, un alt senator democrat-centrist care a blocat deja planul de cheltuieli de la Casa Alba, a anuntat si el ca va vota impotriva acestuia.

Biden-Harris in cadere libera in sondaje

Societatea americana este divizata politic, dar democratii sunt divizati pe plan intern. Pe de o parte, cei din aripa cea mai de stanga care il vad pe Biden ca nu prea combativ, si cei mai moderati care cred ca toate regulile jocului nu pot fi schimbate atunci cand nu au majoritate in Senat si cateva luni. inainte de alegerile intermediare.