Cristofor Columb este unul dintre cei mai faimosi exploratori din istorie. A fost primul european care a descoperit America, iar calatoriile sale au schimbat cursul istoriei lumii.

Cand si unde s-a nascut Cristofor Columb?

Cristofor Columb s-a nascut in jurul anului 1451 pe teritoriul Republicii Genova (azi parte a Italiei), desi locatia exacta este inca in litigiu. Unii istorici isi situeaza originea in Aragon, Spania; altii spun ca s-a nascut in Portugalia.

Fiul lui Domenico Colombo, un tesator de lana, si al Susannei Fontanarossa. A avut patru frati Bartolomeu, Giacomo, Giovanni Pellegrino si Bianchinetta. Bartolome a lucrat ca cartograf intr-un atelier din Lisabona si, ca si Cristobal, a avut mereu vocatie pentru mare. Cristobal s-a dedicat si vanzarii de harti si scrisori cand era foarte mic.

Cum a descoperit America?

In jurul anului 1483 sau 1484, el si-a aparat proiectul de circumnavigatie in fata portughezilor, care l-au respins.

La sfarsitul anului 1484 sau inceputul lui 1485 a parasit in secret Portugalia si a calatorit in Castilia . Dupa ce a ajuns impreuna cu fiul sau Diego intr-un port din Golful Cadiz , poate Palos de la Frontera , a vizitat manastirea franciscana Santa Maria de La Rabida, unde a primit ajutor material. Citeste mai multe despre Cristofor Columb si cum a descoperit America pe askai.ro.

La 20 ianuarie 1486, Monarhii Catolici l-au primit pe Columb pentru prima data la Alcala de Henares (Madrid) si apoi au numit un consiliu de experti care sa evalueze proiectul columbian. In ciuda faptului ca multi nu au crezut ceea ce a promis, nu i-au lipsit niciodata protectori. Unii dintre cei mai constante au fost calugari cu influenta inaintea regilor, cum ar fi astrologul neconditionat, bun si expert in navigatie, Fray Antonio de Marchena. Un alt religios influent, profesor al Printului Don Juan si intotdeauna favorabil lui Columb a fost Fray Diego de Deza . Un al treilea religios, decisiv in 1491 si 1492, a fost calugarul din La Rabida, Juan Perez .. In plus, a avut sprijinul unor curteni distinsi, cum a fost cazul lui Luis de Santangel, Juan Cabrero sau Gabriel Sanchez.

Pentru a-i satisface nevoile, a lucrat cu mainile pictand harti maritime sau portulanos si a facut comert cu carti tiparite.

Capitularile lui Santa Fe

Monarhii Catolici au decis sa-i sustina planul. La 17 aprilie 1492 au fost semnate Capitulatiile de la Santa Fe sau document-contract , care stipulau conditiile in care Cristofor Columb avea sa faca calatoria de descoperire. Documentul are doua parti, un preambul care suna dupa cum urmeaza: „ Altetele Voastre daruiesc si acorda lui Don Cristobal Colon intr-o oarecare satisfactie pentru ceea ce a descoperit in marile oceanice si pentru calatoria pe care acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, a facut-o. a face pentru ei in slujba Altetelor Voastre, sunt cei care urmeaza .” Acel „ a descoperit ” este, pentru sustinatorii teoriei Predescoperirii, dovada documentara decisiva, intrucat Columb isi atribuie, inainte de 1492, descoperiri in ocean pe care le transfera acum Regilor Catolici, in virtutea carora ii corespund acordandu-i o serie de privilegii, care formeaza a doua parte a documentul:

1º) Functia de amiral al Marii Oceanului, pe viata si ereditar, in tot ceea ce descopera sau castiga, si dupa modelul amiralului major al Castiliei.

2) Functiile de vicerege si guvernator in tot ceea ce descopera sau castiga. Nu exista nicio mentiune despre ereditate. Pentru a acoperi pozitiile din Indii, le puteti propune regilor o lista scurta pe care sa o aleaga.

3º) A zecea parte din toate profiturile obtinute in amiralitatea sa.

4º) Ca toate procesele legate de noile terenuri pot fi solutionate de el sau de judecatorii sai. Acest punct nu a fost niciodata indeplinit deoarece a fost conditionat de precedentele castiliane.

5º) Dreptul de a participa cu o opta parte din cheltuielile oricarei marine, primind in schimb o opta parte din beneficii.

Cu acest document de capital si alte favoruri, a mers in orasul Palos pentru a pregati flota de descoperire. Trei barci, Pinta , Nina si Santa Maria; un buget de aproximativ doua milioane de maravedi; iar aproximativ 90 de barbati, recrutati cu ajutorul nepretuit al fratilor Martin Alonso si Vicente Yanez Pinzon , au format cea mai transcendentala flota de descoperire din istorie.

Prima calatorie

La 2 august 1492, Cristofor Columb a ordonat tuturor oamenilor sai sa se imbarce, iar a doua zi, inainte de rasaritul soarelui, a parasit portul Palos.

Primul port de escala a fost Canarele , unde au trebuit sa repare carma Pintei. A tinut doua relatari ale distantelor parcurse: una secreta sau adevarata (doar pentru el), si alta publica sau falsa, in care ar numara mai putin. Pe 13 septembrie, a descoperit declinatia magnetica a pamantului; iar pe 16 au ajuns la Marea Sargasilor . De la 1 octombrie, isi da seama ca ceva nu este in regula. Pe 6, au depasit deja 800 de leghe si nu sunt indicii de teren.

In noaptea de 6 spre 7 octombrie a avut loc prima revolta printre marinarii din Santa Maria. Fratii Pinzon l-au sprijinit pe Columb si l-au doborat. Cu toate acestea, in noaptea de 9 spre 10 octombrie, tulburarile s-au extins la toata lumea, inclusiv la Pinzon. Au fost de acord sa navigheze inca trei zile si dupa acel timp daca nu gaseau pamant se vor intoarce. Nu a fost necesar: in noaptea de 11 spre 12 octombrie, marinarul Rodrigo de Triana a lansat strigatul: „ pamant! ”. A doua zi au debarcat pe insula Guanahani (pe care au botezat-o drept San Salvador ), actuala insula Watling , din arhipelagul Bahamas ., si a luat stapanirea noului pamant in numele Regilor Catolici.

Pe 28 octombrie, au ajuns in Cuba, iar pe 21 noiembrie, Martin Alonso Pinzon s-a separat de flota.

Pe 6 decembrie au ajuns pe insula Hispaniola; iar pe 24 a esuat Santa Maria, cu ale carei ramasite si cu ajutorul sefului zonei, Guacanagari , au construit fortul Navidad . Dupa ce au lasat acolo 39 de spanioli, au urmat coasta, l-au gasit pe Martin Alonso Pinzon (6 ianuarie) si au navigat spre coasta Samana . Din aceasta zona, la 16 ianuarie 1493, amiralul a dat ordin de intoarcere in Spania.

Calatoria a fost linistita pana sa ajunga in Azore, unde a lovit o furtuna puternica (12-15 februarie) care a fortat Pinta sa se separe de amiral si sa ajunga la Bayonne (Pontevedra). O alta furtuna langa Lisabona (4 martie) l-a fortat pe descoperitor sa debarce in Portugalia.

Pe 15 martie, Don Cristobal, sub comanda lui La Nina, a intrat triumf in Palos. Martin Alonso a facut-o cu caravela Pinta cateva ore mai tarziu. A ajuns foarte bolnav, iar cateva zile mai tarziu a murit.

Dupa succesul descoperirii, Cristobal i-a informat pe Rege si Regina, care se aflau la Barcelona , ​​ca s-au dus sa-i intampine si au fost primiti de ei cu toate onorurile.

A doua calatorie

La 25 septembrie 1493, amiralul a pornit de la Cadiz sub comanda a 17 nave si a aproximativ 1.200 de oameni, purtand primele seminte si animale.

Parasind Canarele, Columb s-a indreptat mai spre sud decat in ​​prima sa calatorie pentru a ajunge la locul pe care l-a numit intrarea in Indii, in micile Antile. Dupa ce a descoperit insula Puerto Rico , a ajuns la fortul Navidad si a constatat ca acesta a fost distrus si spaniolii au murit.

A fondat primul oras din America, Isabela.

A facut turul coastei de sud a Cubei, a ajuns in Jamaica , iar la sfarsitul anului 1494 a descoperit America de Sud ( Cumana ), desi a ascuns-o pana la a treia calatorie. La 11 iunie 1496, a sosit la Cadiz imbracat intr-o panza de sac de calugar franciscan.

A treia calatorie

A costat mult organizarea celei de-a treia flote columbiene . Indiile nu mai atrageau atat de mult si lipseau membrii echipajului. Opt nave si 226 de membri ai echipajului alcatuiau flota, care a parasit Sanlucar de Barrameda intre februarie si 30 mai 1498. Din Insulele Canare, a urmat Capul Verde si o latitudine mai la sud decat calatoriile anterioare, ceea ce a facut-o sa sufere o zona. de calm.

Prima debarcare a lui Cristofor Columb in America, de Dioscoro Puebla.

El a descoperit insula Trinidad. In drum spre Hispaniola, a zarit Insula Margarita , unde erau pescuite perle, pentru a ajunge pe 20 august la noua capitala a Indiilor, Santo Domingo .

Majoritatea spaniolilor, condusi de Francisco Roldan, se razvratisera impotriva autoritatii Colons. Venirea viceregelui nu a rezolvat problema. Plangerile impotriva familiei Columb, agravate de un alt comportament indoielnic al amiralului, cum ar fi ascunderea fermei de perle Margarita si Cubagua , au ajuns la curte si regii au decis sa-l destituie.

La 23 august 1500, Francisco de Bobadilla a intrat in portul Santo Domingo pentru a-l inlocui pe vicerege si guvernator. A existat o oarecare rezistenta din partea colonilor, ceea ce explica ceva din asprimea lui Bobadilla.

La inceputul lunii octombrie 1500, Cristofor, Bartolomeu si Diego Columb s-au intors in Spania incarcati cu lanturi acuzati ca au condus o conducere despotica in colonia Haiti. Monarhii nu l-au inlocuit in meseriile pierdute. Ei au promis ca o vor face, in timp ce au comandat a patra calatorie.

A patra calatorie

Cu patru corabii si 150 de oameni, a pornit din Cadiz la 11 mai 1502. Obiectivul a fost sa gaseasca o trecere care sa-i permita sa ajunga la Spice , deoarece Columb a continuat sa creada ca zona antileana este preludiul Asiei . Pentru a traversa Oceanul, a urmat un traseu asemanator celei de-a doua calatorii. Avea ordin sa nu se opreasca in Santo Domingo. El a traversat Caraibe pana la Capul Honduras ; A continuat spre Gracias a Dios si a facut turul coastei Panama . N-a gasit nici trecere, nici aur, nici mirodenii, a suferit pierderea a doua corabii.

La 1 mai 1503, a pornit cursul spre Hispaniola, dar a fost fortat sa ajunga la Jamaica, in Golful Santa Ana , unde a trebuit sa esuare cele doua corabii si sa astepte. Isprava lui Diego Mendez si Bartolome Fiesco reusind sa ajunga in doua canoe din Jamaica pana in Hispaniola a reusit sa-i salveze.

La 28 iunie 1504, au parasit Jamaica iar pe 12 septembrie, cu doua nave, s-au indreptat spre Spania.

Dupa ce a sosit la Sanlucar de Barrameda pe 7 noiembrie 1504, fara succes si bolnav, a continuat sa faca curte si si-a revendicat fara succes drepturile. In ultimii sai ani a fost extrem de religios.

Moarte

Cristofor Columb a murit din cauza sindromului Reiter (cunoscut si sub numele de artrita reactiva) la 20 mai 1506 la Valladolid. Ultimele sale cuvinte au fost: „ In mainile Tale, Doamne, incredintez duhul meu ”.