Uniunea Europeana se confrunta cu o animozitate tot mai mare in lumea musulmana si nu numai, din cauza acuzatiilor de partinire pro-Israel si standarde duble legate de razboiul din Gaza, a avertizat seful politicii externe al blocului. Josep Borrell a spus ca se teme ca o astfel de acrimonie ar putea submina sprijinul diplomatic pentru Ucraina in Sudul Global si capacitatea UE de a insista asupra clauzelor privind drepturile omului in acordurile internationale.

El a spus ca UE trebuie sa manifeste „mai multa empatie” pentru pierderea de vieti civili palestinieni in razboiul Israelului impotriva Hamas, lansat ca raspuns la atacul transfrontalier mortal din 7 octombrie al gruparii militante palestiniene.

Comentariile sale au venit in interviuri cu Reuters in timpul unei calatorii de cinci zile in Orientul Mijlociu care l-a dus la daramaturile Kibbutz Be’eri devastate de Hamas, Cisiordania, o conferinta regionala de securitate din Bahrain si publicul regal din Qatar si Iordania.

In calatoria, care s-a incheiat luni seara, Borrell i-a auzit pe lideri arabi si activisti ai societatii civile palestiniene plangandu-se ca UE, formata din 27 de natiuni, nu a aplicat aceleasi standarde razboiului Israelului din Gaza pe care le aplica razboiului Rusiei din Ucraina.

„Toti au criticat cu adevarat postura Uniunii Europene ca fiind unilaterala”, a spus Borrell.

Fluturand telefonul mobil, el a spus ca a primit deja mesaje de la unii ministri care semnalau ca nu vor sprijini Ucraina data viitoare cand va avea loc un vot la Natiunile Unite.

„Daca lucrurile continua cateva saptamani in felul acesta, animozitatea impotriva europenilor (va creste)”, a adaugat el.

Ca raspuns la critici, Borrell a subliniat ca vietile umane au aceeasi valoare peste tot si ca UE a cerut in unanimitate pauze umanitare imediate pentru a obtine ajutor palestinienilor din Gaza si si-a dublat de patru ori ajutorul umanitar pentru enclava.

Liderii arabi doresc insa incetarea imediata a bombardamentului Israelului, care a ucis cel putin 13.300 de palestinieni, inclusiv cel putin 5.600 de copii, potrivit guvernului din Gaza, condus de Hamas.

Ei au criticat atat UE, cat si Statele Unite pentru ca nu au condamnat campania de bombardare a Israelului in Gaza, in contrast cu raspunsul Occidentului la invazia Ucrainei.

Israelul a subliniat ca raspunde celui mai mortal atac din istoria sa, in care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise si 240 luate ostatici, potrivit bilanturilor israeliene.

Acesta spune ca ataca zonele civile, deoarece acolo opereaza Hamas si ca incearca sa evite victimele nevinovate.

EUROPA LUPTE

In calitate de Inalt Reprezentant pentru politica externa, Borrell este insarcinat cu elaborarea de pozitii comune intre membrii UE.

Un vecin cu Orientul Mijlociu si gazduire a populatiilor evreiesti si musulmane substantiale, UE are o miza majora in ultima criza. Desi nu este in aceeasi liga cu Statele Unite, are o oarecare pondere diplomatica in regiune, nu in ultimul rand ca cel mai mare donator de ajutor pentru palestinieni.

Dar blocul s-a luptat pentru o pozitie unita dincolo de condamnarea atacului Hamas. S-a limitat in mare masura la sprijinirea dreptului Israelului de a se apara in cadrul dreptului international si solicita pauze in lupta.

Intre timp, tarile membre individuale, cum ar fi Germania, Austria, Republica Ceha si Ungaria au subliniat sprijinul puternic pentru Israel, in timp ce altele precum Irlanda, Belgia si Spania au criticat actiunea militara a Israelului.

Franta a cerut un armistitiu umanitar care ar deschide calea pentru o incetare a focului.

Borrell, un veteran politician socialist spaniol, a declarat luna trecuta ca unele dintre actiunile Israelului contravin dreptului international – spre supararea unor tari membre UE.

El a evitat astfel de critici publice directe in calatoria sa. De asemenea, a cautat sa demonstreze intelegere fata de durerea resimtita de israelieni, amintindu-si propria sa experienta intr-un kibbutz din anii 1960.

Dar el a spus ca UE ar trebui, de asemenea, sa faca mai mult pentru a demonstra ca ii pasa si de vietile palestinienilor si acest lucru ar putea veni prin solicitari mai puternice de ajutor pentru a intra in Gaza si printr-un impuls reinnoit pentru un stat palestinian in cadrul asa-numitei „solutii cu doua state”.