Rajneesh, cunoscut si sub numele de Acharya Rajneesh, si mai tarziu ca Osho (din engleza „oceanic”, pronuntat „osheanic”) a fost un om sfant indian, fondator al miscarii Rajneesh. In timpul vietii sale, a fost vazut ca liderul controversat al unei noi miscari religioase si mistice. In anii 1960 a calatorit prin India ca vorbitor public.

El a criticat socialismul, argumentand ca India nu era pregatita pentru el si ca socialismul, comunismul si anarhismul ar putea prelua controlul numai atunci cand capitalismul a ajuns la maturitate. Rajneesh l-a criticat si pe Gandhi si ortodoxia religiilor traditionale. Osho Rajneesh a subliniat importanta meditatiei, a atentiei, a iubirii, a sarbatoririi, a curajului, a creativitatii si a umorului.

Acestea fiind spuse, haideti sa vedem impreuna care sunt cele mai frumoase fraze ale lui Osho Rajneesh.

Urmatoarele citate sunt autentice (sunt propozitiile reale rostite de el) si nu cele care i se atribuie impropriu. Le-am tradus pentru tine direct din surse anglo-americane. Speram sa va placa!

Cele mai frumoase fraze ale lui Osho Rajneesh

„Daca iti place o floare, nu o culegi.
Pentru ca daca il ridici, moare si inceteaza sa mai fie ceea ce iubesti.
Asa ca, daca iti place o floare, las-o in pace.
A iubi nu inseamna a poseda.
A iubi inseamna a aprecia.”
— Osho

„Experimenteaza viata in toate felurile ei:
bine-rau, dulce-amar, intunecat-luminos,
cald-rece. Experimenteaza toate dualitatile.
Nu-ti fie frica de experienta, pentru ca
cu cat ai mai multa experienta, cu atat devii mai matur.”
— Osho

„Tristetea da profunzime. Fericirea da inaltime. Tristetea da radacini. Fericirea da ramuri. Fericirea este ca un copac indreptat spre cer, iar tristetea este ca radacinile care coboara in pamant. Ambele sunt necesare, iar cu cat un copac creste mai sus, cu atat se adanceste. Cu cat copacul este mai mare, cu atat radacinile lui vor fi mai mari. Este intotdeauna proportional. Acesta este echilibrul lui.”
― Osho,

„A fi creativ inseamna a fi indragostit de viata. Poti fi creativ doar daca iubesti suficient de mult existenta si vrei sa o faci si mai frumoasa, daca vrei sa aduci un pic mai multa muzica, putin mai multa poezie, putin mai mult dans.”
— Osho

„Prietenia este cea mai pura iubire. Este cea mai inalta forma de Iubire, unde nu se cere nimic, nu exista conditii. Esti fericit pur si simplu daruind.”
— Osho

„Viata incepe acolo unde se termina frica.”
― Osho Rajneesh

„Nu va aruncati responsabilitatea asupra altora; asta te face nefericit. Asumati-va intreaga responsabilitate. Amintiti-va intotdeauna: „Sunt responsabil pentru viata mea. Nimeni altcineva nu este responsabil; prin urmare, daca sunt nefericit, trebuie sa ma uit in constientizarea mea: ceva nu este in regula cu mine, de aceea creez nefericire peste tot in jurul meu”
– Osho

„Spun pur si simplu ca exista o modalitate de a vindeca mintea. Poti scapa de toata aceasta nebunie creata de trecut in interiorul tau, pur si simplu fiind constient de procesele tale de gandire.

Stai in tacere, urmareste cum gandurile curg in fata ta. Contempla-le, dar nu te amesteca nici macar judecand, pentru ca in momentul in care iti judeci gandurile nu mai esti spectator.

Este nevoie de ceva timp pentru a crea un decalaj intre observator si minte. Odata creat acest decalaj, suntem adesea surprinsi: ne dam seama ca nu mai suntem curgerea gandurilor noastre. Suntem spectatori.

Si acest mod de a observa sta la baza adevaratei religie. Pentru ca cu cat poti sa iesi mai mult din cap, cu atat mai multe ganduri incep sa se dizolve, iar mintea ta incepe sa devina goala. Acesta este momentul iluminarii. Momentul in care pentru prima data devii o fiinta umana neconditionata, sanatoasa, cu adevarat libera.”
— Osho

„Fii realist: spera intr-un miracol.”
— Osho

„Asculta-ti fiinta. El va ofera continuu sugestii; este o voce slaba si constanta. Nu striga, este adevarat. Dar daca esti putin linistit, vei incepe sa-ti dai seama. Fii persoana care esti. Nu incerca niciodata sa fii altcineva si vei deveni matur. Maturitatea inseamna a accepta responsabilitatea de a fi tu insuti, indiferent de cost. Riscand totul sa fii tu insuti, asta inseamna sa te maturizezi.”
— Osho

„Un singur lucru: trebuie sa mergi si sa-ti faci singur calea pe cand mergi; nu vei gasi niciodata un drum gata. Nu este atat de usor sa intelegi care este adevarul definitiv. Va trebui sa-ti creezi propriul drum, mergand si orientandu-te. E exact ca cerul: pasarile zboara, dar nu lasa urme. Ele nu pot fi urmate; nu exista urme de urmarit.”
— Osho

„Renuntati la ideea de a deveni cineva: esti deja o capodopera. Nu poti fi imbunatatit in continuare. Trebuie doar sa ajungi acolo, sa te cunosti pe tine insuti, sa-ti dai seama.”
— Osho

„Fiecare persoana vine pe lume cu un destin anume: are ceva de facut, un mesaj de transmis, o munca de finalizat. Nu esti aici intamplator: esti aici dintr-un anumit motiv. Exista un scop mai mare in spatele tau. The All intentioneaza sa realizeze ceva prin tine.”
— Osho

„Indragostindu-te, ramai un copil, in timp ce crescand in dragoste devii mai matur. Si astfel iubirea nu mai inseamna a avea o relatie, ci devine o stare a fiintei tale. Nu mai esti indragostit – acum esti iubire.”
— Osho

„Uneori esti bun, alteori esti rau, iar aceste sentimente buleaza in propriul tau inconstient, ies din trecut. Nimeni nu este responsabil pentru asta, in afara de tine. Nimeni nu te poate enerva, la fel cum nimeni nu te poate face fericit.”
— Osho

„Adevarul nu este ceva exterior de descoperit, ci ceva interior de realizat.”
— Osho

Aceasta a fost lista noastra cu cele mai frumoase citate ale lui Osho, ne-am straduit din greu sa o punem cap la cap si speram ca te-au luminat, sau macar te-au pus pe ganduri.