Cancerul pulmonar este principala cauza de deces  in lume. Potrivit cifrelor Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului (IACR), publicate in 2020, au existat 1,8 milioane de decese din cauza cancerului pulmonar in acel an. Din cele 19,3 milioane de cazuri noi de cancer in acel an, 2,2 milioane (11,4%) au fost cancer pulmonar.Dintre noile cazuri de cancer pulmonar diagnosticate in 2020, 1,4 milioane au aparut la barbati si 770.000 la femei.

In America Latina, cifrele IACR arata ca cancerul pulmonar este, de asemenea, principala cauza de deces prin cancer, reprezentand 12% din toate decesele cauzate de boala, desi cifrele variaza substantial de la o tara la alta.

Potrivit Organizatiei Panamericane a Sanatatii (PAHO), in 2020, cancerul pulmonar a provocat 1,4 milioane de decese in America, 47% dintre acestea la persoane cu varsta de 69 de ani sau mai putin.

Boala este o problema majora de sanatate publica. Dar de ce este acest tip de cancer cel care provoaca cele mai multe decese din lume?

Tacut

O caracteristica cheie a cancerului pulmonar este ca este adesea diagnosticat tarziu.

„Cand cancerul pulmonar prezinta simptome, este pentru ca, in general, este intr-un stadiu atat de avansat incat nu exista nicio posibilitate de vindecare ”, dr. Iris Boyeras Navarro, specialist in pneumologie si coordonator al sectiei de oncologie toracica a Asociatiei de Medicina din Argentina. a declarat pentru BBC Mundo.Respiratory, in cadrul Zilei Mondiale impotriva Cancerului.

Dupa cum a clarificat, doar 1 din 4 cazuri sunt diagnosticate la timp pentru a obtine o vindecare prin interventie chirurgicala.

Simptome si depistare

Tuse, expectoratie de sange, senzatie de dificultati de respiratie, agitatie si durere in piept.

„Dar atunci cand exista unele simptome, poate fi deja prea tarziu”, a remarcat Boyeras Navarro.

Pentru a o detecta precoce , ar trebui efectuata o scanare CT toracica anual tuturor fumatorilor cu varsta peste 40 de ani care au consumat un pachet pe zi timp de 20 de ani.

„Este un studiu foarte complex, costisitor, care ne expune la radiatii, asa ca nu avem un studiu, ca in cazul cancerului de san, care sa fie usor si ieftin care sa permita detectarea masiva a cancerului in cazuri precoce, de aceea este „ care provoaca mai multe decese”, a adaugat medicul.

Fumatul: vinovat

Principala cauza a cancerului pulmonar continua sa fie fumatul, care este responsabil pentru aproximativ 85 % din toate cazurile de acest cancer , spune OMS.

Potrivit PAHO, dintre cei peste un miliard de fumatori din lume, 127 de milioane traiesc in regiunea Americii.

Si pentru a reduce consumul, spune PAHO, tarile trebuie sa implementeze si sa respecte conventia OMS pentru controlul tutunului .

Este un tratat international care a fost aprobat la Adunarea Mondiala a Sanatatii din 2003, care a intrat in vigoare la nivel international in 2005 si include cel putin 4 masuri importante:

  • Implementati medii fara fumat in toate locurile publice si de lucru inchise si in transportul public in general.
  • Includerea unor avertismente grafice mari de sanatate pe ambalajele produselor din tutun pentru a informa oamenii despre riscuri.
  • Interdictia totala a publicitatii, promovarii si sponsorizarii produselor din tutun.
  • Cresterea preturilor produselor din tutun prin majorarea taxelor.

In prezent, 180 de tari au semnat acordul, 30 dintre ele in regiunea Americii.

Fumatul pasiv si expunerea la mediu

Desi principalul grup de risc pentru a contracta cancer pulmonar sunt barbatii si fumatorii inraiti, un nou grup de populatie a inceput sa fie afectat.

„Incepem sa vedem ca intre 20 si 25% din cazuri, in functie de tara, sunt pacienti care nu au fumat niciodata si in cadrul acestui grup, multe femei”, a spus dr. Iris Boyeras Navarro.

Si cauzele sunt in studiu.

„Unii factori care sunt analizati sunt, de exemplu, expunerea la fumul de lemn, fumatul pasiv, expunerea la mediu, factorii genetici care au legatura cu ereditatea, factorii hormonali precum faptul ca terapia de substitutie hormonala in postmenopauza etc. ”, a enumerat Boyeras Navarro.

Cifre

Cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent tip de cancer si principala cauza de deces cauzat de cancer in America.

In 2020, spune PAHO, numarul cazurilor de cancer din regiune a fost estimat la 4 milioane si se preconizeaza ca va creste la 6 milioane in 2040.

„Aproximativ o treime din toate cazurile de cancer ar putea fi prevenite prin evitarea factorilor cheie de risc, cum ar fi tutunul, abuzul de alcool, alimentatia nesanatoasa si inactivitatea fizica”, spune Organizatia Panamericana de Sanatate.

Potrivit PAHO, in 2020 in regiunea Americilor:

  • Cele mai frecvent diagnosticate tipuri de cancer la barbati sunt: ​​prostata (8,6%), plamani (11,7%), colorectal (10,2%) si vezica urinara (5,9%).
  • Cele mai frecvent diagnosticate tipuri de cancer la femei sunt: ​​san (30,7%), plamani (10,3%), colorectal (9,6%) si corpul uterin (6,4%).
  • Tipurile de cancer cu cele mai mari rate de mortalitate la barbati sunt: ​​plaman (20,6%), prostata (14,5%), colorectal (10,6%), pancreas (7,0%) si ficat (6,6%).
  • Cancerele care cauzeaza cel mai mare numar de decese la femei sunt: ​​pulmonar (18,4%), san (17,5%), colorectal (10,6%) si pancreas (7,2%).