Muzeul Van Gogh din Amsterdam doreste sa acceseze fandomul Pokemon cu noua sa colaborare – dar este posibil sa-l fi „facut” pe Pikachu mai mult decat poate suporta. Pikachu intr-o palarie de pasla gri, Snorlax si Munchlax stapanind in dormitorul lui Van Gogh, Sunflora aruncand o privire dintr-un buchet de floarea soarelui – Muzeul Van Gogh din Amsterdam are cateva lucrari de arta curioase pentru cea de-a 50-a aniversare.

Colaborarea Vincent van Gogh x Pokemon a inserat unele dintre cele mai indragite personaje din franciza Pokemon in unele dintre cele mai faimoase tablouri ale artistului olandez.

Expuse intr-o mica expozitie in Muzeul Van Gogh pana pe 7 ianuarie, noile lucrari – pictate de ilustratori de multa vreme pentru jocul de carti de schimb Pokemon – sunt menite sa incurajeze un nou public sa descopere lucrarile lui Vincent van Gogh .

Muzeul a infiintat un joc numit „The Pokemon Adventure”, o simpla vanatoare de scavenger in care vizitatorii cu varsta de peste 6 ani pot explora muzeul, afland despre povestile din spatele capodoperelor lui Van Gogh pe parcurs.

Dupa finalizarea jocului, vizitatorii au primit un card promotional in editie limitata cu „Pikachu cu palarie gri din pasla” – adica pana cand cartile se epuizeaza impreuna cu toate celelalte marfuri cu tematica Pokemon din magazinul de cadouri in ziua deschiderii expozitiei.

O pereche neasteptata

La prima vedere, colaborarea Van Gogh x Pokemon pare destul de intamplatoare.

Van Gogh este unul dintre cei mai faimosi artisti din istorie, care s-a luptat cu bolile mintale pentru cea mai mare parte a vietii sale si si-a transpus suferinta pe panza intr-un stil unic al sau.

Unul dintre cei mai prolifici autoportretisti vreodata, nu era deosebit de interesat de portretizarea animalelor in lucrarile sale. In schimb, el s-a concentrat mai ales pe naturi moarte, peisaje si pe el insusi.

Pokemon a devenit un fenomen cultural in anii 1990, cand jocul video japonez si jocul de carti de schimb (TCG) despre adorabilii „monstri de buzunar” au luat lumea cu asalt, ducand la nenumarate ramuri, filme, emisiuni TV si o mare de marfuri de colectie.

Deci, ce ar putea avea in comun un pictor din secolul al XIX-lea cu depresie clinica si un joc din epoca anilor 90 despre animale simulate?

Ei bine, daca goana de la deschiderea magazinului de cadouri al Muzeului Van Gogh este ceva de asteptat, se pare ca atat Van Gogh, cat si Pokemon sunt grozavi la vanzarea de lucruri.

Van Gogh si Pokemon sunt amandoi asociati cu obiecte de colectie la preturi scandaloase – cea mai scumpa carte Pokemon, un Pikachu Illustrator, a fost vanduta cu aproape 5 milioane de euro in 2021; in timp ce cel mai scump tablou al lui Van Gogh, „Portretul doctorului Paul Gachet”, a fost cumparat la licitatie pentru 83 de milioane de dolari (78,6 milioane de euro) in 1990, echivalentul a 180 de milioane de dolari (170,5 milioane de euro) astazi.

Muzeul Van Gogh spune ca colaborarea cu Pokemon a fost inspirata de aprecierea artistului pentru arta japoneza.

„Vincent van Gogh a admirat foarte mult imprimeurile japoneze”, potrivit unui comunicat de pe site-ul muzeului. „L-au inspirat folosirea planurilor plate de culori puternice, subiecte de zi cu zi si atentia la detalii in natura.”

Deasupra expozitiei, un citat dintr-o scrisoare pe care Vincent i-a scris-o fratelui sau Theo spune: „Nu am putea studia arta japoneza, mi se pare, fara sa devenim mult mai fericiti si mai veseli”.

Hoardele de scalpers prabusesc petrecerea

Expozitia a fost umbrita de o lupta frenetica pentru a strange toate produsele legate de colaborare in ziua deschiderii spectacolului.

Videoclipurile postate pe retelele de socializare au aratat hoarde de oameni luand brate de imprimeuri, felicitari, tricouri si plusuri intr-o fuga in stilul de Vinerea Neagra. Intreaga colectie s-a vandut in 24 de ore.

Utilizatorii retelelor de socializare i-au acuzat pe acestia ca au ruinat expozitia, curatand magazinul de cadouri pentru a revand marfa cu un cost suplimentar. Multe dintre cardurile promotionale Pikachu au fost deja listate pe site-urile de revanzare pentru cateva sute de euro.

Pokemon si-a emis scuze pentru X , spunand ca „lucram activ la modalitati de a oferi mai multe carduri promotionale „Pikachu cu palarie gri” pentru fanii care fac cumparaturi la Pokemon Center in viitor.”