O noua expozitie la Muzeul de Arta Chazen din Wisconsin va prezenta modul in care un aurar medieval care lucreaza la aparitia tipografiei europene a ridicat intrebari despre drepturile de autor si branding care rezoneaza si astazi.

„Arta intreprinderii: Atelierul de tiparire al secolului al XV-lea al lui Israhel van Meckenem” exploreaza viata si impactul lui Israhel van Meckenem, a carui activitate prolifica din a doua jumatate a secolului al XV-lea a modelat productia tiparita in Europa de Nord. Pe langa producerea unei cantitati mari de imprimeuri vechi de maestri, el si-a gravat si propriile compozitii, care descriu viata de zi cu zi germana cu o mana complicata. Spectacolul va prezenta peste 60 de obiecte, inclusiv gravurile sale ale unor artisti contemporani precum Master ES si Albrecht Durer.

„Israhelul este un gravor european timpuriu deosebit de convingator din perspectiva actuala”, a spus curatorul James R. Wehn. „El face unele lucruri la inceputul istoriei tiparitului european care il fac special.”

De exemplu, Israhel a creat ceea ce este considerat primul autoportret tiparit, despre care Wehn ​​a spus ca „demonstreaza cu adevarat autonomia” pe care o aveau tipografii pentru a-si promova atelierele la acea vreme. Muzeul va include un dublu autoportret cu sotia sa in spectacol, ceea ce Wehn ​​a numit „un stramos al selfie-ului”.

Dar poate mai important, Israhel a experimentat identitatea sa ca marca de marca, devenind unul dintre primii tipografi care a inceput sa-si semneze opera, nu in ultimul rand cu un scenariu elaborat care sa oglindeasca textul ornamentat in manuscrisele iluminate. Si facea asta pentru lucrari care, dupa standardele de astazi, ar fi fost considerate plagiate.

„Publiculul modern va gasi paradoxul amuzant. In timp ce semneaza o multime de tiparituri, le copiaza si de la alti artisti si alti gravori care fac tiparituri. El ia acea imagine, o copie si isi pune propriul nume pe ea”, a spus Wehn.

Antreprenorii medievali precum Israel si-au dat seama ca trebuie sa se distinga de concurenti. Aceasta idee a continuat cu Albrecht Durer, printre generatia urmatoare de tipografi germani, a caror viata s-a suprapus cu cea a lui van Meckenem.

„De fapt, Israel a copiat patru dintre cele mai vechi gravuri ale lui Durer. Nu stim daca Durer stia in mod special ca a copiat acele imagini”, a spus Wehn. „Exista unele indicii ca era familiarizat cu opera lui Israel, pentru ca el isi copiaza singur o tiparire a lui Israel, dar schimba dramatic compozitia.”

Durer a incercat sa limiteze plagiatul obtinand un privilegiu de la Sfantul Imperiu Roman pe care sa-l poata pune pe amprentele sale. De asemenea, a adus plangeri la guvernele locale impotriva artistilor care l-au copiat. Intr-un caz cunoscut, consiliul orasului Venetia a permis unui gravor Marcantonio Raimondi sa copieze imaginea lui Durer, dar fara marca lui Durer. Intr-un altul din Nurnberg, consiliul municipal a dat o hotarare similara, care a creat precedentul ca este in regula sa copiezi o imagine, dar sa nu folosesti marca artistului.

„Ceea ce ne spune acest lucru este ca, la acea vreme, conceptul era ca forta de munca si materialele sunt pretuite. Generarea imaginii este despre munca si materiale. Si asa, este in regula sa plagiati”, a spus Wehn. „Dar nu e in regula sa falsificam.”

Wehn a numit cariera lui Israel, impreuna cu Durer, samanta care porneste „eforturi in valoare de secole de creare a legii dreptului de autor si a proprietatii intelectuale care ne aduc astazi”. El a evidentiat, de asemenea, „paralele interesante” cu dezbaterile despre drepturile artistilor care se invarte acum cu inteligenta artificiala.

„Introducerea acestei capacitati si a acestui nou mediu pe piata are un efect asupra asteptarilor culturale si ridica intrebari despre cine este autorul si ce este proprietatea intelectuala”, a spus Wehn. „Apreciem ceea ce este inventat de mintea umana? Sau pretuim munca de realizare a imaginii?”

Expozitia Chazen va afisa mai multe copii ale acelorasi imagini, tiparite de Israhel si altii pentru comparatie. Exista chiar si un caz prezentat in emisiune in care o imprimare a stimatului gravor Martin Schongauer a fost copiata de un alt artist. Acea placuta a fost cumva achizitionata de Israhel, care a refacut-o, a indepartat numele proprietarului anterior si a inlocuit-o cu propriile sale initiale.

„Putem intelege ca placa de cupru gravata a fost valoroasa. Ar putea schimba mainile, ar putea fi atribuit unui alt atelier si reeditat pentru a face bani”, a spus Wehn. „Dar ceea ce este special la asta este ca vom avea toate aceste trei imagini.”